Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
5. 6. 2024,
19.40

Osveženo pred

2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22

Natisni članek

MLM goljufija piramidna shema policija

Sreda, 5. 6. 2024, 19.40

2 tedna

Policija aretirala vodstvo kozmetičnega podjetja Chogan

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,22
Parfum | Mrežni marketing Chogan oziroma prodaja izdelkov te blagovne znamke se je v Slovenijo sicer razširila pretežno iz Hrvaške. | Foto Shutterstock

Mrežni marketing Chogan oziroma prodaja izdelkov te blagovne znamke se je v Slovenijo sicer razširila pretežno iz Hrvaške.

Foto: Shutterstock

Chogan je znamka kozmetičnih izdelkov, predvsem parfumov, in čistil, ki jo je prek družbenih omrežij začelo hvaliti in hkrati tržiti več slovenskih uporabnic. Nekateri kritiki Chogana so na spletu medtem večkrat opozorili na slutnje, da so dišave, ki jih lahko prodaja vsak, zgolj dimna zavesa za zakrivanje morebitne piramidne sheme in bogatenje peščice posameznikov. Sumi so se do določene mere izkazali za utemeljene, saj je italijanska policija prejšnji teden aretirala celotno vodstvo podjetja Chogan.

Kari Wahlroos, Ruja Ignatova
Novice "Piramidaš", ki so ga plačevali tudi Slovenci, je služil tri tisoč evrov na uro

Italijanski mediji so poročali, da je tamkajšnja policija po nalogu tožilstva mesta Trani na jugu Italije 30. maja aretirala štiri osebe, ki predstavljajo vodstvo leta 2013 ustanovljenega podjetja Chogan Group. 

Med aretiranimi so bili trije soustanovitelji podjetja Chogan in njihov računovodja, ki ga italijansko tožilstvo sumi, da je bil prav on tisti, ki je zasnoval goljufijo, zaradi katere so podjetje Chogan italijanski organi pregona sploh začeli preiskovati.

Evropska konvencija družbe Chogan, ki je potekala leta 2022:

Vodstvo podjetja, ki kozmetične izdelke, predvsem parfume, in čistila trži prek mreže samostojnih prodajalcev, ki se Choganovi mreži pridružijo prek priporočila obstoječega člana, ta pa za to prejema provizijo – gre za klasični mrežni marketing – naj bi po ugotovitvah italijanskega tožilstva močno napihovalo dejanske stroške poslovanja podjetja, zaradi česar so nato plačali manj davkov.

Na slovenskih družbenih omrežjih je mogoče zaslediti več prodajalk, redkeje prodajalcev, dišav in drugih izdelkov znamke Chogan. Najaktivnejše so na platformah Facebook in Instagram.  | Foto: Matic Tomšič Na slovenskih družbenih omrežjih je mogoče zaslediti več prodajalk, redkeje prodajalcev, dišav in drugih izdelkov znamke Chogan. Najaktivnejše so na platformah Facebook in Instagram.  Foto: Matic Tomšič

Preiskava ob aretirani štirici – trije, Michelangelo Paradiso, direktor podjetja, Scelzo Liborio, predsednik Chogana, in računovodja Pier Luigi Scricco, so v priporu, Arcangela Fumarulo, soustanoviteljica podjetja, pa v hišnem priporu – sicer zajema devet oseb.

Michelangelo Paradiso, direktor in soustanovitelj podjetja Chogan Group | Foto: posnetek zaslona Michelangelo Paradiso, direktor in soustanovitelj podjetja Chogan Group Foto: posnetek zaslona

Italijanski mediji, kot je La Gazzetta Del Mezzogiorno, so ob tem še poročali, da so vodstvu podjetja Chogan med preiskavo zasegli premoženje v vrednosti kar 355 milijonov evrov.

Mrežni marketing Chogan oziroma prodaja izdelkov te blagovne znamke se je v Slovenijo sicer razširila pretežno iz Hrvaške, kjer je Chogan prisoten že dlje. 

Preberite tudi:

InFace Invest Group
Novice Šefom BMW, drugim pa dolg nos: nasedli tudi mnogi Slovenci
Ne spreglejte