Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
8. 3. 2016,
16.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

biometrika pametni telefoni računalniška varnost

Torek, 8. 3. 2016, 16.08

8 let

V 15 minutah do ponaredka prstnega odtisa in odklenjenega pametnega telefona

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Sčasoma bodo bralniki prstnih odtisov na pametnih telefonih še zanesljivejši, a je zelo verjetno, da bodo takrat naprednejši tudi načini prevar in zlorab.

Biometrične metode razpoznave in avtentikacije obljubljajo konec geslom, ki so ranljiva ter se preveč hitro pozabljajo ali izgubljajo. Toda do končne hitro delujoče in zanesljive rešitve bo treba prehoditi še nekaj poti. Kljub velikemu napredku je treba še precej postoriti Od prvega bralnika prstnih odtisov na pametnem telefonu, to je bil Applov iPhone 5s, do danes so te napravice naredile velik korak naprej. Natančnost odčitavanja je dosegla in presegla 98 odstotkov, pa tudi veliko hitrejši so, kot so bili njihovi predniki.

Toda znanstveniki iz univerze Michigan v istoimenski ameriški zvezni državi opozarjajo, da še tako izboljšane napravice niso odporne proti razmeroma preprostim ponarejanjem prstnega odtisa, ki nepridipravom omogočajo, da pametni telefon odklenejo že s primerno pripravljenim prstnim odtisom na papirju. Vse, kar so pri svojem uspešnem prikazu uporabili, je bil navaden brizgalni tiskalnik ter nekaj posebnega prevodnega črnila in poseben papir, ki se sicer uporablja pri domači izdelavi vezij. Kako so preslepili čitalnik prstnih odtisov na pametnem telefonu Našli so dober prstni odtis žrtve na steklu in ga fotografirali, nato prenesli v računalniško datoteko tako, da bi tisk zvesto odražal zajeto podobo. Točno to so potem naredili, na navadnem brizgalnem tiskalniku in v naravni velikosti, le da so uporabili prej omenjena posebno črnilo in papir, ki sta sicer preprosto dostopna.

Raziskovalci so brez težav s tem ponaredkom na papirju odklenili najmanj dva pametna telefona dveh velikih znanih proizvajalcev, zato opozarjajo, da je treba čitalnike prstnih odtisov izpopolniti do te mere, da takšne prevare ne bi bile mogoče. To postaja še bolj pomembno, če upoštevamo, da so prstni odtisi vedno bolj priljubljen način varovanja pametnih telefonov, ki postajajo tudi naše denarnice, mobilne banke, plačilno sredstvo, rokovniki in skladišča najrazličnejših občutljivih in pomembnih podatkov.

Prednost prstnega odtisa je, da ga ne moremo pozabiti, a ga obenem ne moremo skriti ali spremeniti, puščamo pa ga povsod. Igra mačke in miši, zajca in želve Raziskovalci z omenjene ameriške univerze so prepričani, da bodo proizvajalci izpopolnili obstoječe rešitve in doskočili zdajšnjim načinom prevar, a obenem svarijo, da bodo tudi nepridipravi razvili nove načine zlorab in prevar – ne le za prstne odtise, temveč tudi za druge biometrične lastnosti, kot so glas, roženica ali obraz. Pot do varnosti bo vedno tekma brez konca.

Ne spreglejte