Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
15.24

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

javna dela

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 15.24

4 leta, 4 mesece

Priložnost za zaposlitev 3.800 dolgotrajno brezposelnih

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Med več kot 58 tisoč dolgotrajno brezposelnih oseb jih bo 3.800 prihodnje leto dobilo priložnost za enoletno zaposlitev prek javnih del.

Zavod za zaposlovanje je objavil prvo od dveh javnih povabil za izbor programov javnih del v prihodnjem letu. Vlada je temu namenila 21,5 milijona evrov sredstev, kar bo zadoščalo za vključitev 3.800 brezposelnih oseb.

Rezervirano za dolgotrajno brezposelne Javna dela so namenjena dolgotrajno brezposelnim osebam, torej tistim iskalcem zaposlitve, ki so na zavodu neprekinjeno prijavljeni eno leto ali več. Teh je trenutno na zavodu 58.242 (dobrih 54 odstotkov vseh brezposelnih). Prednost pri trenutnem povabilu pa bodo imeli tisti, ki so na zavodu že več kot dve leti, teh je 37.921 (oz. skoraj 35 odstotka vseh brezposelnih).

Na zavodu pričakujejo, da bodo prve vključitve v programe mogoče že v začetku januarja, v programe se sicer vključijo za največ eno leto, za še eno leto se lahko vključitev podaljša brezposelnim invalidom, Romom, ženskam nad 55 let in moškim nad 58 let ter udeležencem razvojnih programov.

Kakšna dela bodo opravljali Javna dela se izvajajo le pri neprofitnih delodajalcih, ki so izvajalci programov javnih del. Povabilo pa jim omogoča sofinanciranje stroškov zaposlitve.

Programi pa se izvajajo na področju:

- kmetijstva (npr. urejanje javnih poljskih in gozdnih poti ter parkov, izvajanje ukrepov proti zaraščanju, evidentiranje drevja za posek, delo v zavetišču za živali, pomoč pri organizaciji prireditev na podeželju, delo v društvih);

- vzgoje in izobraževanja (npr. individualna pomoč pri učenju, spremstvo otrok, pomoč pri gibanju, pomoč v vrtcih);

- okolja in prostora (npr. enostavna vzdrževalna dela na komunalni infrastrukturi, pomoč pri sanaciji divjih odlagališč in evidentiranju podatkov, pomoč pri pripravi projektov, ozaveščanje o pomenu recikliranja);

- kulture (npr. pomoč v knjižnici, v zavodih in javnih agencijah kulturne dejavnosti, muzejih, galerija, agencijah, zavodih s področja varstva nepremične kulturne dediščine, pri organizaciji kulturnih dejavnosti, varstva kulturne dediščine);

- socialnega varstva (npr. pomoč in varstvo za starejše in invalide, socialnem vključevanju ranljivih skupin ter izvajanju programov za ohranjanje zdravja in drugih rehabilitacijskih programov);

- na drugih sorodnih področjih (npr. pomoč v primeru elementarnih nesreč, pri urejanju evidenc, računalniških baz podatkov in arhivskega gradiva, v turizmu, društvih in nevladnih organizacijah, programih za mlade, občane ali družine);

- in na razvojnih programih javnih del – programi za spodbujanje ustanavljanja in razvoja socialnih podjetij za trajno zaposlovanje brezposelnih iz ranljivih skupin.

Na podlagi prvega od dveh javnih povabil za izbor javnih del v letu 2016 (drugo bo objavljeno januarja) se bodo v programe na vseh področjih lahko vključevali tisti z nižjo stopnjo izobrazbe (tisti, ki imajo (ne)dokončano osnovno šolo, nižjo ali srednjo poklicno šolo), v programe socialnega varstva in razvojne programe za spodbujanje socialnega podjetništva pa vsi dolgotrajno brezposelni ne glede na raven izobrazbe.

Brezposelni, ki bi se želeli vključiti v javna dela, se morajo javiti pri svojem svetovalcu zaposlitve na uradu za delo, ki jih potem seznani z deli ter napoti k izvajalcu programa, ta pa potem izbere ustreznega kandidata.

Povabilo odprto do oktobra prihodnje leto Na javno povabilo se lahko prijavijo neprofitni delodajalci, in sicer od 17. decembra letos do 7. oktobra 2016 oz. do porabe sredstev. Predstavitve povabila pa bodo v območni službah zavoda za zaposlovanje v Ljubljani, Celju, Mariboru in na Ptuju potekale jutri, 15. decembra.

Ne spreglejte