Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 2. 2023,
9.29

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

varna raba interneta Varen splet Telekomov Tehnik

Sobota, 18. 2. 2023, 9.29

1 leto, 2 meseca

Kdaj je pravi čas, da otrok vstopi v svet interneta?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Varnost na internetu. Otrok. Otroci. Računalnik. Internet. | Foto Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kdaj je čisto zares pravi čas, da otrok dobi svoj prvi mobitel? Kaj mu bo mobitel na začetku omogočal? Vsak starš seveda gleda na te stvari drugače. Nekateri vidijo nevarnost, drugi priložnost, da se otrok nečesa nauči. Toda, kje je tista zdrava meja? Kako se kot mama 7-letnice spopadam s tem?

Sem mama 7-letnice. Stara sem 35 let. Obvladam računalništvo, obvladam svet interneta – tudi tehnično, obvladam družbene medije, delam v digitalnem oglaševanju in zavedam se nevarnosti na spletu. Se jih pa ne v realnem svetu – verjamem, da ljudje okoli mene ne morejo biti pokvarjeni. Zato svojega otroka veliko bolj zaupam okolici kot spletu. Ker pa sem se tudi sama že tako opekla, sem se odločila, da pripravim otroka tudi na vstop na svetovni splet. Dobri mož Božiček ji je prinesel pametno uro Huawei in starejši model mobitela Samsung Galaxy A03. Izbrala sem številko Mobi in kot »poznavalka« vključila vse mogoče brezplačne dodatne storitve – opišem jih v nadaljevanju.

Otroci na internetu, prvi mobitel | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Prva aplikacija, ki sem jo namestila na mobitel, je bila Googlov Family Link. Njegovo delovanje sem videla pri bivšem šefu, ki je svojim (nekoliko starejšim) otrokom »doziral« podatke, jim podaljševal ali skrajševal čas uporabe določene aplikacije. Priznam, stvar me je takoj navdušila.

Family Link zahteva povezljivost s starševskim računom Google. Stvar je dejansko enostavna za uporabo, saj je vse napisano – ja, le pozorno je treba prebrati. Tako pa je tudi z vsemi stvarmi na spletu – preden karkoli potrdite, preberite – četudi niste otroci.

Je bilo kaj jeze, ker so mobilni podatki izključeni? Ne, ni je bilo. Morda imam srečo, da je moj otrok popolnoma neodvisen od mobilnih naprav. Po drugi strani pa je učenje, kako nekoga pokliče, terjalo kar nekaj časa. Otroci so različni, naše deklice pač ne zanima gledanje filmčkov na YouTubu, saj jo veliko bolj privlačita TV in filmsko platno.

Otroku je treba torej ob pričetku uporabe mobitela postaviti jasne meje:

  • Mobitel je v prvih mesecih uporabe namenjen izključno za klicanje.
  • Mobitel je otrokova odgovornost – če mu ga ni treba vzeti s sabo, ga pusti doma.
  • Svoje telefonske številke ne sme nikoli zaupati neznancem.
  • Ne sme se javljati na neznane številke – otroku shranite v telefon vse kontakte, za katere mislite, da ga bodo poklicali (bratranci, sestrične, babice, dedki, tete, strici, najboljša prijateljica ipd.).
  • Ko ima otrok svojo telefonsko številko in je dosegljiv kontaktom, ki so mu znani, se mora naučiti tudi bontona:
  • Ko telefonira drugim, se mora predstaviti, na primer: “Živjo, babi Nina, Vita tukaj.”
  • Ko mu telefon zazvoni, preveri, ali ga kliče shranjeni kontakt.
  • Ko začne otrok uporabljati mobitel tudi »za zabavo«, pa morajo postati pravila še jasnejša in strožja:
  • Določiti čas, kdaj in koliko časa se lahko otrok igra z mobitelom.
  • Preden začne otrok uporabljati mobitel za gledanje videoposnetkov ali igranje igric, mora najprej narediti vse za šolo (domačo nalogo, brati, se učiti …) in pospraviti sobo.
  • Aplikacije (igre in drugo) morajo biti odobrene s strani staršev (zgoraj sem že omenila Googlov Family Link), saj moramo imeti popoln nadzor nad tem, kaj je na mobitelu.
  • Gesla določijo starši oziroma morajo starši poznati vsa gesla na otrokovem mobitelu.
  • Pomembnejše stvari od uporabe mobitela so: interesne dejavnosti/treningi, rekreacija in čas s prijatelji.
  • Mobitel je prepovedano uporabljati med poukom – starši lahko onemogočimo uporabo mobitela v določenem časovnem intervalu.
  • Zvečer odnesemo mobitel iz sobe (če ima otrok na mobitelu budilko, mu ga odnesemo nazaj v sobo, ko že spi – pazite, da vas ne pretenta).
  • Otroka je treba naučiti, da se v družbi mobitela ne uporablja – bodimo jim vzgled!
  • Pazimo, kaj otrok fotografira – naj se ne spravi v kočljiv položaj in slika človeka, ki tega ne želi.

Super ideja za uvajanje mobitela pri otrocih in mlajših najstnikih je Prva pogodba zavoda LogOut. Otrok, ki dobi svoj prvi mobitel, že zna brati, vsaj moja 7-letnica že tekoče bere tudi male tiskane črke. Otroku ponudite lično zapakirano Prvo pogodbo, ki jo mora natančno prebrati in izpolniti ter podpisati. Pogodba vsebuje 13 pomembnih pravil (nekaj povzetkov je že v zgornjih alinejah).

Najpomembneje pa je, da vam vaš otrok zaupa! Mogoče pri 7-letnikih to še ni taka težava, toda bolj ko otroci spoznavajo svet interneta, v večje nevarnosti in pasti se lahko ujamejo. Povejte jim, naj ne molčijo, četudi so si godljo sami zakuhali, saj je na začetku vedno čas, da se iz godlje izmotajo brez hujših posledic.

Otroci na internetu, prvi mobitel | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Kako se bo vse skupaj odneslo pri naši deklici, bomo še videli. Zaenkrat smo ji vključili zakup Mini Mobi in v 14 dneh je porabila 56 enot. Enote je porabila za klepet z babi in teto. Želje, da bi poklicala kakšno prijateljico/sošolko, (še) ni.

Preberite članek najstnice, ki je spremljala, kako je njena sošolka nasedla spletnim prevarantom, ki so jo ujeli v past ter jo izsiljujejo.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte