Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 9. 2012,
21.31

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Vtisi Vtisi ocenili smo

Ponedeljek, 10. 9. 2012, 21.31

2 meseca, 2 tedna

Ocenili smo: Guild Wars 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Magnum opus programskega studia ArenaNet je s svojo raznolikostjo in brezplačnim modelom igranja pripravljen, da zada smrtni udarec vladarju spletnega fantazijskega udejstvovanja, World of Warcraftu.

Naslednji v vrsti 'WoW killerjev' V preteklih letih se je med množičnimi večigralskimi "nalinijskimi" fantazijskimi igrami, po domače MMORPG (massive multiplayer online role-playing game), zvrstilo lepo število t. i. WoW-ubijalcev, ki so želeli to revolucionarno in skrajno nalezljivo igro zriniti s prestola, na katerem brezskrbno sedi že od svojega izida, davnega leta 2004. Uspelo ni nobenemu.

Pa ne zato, ker bi šlo za slabe igre, le malo preveč konservativne so bile. Vse so preveč posnemale svojega vzornika in hkrati največjega sovražnika, skoraj nobena pa ni želela narediti koraka v neznano in prinesti žanru nekaj (prepotrebne) svežine.

Še najbolje se WoWu, ki je od svojega izida sicer dobil kar nekaj dodatkov in novosti, upira EVE Online, ki se trenutno ponaša z okoli 400.000 stalnimi uporabniki. Ali bo odlični novi igri Guild Wars uspelo preseči obe – Južnokorejci so jo kovali kar pet let – pa bo pokazal čas. Bila bi velika škoda, če bi šla v pozabo, saj jo krasi kopica dobrih lastnosti, ki si jih pravi ljubitelji MMO ne bi smeli dovoliti izpustiti.

Statičen svet je preteklost Od trenutka, ko boste ustvarili svojega heroja, s katerim se boste podali na raziskovanje prostrane dežele Tyrie, vam bo jasno, da Guild Wars 2 ni popolnoma enaka MMO, ki ste jih vajeni iz preteklega desetletja. Čeprav vsebuje veliko že videnih reči, ob katerih se boste počutili domače, je veliko tudi novosti.

Med temi morda najbolj izstopa spremenljiv svet, ki statična središča kvestov (nalog) nadomesti z dinamičnim razvojem dogodkov, kjer dejanja vas in preostalih živih igralcev na deželi pustijo trajne posledice in tako ustvarjajo zelo organsko in energično okolje. Posledično naj bi to odpravilo neperspektiven konec igre (t. i. endgame), ki ga poznamo iz preštevilnih sorodnic in vsebuje le neumorno tlačansko pehanje za težko dosegljivimi artefakti. Pri Guild Warsih naj bi se po "končanju" veselo dogajanje nadaljevalo, saj naj bi se v nepredvidljivem svetu nenehno vrstili sveži dogodki in naloge.

Nespretne v boju čaka bridka smrt Eden od večjih odmikov od tekmic žanra je viden tudi pri odzivnem boju. Drugi del cehovskih vojn pozna osem različnih bojevniških razredov, ki segajo od standardnih vojščakov in tatov do unikatnih inženirjev in očarljivcev (mesmer), skupni imenovalec vseh pa sta osredotočenost na gibanje na bojišču in pozicioniranje v bitkah.

Številnim težkim udarcem nasprotnikom se je namreč mogoče izogniti, pri tem pa statistične lastnosti lika ne omejujejo hitrosti gibanja. Ne glede na to, ali igrate z bojevniškim hrustom ali pa z izmuzljivim tatičem, vse je odvisno od vaših hitrih prstov. Svojega heroja lahko premikate celo med dolgimi "polnilnimi" časi magičnih trikov in sposobnosti. To pomeni, da je boj resnično intenziven in zabaven, obenem pa tudi precej hektičen in kaotičen. Sploh če igrate z visokoraslim mišičnjakom, ki se najbolje znajde v gostilniških pretepih, lahko v množičnih spopadih kaj hitro izgubite pregled nad dogajanjem. Še dobro, da imajo mogočni barbari veliko življenjske energije.

K hitri akciji pripomore razvrstitev desetih sposobnosti v eno samo, hitro dostopno vrstico. Pet se jih menja samodejno glede na krepelo, ki ga držite v rokah, preostalih pet pa izbirate sami iz svoje malhe sposobnosti in znanj. S hitrimi preklopi med različnimi orožji in čarovnijami pa igri uspe odpraviti tudi "sveto trojico" vnaprej zakoličenih likov tanka, zdravilca in morilca. Tako lahko različni poklici gladko zapolnijo več vlog, kar pripomore tudi k oblikovanju številnih edinstvenih strategij.

Postanite, kar vam srce poželi Še preden izberemo svoj poklic, pa moramo svojemu junaku dodeliti eno od petih ras, ki imajo svoje posebnosti in značilnosti. Na voljo imate nordijsko-vikinške Norne, ki stavijo na surovo moč in silo, uravnoteženo človeško raso, ki jo pestijo politični nemiri, tehnološko ozaveščene Asure, zverinske, mačkam podobne Charre, ki so v predhodniku nosili vlogo zlobnežev, in gozdnate Sylvarije, ki se najbolje počutijo med vejevjem dreves.

Vsaka od njih ima tudi svojo povest, ki jo s svojimi izbirami med igranjem razvijate po lastnih željah. Tako naj ne bi bili enaki niti dve zgodbi, kar spodbuja večkratno preigranje.

Brezmejni onkraj Za kaj takega boste sicer boste sicer morali dati odpoved v službi in opustiti šolanje, saj je Guild Wars 2 naravnost gromozanska igra, ki od človeka zahteva veliko časa. Za raziskovanje boste zlahka porabili na desetine ur, pa boste zgolj podrezali v povrhnjico vsega, kar ponuja dežela Tyria. Držanja za roko je bolj malo, tako da je odkrivanje in razkrivanje sveta povsem vaša naloga. Morda je tako celo bolje, saj je poanta MMO ne nazadnje prav v raziskovanju.

Tyria je sicer razdeljena na več kot 20 con, vsako od njih pa sestavlja še od 10 do 15 območij z nalogami. Skratka, že samo da se boste sprehodili od enega konca do drugega, vam bo pobrala kakšnih 30 ur, če pa k temu prištejemo še obvezno opravljanje nalog, "buildanje" lika (končna stopnja je 80) in kopičenje opreme, pa se od sonca brez skrbi lahko poslovite za nekaj mesecev.

Človek človeku volk Če se naveličate brezciljnega pohajkovanja po deželi in klanja brezdušnih beštij, lahko skočite tudi v spopad proti živemu igralcu (player vs. player). Da bi bil boj kar najbolj enakopraven, se obema sodelujočima stopnja lika začasno dvigne na maksimalno, se pravi na 80, prav tako pa dobita na razpolago ves set orožij, oklepov in čarovnij.

Komur pa tudi mano-a-mano ne nasiti sle po krvi, ima na voljo še epske spopade med svetovi (world vs. world). Tu igra v ogenj vrže igralce treh različnih strežnikov, ki se nato bojujejo za teritorialno prevlado na štirih mapah. Območja so velikanska in zahtevajo skrbno načrtovanje napadov in usklajenost sodelujočih, vojne pa lahko trajajo tudi po več tednov. Nagrade so stalne izkušenjske točke in številni bombončki za zmagovalce.

Najbolj izpopolnjen predstavnik svojega žanra Novi Guild Wars v več pogledih morda res ni revolucionaren znanilec novega obdobja v precej izžetem žanru, vsebuje pa določen čar, ki mu nismo bili priča že vse od prvih korakov MMO, ko vas nekaj popolnoma prevzame in potegne vase. Zaradi odsotnosti bolj poglobljenega in do uporabnika prijaznega vodiča v igro ter nekaj razumljivih porodnih krčev tehnične narave takoj spočetka nekateri (sploh začetniki) morda ne boste uvideli vseh dobrot, s katerimi se igra ponaša, vendar bo, kdor je pripravljen vložiti vsaj malo dela, bogato nagrajen.

V prečudoviti ogromni deželi, polni dinamičnih dogodkov, bojev epskih razsežnosti (tako proti živim kot igralcem kot umetni pameti) in zanimivih zgodb vam resnično nikoli ne bo dolgčas. Le ne pozabite jesti in spati.

Ocena: 91

Zvrst: masovno igranje domišljijskih vlog (MMORPG) Razvijalec: ArenaNet Založnik: NCsoft Igralne platforme: PC

Lestvica ocen 1–10 – Se ne dotaknem, tudi če mi igro iz same ljubezni podari punca/žena/mama. 11–20 – Vzamem, če mi igro kdo podari, in plošček uporabim kot podstavek za pivo. 21–30 – Igram, ker sem mazohist. 31–40 – Bi igral, če bi mi tatovi odnesli vse drugo. 41–50 – Igre bi se lotil samo v službenem času. 51–60 – Igra ima nekaj dobrih elementov, ki pa ne odtehtajo slabih strani. 61–70 – Kot privrženec zvrsti bom v igri užival. 71–80 – Zelo solidna igra, do odličnosti ji ne manjka veliko. 81–90 – Odlična igra z elementi klasike 91–100 – Kupim kar dva izvoda; enega za igranje, drugega za občudovanje v vitrini.

Ne spreglejte