Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sobota,
8. 4. 2017,
9.22

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

CeBIT digitalna ekonomija digitalna transformacija generacija Y Hartwig von Saß

Sobota, 8. 4. 2017, 9.22

6 let, 7 mesecev

Pogovor: Hartwig von Saß, CeBIT, Deutsche Messe

Kdo pravi, da mora biti poslovno računalništvo dolgočasno?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
CeBIT | Foto Srdjan Cvjetović

Foto: Srdjan Cvjetović

Ohraniti in poglobiti fokus, obenem vnesti več čustev in svežine – to so namere novega koncepta velikega računalniškega dogodka CeBIT, ki bo zaživel že prihodnje leto.

Po dolgih letih, ko je bil eden od največjih svetovnih računalniških sejemskih in kongresnih dogodkov CeBIT v Hannovru sredi marca, bo prihodnje leto odprl svoja vrata sredi junija.

Sprememba pa ni in ne bo samo terminska, obljubljajo organizatorji na sejmišču v Hannovru. Napovedujejo, da bo poudarek še naprej na digitalni tehnologiji in digitalni preobrazbi, le da bo preobleka bistveno drugačna in, kot so prepričani, privlačnejša.

Predvsem se bodo, pravijo, približali generaciji Y, to so predvsem mladi polnoletniki, za prvi dogodek po novem konceptu, ta bo med 11. in 15. junijem 2018, pa so pripravili tudi novo prostorsko zasnovo.

"Sredi marca so javnost, stroka in mediji že zasičeni s številnimi tehnološkimi dogodki in novostmi. Takoj po novem letu je CES v Las Vegasu, sledi Mobile World Congress v Barceloni, veliki tehnološki dogodek South by Southwest v Austinu, v Teksasu. Junijski termin nam omogoča več dogajanja, več pozornosti." | Foto: Srdjan Cvjetović "Sredi marca so javnost, stroka in mediji že zasičeni s številnimi tehnološkimi dogodki in novostmi. Takoj po novem letu je CES v Las Vegasu, sledi Mobile World Congress v Barceloni, veliki tehnološki dogodek South by Southwest v Austinu, v Teksasu. Junijski termin nam omogoča več dogajanja, več pozornosti." Foto: Srdjan Cvjetović

Nov termin, že uveljavljeni poudarki

Zakaj ta sprememba, kako se na njo odzivajo razstavljavci – na ta in druga vprašanja je za Siol.net odgovarjal Hartwig von Saß, ki je v družbi Deutsche Messe, ta upravlja hannovrsko sejmišče, zadolžen za skupino za odnose z novinarji, za sejem CeBIT pa je posebej zadolžen za vso komunikacijo.

Pot ga je nanesla v Ljubljano zaradi predstavitve še enega od sejmov, ki jih organizira Deutsche Messe – sejem proizvodne tehnike EMO, ki ga Hannover gosti vsake štiri leta, bo tam v drugi polovici septembra – in, kot je pojasnil naš sogovornik, bo tudi na njem ena od neizogibnih poglavitnih tem prav digitalna transformacija.

"Nov koncept je nastal zaradi želje velikih razstavljavcev, ki od tako pomembnega dogodka, kot je CeBIT, pričakujejo več čustev, več dogajanj, več poslovne interakcije." | Foto: Deutsche Messe "Nov koncept je nastal zaradi želje velikih razstavljavcev, ki od tako pomembnega dogodka, kot je CeBIT, pričakujejo več čustev, več dogajanj, več poslovne interakcije." Foto: Deutsche Messe

Prvi odziv skupnosti tehničnih novinarjev in poročevalcev na spremembo termina je bilo presenečenje, lahko bi dejali, da celo dvom. Zakaj ste prepričani, da je ta odločitev dobra?

Razvoj novega koncepta smo začeli že avgusta lani. Za to smo se odločili, ker so veliki razstavljavci, kot so IBM, Deutsche Telekom ali Vodafone, od nas želeli in pričakovali več – več čustev, več dogajanj, več poslovne interakcije. Več tega, kar zdajšnja oblika CeBIT ni izpolnjevala po pričakovanjih tako pomembnega dogodka digitalnega poslovanja. Konec avgusta smo skupaj z njimi, glasbeniki, umetniki in tistimi, ki sejma CeBIT še nikoli niso obiskali, začeli delavnice, trajale so vse do januarja, in skupaj oblikovali nov koncept.

Zakaj je to narekovalo nov termin? Morda bi bralci o CeBIT-u raje brali marca kot junija.

Sredi marca so javnost, stroka in mediji že zasičeni s številnimi tehnološkimi dogodki in novostmi. Takoj po novem letu je CES v Las Vegasu, sledi Mobile World Congress v Barceloni, veliki tehnološki dogodek South by Southwest v Austinu, v Teksasu. Junijski termin nam omogoča več čustev, več dogajanja, več pozornosti.

Generacija Y, to so mladi polnoletniki, so odločevalci prihodnosti. | Foto: Srdjan Cvjetović Generacija Y, to so mladi polnoletniki, so odločevalci prihodnosti. Foto: Srdjan Cvjetović

Slišali smo tudi očitke, da ta sprememba pomeni, da se oddaljujete od zdajšnje usmeritve oziroma da jo celo izgubljate.

S tem se nikakor ne morem strinjati. Panoga informacijske tehnologije narekuje, da je treba najti pravi trenutek, da občasno vnesemo tudi kako ključno in veliko spremembo. Ta trenutek je za CeBIT zdaj. Velike spremembe so v digitalnem svetu vendarle del dolgoročne strategije.

Ali morda s to spremembo morda želite pridobiti nekaj pozornosti, ki jo ima sejem IFA v Berlinu, ta je na sporedu na prehodu iz avgusta v september?

No, to ni bil naš namen. Pri svojih idejah o novem konceptu o tem sejmu sploh nismo razmišljali. IFA je potrošniški sejem in je odličen dogodek, a tudi bistveno drugačen dogodek. Prostora je dovolj tako za njih kot za nas. Mi smo pred štirimi leti jasno postali poslovni dogodek, ne več potrošniški, usmerjeni smo v jedro poslovanja. Naša odločitev o prehodu na B2B je bila zagotovo pravilna, toda kdo pravi, da morajo biti poslovni dogodki in poslovno računalništvo dolgočasni?

"Velika podjetja iščejo sveže ideje, ustvarjalnost in moč, ki jih prinaša prav generacija Y. To so ideje, s katerimi bodo premostili izzive prihodnosti." | Foto: Srdjan Cvjetović "Velika podjetja iščejo sveže ideje, ustvarjalnost in moč, ki jih prinaša prav generacija Y. To so ideje, s katerimi bodo premostili izzive prihodnosti." Foto: Srdjan Cvjetović

Z novim konceptom se želite približati generaciji Y – ali s tem ne nasprotujete svoji temeljni usmeritvi k čistemu poslovanju? Ali je ta generacija že zrela za takšno poslovno raven?

Pa še bo! Ljudje v svojih dvajsetih so odločevalci prihodnosti. To ni v nasprotju z osnovnim konceptom. Velika podjetja iščejo sveže ideje, ustvarjalnost in moč, ki jih prinaša prav ta generacija. Ideje, s katerimi bodo premostili izzive prihodnosti.

Kako boste nas, ki spremljamo CeBIT že skoraj tri desetletja, presenetili z novim konceptom? Kaj bo to tako zelo drugače?

Čez približno dva meseca vam bomo lahko povedali in pokazali več. To bo približno ravno eno leto pred začetkom naslednjega CeBIT-a. Sicer pa, če vam že zdaj zaupam, s čim vas bomo presenetili, to potem ne bo več presenečenje.

Ne spreglejte