Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2016,
12.57

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Mastercard

Natisni članek

advertorial Mastercard World Food Programme WFP

Ponedeljek, 5. 12. 2016, 12.57

2 meseca, 1 teden

"Zakaj sem pustil odgovorno službo in odšel delit hrano?"

Vsebino omogoča Mastercard
wfp6 simon costa | Foto WFP

Foto: WFP

Med prostovoljci, ki v okviru Svetovnega programa za hrano svojo energijo namenjajo najšibkejšim osebam, je tudi Simon Costa, ki je do pred nekaj leti opravljal delo direktorja v logističnem podjetju.

Simon Costa se je pred časom odločil, da bo zapustil zasebni sektor in postal prostovoljec. Za tako korenit korak se je odločil, ko se je začel poglabljati v poslovne in osebne cilje v svojem življenju. Svoja zlata leta si je želel preživeti drugače kot le s sedenjem na kupu denarja, ki si ga je prigaral med kariero.

Razmišljal je, kako bi lahko izkoristil svoje talente in znanja v dobro drugih ljudi. Njegova odločitev, da se pridruži prostovoljcem, ni bila nenadna, ampak je zorela kar nekaj let. "Na srečo imam zelo razumevajočo družino, ki me je podpirala v tem, da se za nekaj časa posvetim drugačnemu življenju," je povedal za uradni spletni portal WFP.

Niso več lačni, ker bi pridelek propadal

wfp6 simon costa | Foto: WFP Foto: WFP

Predstavnikom Svetovnega programa za hrano je ponudil svoje znanje pri dobavljanju hrane, in sicer so se najprej dogovorili za polletno sodelovanje. To se je podaljšalo kar na tri leta in pol. Večinoma je sodeloval pri akcijah v Ugandi.

Domačinom je pomagal pri spravljanju in prevozu pridelka. Opazil je, da nevede naredijo veliko napak in tako zgubijo večino letine.

S svojim znanjem je tako pomagal na desettisoče kmetom in jih oskrbel s skladiščno opremo, predvsem pa z znanjem. Tako so prišli do boljše in bolj čiste hrane, do več živil, ki so jih lahko tudi prodali ter tako zaslužili za izobrazbo svojih otrok, zdravila in nakup zemlje.

Neprecenljiv cilj: ustvariti svet brez lakote

Leta 2012 sta se družba Mastercard in organizacija Združeni narodi (United Nations) v okviru Svetovnega programa za hrano (World Food Programme – WFP) povezali z željo po iskanju inovativnih rešitev, kako ustvariti svet brez lakote.

Največja humanitarna kampanja na svetu

wfp hrana | Foto: WFP Foto: WFP WFP velja za največjo svetovno humanitarno kampanjo, katere cilj je boj proti lakoti v t. i. tretjem svetu in na ogroženih območjih. Financira se izključno s prostovoljnimi prispevki.

Kampanja tako s pomočjo družbe Mastercard zagotavlja šolske malice na tisoče šolskim otrokom v vzhodni Afriki. V številnih državah v razvoju je šolska malica pogosto edini reden in hranljiv obrok, ki ga dobijo otroci.

Največja agrikulturna revolucija

wfp6 simon costa | Foto: WFP Foto: WFP

Prepričan, da je Svetovni program za hrano največja agrikulturna revolucija v vseh razvijajočih se deželah.

Da je njegovo delo obrodilo sadove, so mu pritrdili tudi domačini. "Dobesedno plesali in peli so od veselja, ker jim je WFP tako pozitivno spremenil življenje," je povedal Simon Costa. Zdaj zapušča delo pri WFP, a projektu še naprej ostaja zvest – kot svetovalec in pomočnik na terenu, če bo treba.

Prepričan je, da bo sčasoma Uganda postala pomembna izvoznica kakovostnih poljščin, ne le država, ki se zanaša na uvoz hrane od drugod.

Prostovoljci Svetovnega programa za hrano pomagajo milijonom ljudem po vsem svetu. Vsak dan najranljivejšim osebam polepšajo življenje, jim ponujajo svojo strokovno pomoč in izkušnje. Vsak prostovoljec ima priložnost, da dela pri nalogah, ki so mu najbolj blizu, in tako pomaga ustvarjati svet brez lakote.

 

Ne spreglejte