Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
9.39

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

protokol

Sreda, 8. 6. 2011, 9.39

6 let, 7 mesecev

Svetovni dan IPv6 v znamenju preizkusa pripravljenosti na nov protokol

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na današnji dan se obeležuje svetovni dan novega internetnega protokola IPv6, v okviru katerega bo cel dan potekal preizkus pripravljenosti na prehod na omenjeni internetni protokol nove generacije.

Številni ponudniki internetnih vsebin, med njimi tudi slovenski, bodo namreč danes dostop do svojih vsebin ponudili tudi preko protokola IPv6.

Cilj: spodbuditi dobavitelje internetnih storitev Cilj dogodka je spodbuditi dobavitelje internetnih storitev, proizvajalce elektronskih komponent in operacijskih sistemov ter spletna podjetja, da prevzamejo in uporabijo protokol IPv6. Tako bodo s svojimi storitvami zagotovili uspešen prehod iz IPv4, kateremu je zmanjkalo prostora za nove naslove, v novi protokol.

Vsaka naprava - računalnik, omrežno stikalo, telefon itn. - mora za povezavo v internet imeti dodeljen IP-naslov, pri čemer se trenutno računalniki in druge naprave v internet povezujejo preko protokola IPv4.

Prehod je nujen

Vendar pa je IPv4-naslovnega prostora zaradi hitrega naraščanja števila naprav, ki uporabljajo IP-protokol, dokončno zmanjkalo. Zato je prehod na internetni protokol IPv6 nujen.

Kot so ob današnjem dogodku sporočili iz Slovenskega združenja za računalniške komunikacije Internet ISOC-SI, bodo pri organizaciji sodelovala nacionalna združenja Internet Society ter podjetja Google, Facebook, Yahoo, Akamai in Limelight Networks.

Tudi siol.net, najdi.si in arnes.si Temu se bodo na pobudo neprofitnega zavoda Go6, ki skupaj s še nekaterimi partnerji skrbi za pravočasen in tehnološko učinkovit prehod na IPv6, pridružili tudi nekateri slovenski ponudniki spletnih vsebin, med drugim tudi vodilni slovenski spletni iskalnik www.najdi.si in spletni portal www.siol.net ter spletne strani arnes.si.

Z današnjim preizkusom naj bi sicer v praksi preverili, če se tistim, ki že imajo IPv6-povezljivost, vsebine naložijo preko novega protokola, tisti, ki je nimajo, pa da nimajo težav pri dostopu preko protokola IPv4.

Velika večina preizkusa verjetno ne bo občutila Pri tem v javnem zavodu Akademska in raziskovalna mreža Slovenije (Arnes), ki zagotavlja omrežne storitve organizacijam s področja raziskovanja, izobraževanja in kulture, navajajo, da velika večina uporabnikov preizkusa verjetno sploh ne bo občutila.

Bodo pa rezultati tega preizkusa služili predvsem za ugotavljanje morebitnih težav, ki nas lahko doletijo ob bolj množični uporabi novega protokola v bližnji prihodnosti.

V Arnesu še dodajajo, da Slovenija sicer že dve leti zaseda sam vrh na lestvici držav po pripravljenosti na prehod na IPv6, ki jo pripravlja evropski regionalni register za dodeljevanje IP naslovov - RIPE NCC.

Vodnik po protokolu IPv6 Za večjo osveščenost širše javnosti je Arnes na svojih spletnih straneh objavil tudi vodnik po protokolu IPv6, ki odgovarja na najbolj pogosta vprašanja uporabnikov oziroma svetuje, kaj naj ti storijo v primeru težav pri dostopu do spletnih vsebin IPv6.

Pobudi ob svetovnem dnevu IPv6 se je sicer pridružila tudi agencija za pošto in elektronske komunikacije. V slednji ob tej priložnosti pravijo, da je uvedba protokola IPv6 pomembna tako za operaterje elektronskih komunikacij, ponudnike storitev in aplikacij ter industrijo, kot za druga podjetja in posameznike.

Ne spreglejte