Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
10. 1. 2017,
4.11

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

iPhone Apple digizgodbe

Torek, 10. 1. 2017, 4.11

6 let, 7 mesecev

Imel je neznansko srečo. Kdo ve, kje bi bil danes ...

Lahko bi si uničil življenje, zdaj pa je milijonar

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Tony Fadell | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tony Fadell je izgubil prototip najuspešnejše tehnološke naprave vseh časov, pametnega telefona iPhone. Če ga ne bi našel, bi bil danes najverjetneje znan kot nekdaj obetavni inženir, ki ga je odpustil Steve Jobs, ne kot eden od očetov iPhona, utemeljiteljev pametnega doma in kot bogataš, ki sedi na 750 milijonih evrov.

Tony Fadell, ameriški inženir libanonskih korenin, je za tehnološko podjetje Apple začel delati leta 2001. Fadell se je podpisal pod obliko prve generacije iPoda, zelo uspešnega Applovega prenosnega predvajalnika glasbe, leta 2005 je postal vodja oddelka, ki razvija iPod.

Steve Jobs, direktor Appla, se je v tistem času navduševal nad idejo, da bi zaslon na dotik, ki ga lahko upravljaš s prsti, namestil na mobilni telefon. Tony Fadell je bil eden od Applovih inženirjev, ki jim je Jobs najbolj zaupal.

"Steve mi je pokazal zaslon na dotik v velikosti mize za namizni tenis in rekel, naj jo spravim na napravo v velikosti iPoda," se je svoje vloge pri razvoju iPhona za britanski medij BBC spominjal Fadell.

Tole je bil prvi iPhone. Apple ga je predstavil 9. januarja 2007. Klikni fotografijo za več informacij. | Foto: Reuters Tole je bil prvi iPhone. Apple ga je predstavil 9. januarja 2007. Klikni fotografijo za več informacij. Foto: Reuters

Jobs bi odpustil vsakogar, ki bi govoril o iPhonu

Nekaj mesecev pred 9. januarjem 2007, ko so predstavili prvi iPhone, so pri Applu zelo pazili, da informacije o tem, da delajo mobilni telefon, ne bi ušle v javnost.

Steve Jobs je takrat vsem v podjetju zagrozil, da bo odpustil vsakogar, ki bo o iPhonu v javnosti pisnil samo besedico.

Grožnjo bi zagotovo tudi uresničil – Steve Jobs je bil briljanten vizionar, a naporen, zahteven, neodpustljiv šef. | Foto: Reuters Grožnjo bi zagotovo tudi uresničil – Steve Jobs je bil briljanten vizionar, a naporen, zahteven, neodpustljiv šef. Foto: Reuters

Tonyju Fadellu se je kmalu po Jobsovi grožnji zgodilo nekaj, kar bi ga lahko stalo službo, morda celo nadaljnjo kariero. Na letalu je namreč izgubil prototip iPhona, enega od peščice, ki so takrat obstajali.

"Šel sem z letala, potipal žep – nič. Telefona ni bilo. Z ekipo in letalskim osebjem smo ga iskali dve uri, bil je zagozden med sedežema na letalu. Iskanje je bilo precej naporno, nihče razen mene namreč ni vedel, kaj natanko iščemo," je povedal Fadell.

Na Fadellovo srečo je bilo vse dobro; iPhone je prišel, podiral prodajne rekorde, risal smernice tehnološkega razvoja. A Fadellu je delo pri Applu začelo presedati. Poslovil se je rekel novembra 2008.

Kako obogateti? Naredi podjetje in ga prodaj Googlu.

Leta 2010 je Tony Fadell z Mattom Rogersom, prijateljem in nekdanjim sodelavcem pri Applu, ustanovil podjetje Nest Labs. Podjetje razvija in proizvaja pametne termostate, senzorje za dim, ključavnice in drugo opremo za dom.

Oprema podjetja Nest je povezana s spletom, da jo lahko uporabnik upravlja od daleč, z njo pa je mogoče tudi avtomatizirati nekatere procese v gospodinjstvu. | Foto: Reuters Oprema podjetja Nest je povezana s spletom, da jo lahko uporabnik upravlja od daleč, z njo pa je mogoče tudi avtomatizirati nekatere procese v gospodinjstvu. Foto: Reuters

V obdobju, ko je Nest rasel in se razvijal, so Fadella številni zelo hvalili in primerjali z največjimi izumitelji v zgodovini. Sam je ostajal skromen, saj se pametna oprema za dom ni prodajala tako dobro, kot je želel.

Fadell je z Nestom obogatel, saj je podjetje leta 2014 za okrog tri milijarde evrov prodal Googlu. Vrednost njegovega premoženja je ocenjena na več kot 750 milijonov evrov. Dela v podjetju se je Fadell sicer naveličal junija lani in oznanil, da zapušča Nest Labs.

Članek, ki ga je prebralo 14 milijonov ljudi

 | Foto:

Zgodba o skoraj izgubljenem iPhonu Tonyja Fadella je v javnosti znana precej manj od zgodbe o pozabljenem iPhonu 4.

Aprila 2010 je prototip v baru v Kaliforniji pozabil eden od Applovih inženirjev. Našel ga je 21-letni Brian Hogan in ga za pet tisoč ameriških dolarjev prodal tehnološkemu mediju Gizmodo.

Gizmodo je 19. aprila 2010, več kot dva mesecem pred izidom, objavil podroben opis telefona, ki ga je do danes prebralo 14 milijonov ljudi, nato pa Applu prototip vrnil. 

Ne spreglejte