Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Četrtek,
4. 6. 2015,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

zaposlovanje

Četrtek, 4. 6. 2015, 11.29

8 let

Kje v Sloveniji bodo v prihodnjega pol leta zaposlovali in kje odpuščali

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedi delodajalcev za prihodnjih šest mesecev so pozitivne, predvidevajo 0,6-odstotno rast zaposlenosti. Največ možnosti bo za varilce, voznike težkih tovornjakov in delavce za preprosta dela.

Raziskava Napovednik zaposlovanja, ki jo je zavod za zaposlovanje aprila in maja letos izvedel med 4.909 podjetji, anketo pa je izpolnilo 2.847 delodajalcev, ki skupaj zaposlujejo 337 tisoč zaposlenih, napoveduje, da večje povpraševanje po novi delovni sili načrtuje četrtina delodajalcev.

Najbolj optimistični so delodajalci iz drugih raznovrstnih poslovnih dejavnosti, kamor spadajo tudi agencije za zaposlovanje, gradbeništvo, promet in skladiščenje, gostinstvo in predelovalne dejavnosti.

Delodajalci napovedali 16 tisoč novih zaposlitev Delodajalci, ki bodo zaposlovali, so skupaj napovedali 16 tisoč novih zaposlitev, in sicer največ zaradi nadomeščanj upokojitev, porodniških dopustov in odhodov delavcev, delno pa tudi zaradi širitve dejavnosti.

Največ bo povpraševanja po varilcih, voznikih težkih tovornjakov in vlačilcev, delavcih za preprosta dela, orodjarjih, prodajalcih, čistilcih, strežnikih in gostinskih pomočnikih, zidarjih, natakarjih, vzgojiteljih in njihovih pomočnikih ter mesarjih.

Kje bodo odpuščali Zmanjšanje števila zaposlenih medtem napovedujejo delodajalci iz dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, informacijskih in komunikacijskih dejavnosti, v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih ter izobraževanju.

Katerih kadrov delodajalci ne morejo najti Kljub velikemu številu brezposelnih imajo delodajalci vseeno težave z iskanjem ustreznega kadra. Izstopajo dejavnosti, kot so promet in skladiščenje, gostinstvo, zdravstvo in socialno varstvo, druge raznovrstne poslovne dejavnosti, predelovalne dejavnosti in gradbeništvo.

Ne spreglejte