Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
14.32

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Ivo Boscarol Hugo Bosio Jože Colarič napredovanje služba dopust delo

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 14.32

4 leta, 4 mesece

Slovenski podjetniki so razkrili recept za uspeh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tri slovenske podjetnike smo povprašali, koliko časa na dan posvetijo službi, čemu vse so se morali odpovedati za uspeh in kaj svetujejo tistim, ki bi radi uspeli v poslu ali napredovali.

Ali ste vedeli, da je železna lady Margaret Thacher spala le štiri ure na dan? Da borzni vlagatelj Warren Buffett, ki upravlja 57,5 milijarde evrov vredno premoženje, vsak dan bere med pet in šest ur, od tega jih vsaj pet posveti branju borznih poročil? Dan ima le 24 ur in teden le sedem dni. Kaj uspešni ljudje počnejo drugače, da so tako uspešni?

Boscarol elektronsko pošto preveri ob petih zjutraj

Ustanovitelj in večinski lastnik ajdovskega podjetja Pipistrel Ivo Boscarol spi zelo malo. Svoj delavnik običajno začne ob petih zjutraj od doma s pregledom elektronske pošte. Pred sedmo je že vsak dan v službi, nato dela do 15.30, ko si vzame odmor za sprehod s psom in gibanje v naravi.

Med 18. in 21. uro se pripravlja na naslednji dan, nato pa ima kakšno uro počitka. Med enajsto zvečer in drugo uro zjutraj je običajno na Skypu, ker je takrat idealen čas za komuniciranje z Avstralci in Oceanijo ter Američani.

"Imam to srečo, da mi je služba hobi in hobi služba, ter to nesrečo, da delamo za ves svet. Z drugimi besedami povedano, tudi če delam pozno v večer ali ponoči, ko moram biti na voljo kupcem in zastopnikom na drugem koncu sveta, mi ni hudo," je povedal Boscarol.

Colarič dela tudi, ko ni v službi Hugo Bosio, direktor podjetja Bosio, ki se ukvarja s proizvodnjo industrijskih peči, svoji službi povprečno posveti šest dni na teden. Tudi predsednik uprave Krke Jože Colarič službi nameni toliko časa, kot je potrebno. Večina njegovega dneva je namenjena službenim obveznostim, delo pa ni omejeno le na delovno mesto.

Ali si uspešni privoščijo tudi dopust? Odgovorna služba pomeni tudi odrekanje. Boscarol na klasični dopust ne hodi. Največkrat poleti zbeži za kakšen dan do Portoroža ali pozimi v terme. "Ker moram veliko potovati, imam to srečo, da lahko službeno pot kombiniram tudi z ogledom kakšne znamenitosti v državi, kjer sem," nam je dejal.

Colarič prostega časa med tednom praktično nima, je pa ob koncu tedna več priložnosti za prostočasne dejavnosti in hobije. "Vsekakor grem tudi na dopust, kjer pa sem dosegljiv za svoje sodelavce," je povedal prvi mož novomeške Krke. Bosio si zaradi dela privošči manj dopusta, zelo malo se ukvarja s športom, kultura pa odpade.

Ko se tudi uspešni podjetniki opečejo Kljub uspešni poslovni karieri, ki so jo zgradili vsi trije naši sogovorniki, nas je zanimalo, ali so se tudi oni že kdaj opekli v poslu. "Mojih napačnih odločitev je bilo veliko. Imel sem srečo, da niso bile usodne, in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Vedno je bil kolektiv tisti, ki jih je razumel in pripomogel k temu, da smo izšli iz njih še močnejši," je dejal Boscarol.

Kot pravi, je podjetništvo vedno izziv in stalno zahteva pomembne in kritične odločitve. Napačnih odločitev je veliko in so najboljša šola za nadaljnje pravilne odločitve, a žal nihče nima čarobne palice, da bi videl v prihodnost in vedel, ali se je v danem trenutku pravilno odločil. Po njegovem mnenju je treba delati na dolgi rok, saj te bodo ljudje le tako razumeli in ti pomagali.

Bosio preteklih odločitev ne obžaluje: "V vsakem trenutku sprejmemo odločitve na podlagi prejetih zunanjih informacij, lastnih izkušenj in lastnega znanja. Seveda bi pozneje, ko imaš še drugačne izkušnje in poglede na svet, v preteklosti kaj spremenil."

Ni dovolj samo lepo igrati, potrebni so zadetki Prvi mož Krke meni, da človek zagotovo doživlja tudi neuspehe, ki pa omogočijo nov premislek in tudi drugačno ravnanje v prihodnje. "Dejstvo je, da se je najbolje učiti iz napak drugih." V Krki vsak izziv sprejemamo odprto ter se z njim hitro in učinkovito spoprimejo, je dejal. "Podobno kot pri športu tudi v poslu velja, da ni dovolj samo lepo igrati. Način igre je seveda pomemben, potrebni so zadetki, vsak nov zadetek/dosežek pa da človeku vedno znova polet za delo."

Ne spreglejte