Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
22. 2. 2017,
4.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

2

Natisni članek

WD-40 digizgodbe

Sreda, 22. 2. 2017, 4.08

6 let, 7 mesecev

Skrivnost najbolj prepoznavnega pršila na svetu

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,85

2

WD-40 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Protikorozivno pršilo WD-40 ni bilo nikoli patentirano. Če bi ga patentiral, bi moral izumitelj spreja, ki ga uporabljajo milijoni, javno razkriti, kako je narejen. Ker tega ni storil, formula za proizvodnjo WD-40 ostaja skrivnost še danes.

WD-40, ki ga je po podatkih istoimenskega podjetja, ki ga proizvaja, mogoče uporabiti za več kot dva tisoč različnih stvari, je leta 1953 izumil ameriški kemik Norman Larsen. WD-40 pomeni Water Displacement (izpodrivanje vode) – 40. formula. Potrebnih je bilo namreč kar 40 poskusov, da so naredili učinkovito pršilo, ki je v uporabi še danes.

Larsen je WD-40 proizvajal in tržil prek svojega podjetja Rocket Chemical Company. Prve stranke so bile doma v industriji, med drugim so WD-40 uporabljali inženirji podjetja Convair, ki proizvaja letala.

Sprej WD-40 je danes mogoče kupiti v več kot 170 državah.  |  Foto: wd40.com | Foto: Sprej WD-40 je danes mogoče kupiti v več kot 170 državah. | Foto: wd40.com

Ko je Larsen izvedel, da sprej WD-40 številni iz službe nosijo domov in ga uporabljajo pri hišnih popravilih, se je leta 1958 odločil, da ga bo začel prodajati še v trgovinah.

A popularizacija WD-40 se je začela šele, ko je v podjetje Rocket Chemical Company leta 1969 prišel John Barry.

John Barry  |  Foto: wd40.com | Foto: John Barry | Foto: wd40.com

Na direktorskem stolčku je Barry nasledil svojega tasta, njegova prva poteza pa je bila preimenovanje podjetja v WD-40.

Želel je namreč, da potrošniki podjetja ne povezujejo z raketami (rocket je angleški izraz za raketo) – saj z njimi navsezadnje niso imeli nič – temveč z njihovim najbolj prepoznavnim izdelkom.

John Barry je bil genij trženja in WD-40 je hitro postal eden od najbolj prepoznavnih izdelkov na policah ameriških trgovin. Barry je vztrajal, da ne bo razširil portfelja podjetja in v trgovine poslal še drugih izdelkov.

Barryjev način je deloval, podjetje WD-40 je do leta 1980 število partnerjev, ki so prodajali njihov sprej, povečalo za desetkrat. | Foto: Barryjev način je deloval, podjetje WD-40 je do leta 1980 število partnerjev, ki so prodajali njihov sprej, povečalo za desetkrat.

Barry je bil tudi zelo zaščitniški do recepta za sprej WD-40. Ker ga Norman Larsen ni patentiral, ko je imel priložnost, tekmeci podjetja niso nikoli natanko vedeli, v kakšem razmerju so namešane kemikalije v pršilu, zaradi katerih je učinkovalo. Formula za WD-40 je še danes podobno varovana skrivnost kot recept za kokakolo.

V dveh intervjujih za ameriški medij Forbes je Barry sicer priznal, da so se tekmeci, predvsem podjetji 3M in DuPont, s svojimi izdelki nekajkrat približali izvirni formuli za WD-40. A tudi če bi jo zadeli 100-odstotno, ne bi bil njihov sprej nikoli prodajna uspešnica, ker ni imel prepoznavnega imena, je menil Barry.

John Barry je umrl leta 2009. Podjetje WD-40, ki sprej prodaja v 176 državah, med katerimi je seveda tudi Slovenija, danes vodi Gary Ridge.

Vir: wd40.com/cool-stuff

Ne spreglejte