SiolNET. Novice Novice +
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Človeška ribica ponovno presenetila

1,68

termometer

človeška ribica
Foto: Postojnska jama

Človeška ribica je po dveh mesecih nedavno izlegla še eno jajčece, po treh dneh počivanja pa se je vrnila k večini jajčec.

V zadnjih dneh prejšnjega tedna so v Postojnski jami pri človeški ribici opazili nenavadno obnašanje. Nenadoma je zapustila jajčeca in se umaknila v drugi konec akvarija. Mislili so, da počiva, a nato opazili, da je izlegla še eno jajčece. Biologa sta še polna vprašanj o tem, zakaj se je umaknila drugam, ko je videla, da je v trebuhu imela vsaj še tri jajčeca.

Reka Pivka, domovanje človeške ribice globoko v podzemlju. Reka Pivka, domovanje človeške ribice globoko v podzemlju. Foto: Postojnska jama

Ribica je po vrnitvi k večini jajčec zdaj v drugem položaju in veliko bolj umirjena, so sporočili iz Postojnske jame. Jajčec ne nadzira tako pogosto kot prvi mesec, ampak bolj poležava. Tudi to je verjetno novi pokazatelj, kako močno izleganje jajčec v temi in hladu ter boji s postranicami izčrpajo ribico, ki se v povprečju razmnožuje le enkrat v desetletju, so dodali. Do zdaj je veljalo, da izleganje jajčec traja približno tri tedne, v Postojnski jami pa se to dogaja že skoraj dva meseca.

Razvoj zarodka: viden začetek razvoja glave in hrbtenice. Razvoj zarodka: viden začetek razvoja glave in hrbtenice. Foto: Postojnska jama

Spremembe se dogajajo tudi z izleženimi jajčeci. Na jajčecu, ki ga je človeška ribica odložila najprej, je že videti zametke glave, hrbta in repa. Jajčece, ki je bilo odloženo pozneje, je v fazi delitve in še ne kaže nikakršnih sprememb.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin