Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
9. 2. 2016,
10.26

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

SAFE.SI mali junaki dan varne rabe interneta računalniška varnost

Torek, 9. 2. 2016, 10.26

1 leto, 2 meseca

Internet bo tako prijazen in varen, kot si ga bomo naredili sami

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Pomemben korak pri zagotavljanju varnega in prijaznega interneta je, da vsak uporabnik spoštuje svojo zasebnost in zasebnost vseh preostalih uporabnikov.

Morda se komu sliši kot kliše, a resnica je preprosta: vsak uporabnik, od najmlajšega do najstarejšega, lahko prispeva k temu, da bo internet varnejši in prijaznejši za vse, za kar bi tudi moral poskrbeti. To je ena od vodilnih misli letošnjega dneva varne rabe interneta, ki ga, letos s sloganom Prispevaj k prijaznejšemu internetu tudi ti!, tradicionalno zaznamujemo drugi torek v februarju.

Pomembno je zlasti ozaveščanje najmlajših

Tudi pri uporabi interneta so med najranljivejšimi skupinami najmlajši – ne le zato, ker se sami najtežje zavedajo morebitnih pasti in nevarnosti, temveč tudi zato, ker so velikokrat prav najmlajši najintenzivnejši uporabniki interneta in komunikacijske tehnologije nasploh.

Na slovenski točki ozaveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI so zato tudi letos okrepili svoje dejavnosti, s katerimi učence in dijake seznanjajo s prijazno ter varno rabo interneta in mobilnih naprav. Letos so tako pripravili paket spletnih učnih gradiv, ki ga bodo uporabili v približno 220 šolah, s posebnim plakatom pa ponovno opozarjajo na posledice deljenja, posredovanja in pošiljanja razgaljenih fotografij in sekstinga. Mladi temu preprosto morajo reči ne, so prepričani pri SAFE.SI.

Nova priročnika za učitelje in ravnatelje

Kot pomoč učiteljem so pri SAFE.SI letos pripravili priročnik, ki obravnava medvrstniško nasilje na spletu, ravnateljem in vodstvom šol pa je namenjen priročnik Problematika spletne varnosti v šolah – smernice za vodstva šol, katerega avtor je dr. Benjamin Lesjak z Inštituta za pravne rešitve informacijske družbe Maribor.

V njem se posvečajo problematiki odzivanja šol v primeru spletnih incidentov in temu, kako v takšnih primerih ravnati. Oba priročnika bosta predvidoma še ta mesec dostopna na spletni strani www.safe.si, so sporočili iz SAFE.SI.

V okviru letošnjega dneva varne rabe interneta bo v četrtek, 11. februarja, v Ljubljani izobraževalni seminar Problematika spletne varnosti v šolah. Namenjen je vodstvenim delavcem šol, obravnaval bo predvsem zaplete spletne varnosti na šolah ter to, kako jih prepoznati in kako se na njih odzvati.

Dan varne rabe interneta je vseevropska pobuda

Dan varne rabe interneta so prvič praznovali leta 2004, danes pa ob njem potekajo številne dejavnosti v več kot sto držav po vsem svetu. To je obenem osrednji dogodek evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE (www.saferinternet.org), katerega del sta od leta 2005 tudi slovenski Center za varnejši internet in točka ozaveščanja o varni rabi interneta SAFE.SI (www.safe.si).

Poleg točke ozaveščanja še svetovalni telefon in klepetalnica Projekt Center za varnejši internet izvajajo Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, Javni zavod ARNES, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zavod MISSS (Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije), financirata pa ga Agencija INEA pri Evropski komisiji prek Instrumenta za povezovanje Evrope ter ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Poleg točke ozaveščanja o varni rabi interneta in novih tehnologij SAFE.Si vzdržujejo tudi svetovalno linijo za težave na spletu Tom telefon 116 111, na kateri med 12. in 20. uro vsak dan svetovalci odgovarjajo na vprašanja otrok, mladih in njihovih staršev glede uporabe interneta. Pred tremi leti so jo nadgradili tudi s spletno klepetalnico.

Spletno oko nad nezakonite spletne vsebine in sovražni govor

V boju proti nezakonitim vsebinam in sovražnemu govoru na internetu so se v Evropi pojavile točke, kjer uporabniki anonimno prijavijo takšne neželene in nedopustne vsebine. Sodelovanje znotraj tega omrežja je že pokazalo rezultate, so prepričani pri SAFE.SI.

V Sloveniji je takšna točka Spletno oko, kjer tudi slovenski uporabniki z anonimnimi prijavami nezakonitih vsebin in sovražnega govora prispevajo k prijaznejšemu internetu.

Ne spreglejte