Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
15. 6. 2022,
9.31

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

5

Natisni članek

Adobe photoshop

Sreda, 15. 6. 2022, 9.31

1 leto, 10 mesecev

Nič več plačevanja za Adobe Photoshop

Eden najboljših plačljivih programov postaja brezplačen

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,81

5

Adobe Photoshop | Adobe Photoshop na področju urejanja in obdelave fotografij ter grafike že leta tako rekoč nima tekmeca, ki bi lahko ogrozil njegov dominantni položaj na trgu. | Foto Unsplash

Adobe Photoshop na področju urejanja in obdelave fotografij ter grafike že leta tako rekoč nima tekmeca, ki bi lahko ogrozil njegov dominantni položaj na trgu.

Foto: Unsplash

Ameriški računalniški velikan Adobe bo kmalu izdal brezplačno različico Photoshopa, verjetno najbolj znanega in najširše uporabljanega orodja za urejanje fotografij in grafično oblikovanje. Dostop do Photoshopa, za katerega ne bo treba plačati nič, bo mogoč prek spletnega brskalnika, edini pogoj za uporabo pa bo registracija brezplačnega uporabniškega računa Adobe. 

Brezplačna spletna različica Adobe Photoshopa bo v prvi vrsti namenjena vsem, ki potrebujejo preprost dostop do zmogljivega orodja za hitro obdelavo fotografij ali grafik, oziroma tistim, ki so ga že dolgo želeli preizkusiti oziroma začeti uporabljati pri delu, a tega koraka nikoli niso storili zaradi finančne prepreke, saj je Photoshop sicer plačljiv program. 

Adobe Photoshop danes velja za standard industrije urejanja fotografij in grafike. Gre za enega najstarejših računalniških programov, ki je še vedno v razvoju. Leta 1987 sta njegovo čisto prvo različico ustvarila brata Thomas in John Knoll ter jo leta 1988 prodala podjetju Adobe Systems. Različica Photoshopa 1.0 je nato izšla leta 1990, na voljo pa je bila izključno za uporabnike Applovih osebnih računalnikov Macintosh.  | Foto: Unsplash Adobe Photoshop danes velja za standard industrije urejanja fotografij in grafike. Gre za enega najstarejših računalniških programov, ki je še vedno v razvoju. Leta 1987 sta njegovo čisto prvo različico ustvarila brata Thomas in John Knoll ter jo leta 1988 prodala podjetju Adobe Systems. Različica Photoshopa 1.0 je nato izšla leta 1990, na voljo pa je bila izključno za uporabnike Applovih osebnih računalnikov Macintosh. Foto: Unsplash

Priljubljeni "fotošop", kot njegovo ime radi zapišemo pri nas, bo brezplačno na voljo uporabnikom v vseh regijah, a še ni znano, kdaj. Pilotni preizkus spletnega klienta trenutno poteka zgolj v Kanadi. O odločitvi podjetja Adobe, da omogoči brezplačen dostop do Photoshopa, je sicer prvi poročal tehnološki medij The Verge.

Jasno je, da Adobe tega ne počne zgolj iz plemenitih vzgibov. Medtem ko bo spletni Photoshop sicer resda dovolj zmogljiv za večino manj zahtevnih opravil, bo šlo vendarle še vseeno za okleščeno različico polnopravnega Photoshopa, ki ga v obliki aplikacije namestimo na računalnik. Adobe pričakuje, da bo brezplačnik nekatere uporabnike vendarle premamil v zakup polne različice oziroma presedlanje na naročniški model. 

Tako je videti spletni klient Adobe Photoshopa. Na voljo je že od oktobra lani, a ne brezplačno. Za dostop je namreč še vseeno treba imeti naročnino na Adobejev Creative Cloud, namenjen pa je predvsem grafičnim oblikovalcem, ki želijo na spletu hitro narediti še zadnje popravke, preden svoj izdelek pošljejo dalje.  | Foto: Adobe Stock Tako je videti spletni klient Adobe Photoshopa. Na voljo je že od oktobra lani, a ne brezplačno. Za dostop je namreč še vseeno treba imeti naročnino na Adobejev Creative Cloud, namenjen pa je predvsem grafičnim oblikovalcem, ki želijo na spletu hitro narediti še zadnje popravke, preden svoj izdelek pošljejo dalje. Foto: Adobe Stock

Kdor želi Photoshop trenutno uporabljati na zakonit način, torej brez poseganja po piratskih različicah, to najpreprosteje stori z naročnino na Adobejev Creative Cloud z vključenim zgolj dostopom do programa Photoshop. To stane dobrih 24 evrov mesečno z izbiro letne naročnine, mesečni dostop brez dolgotrajnejše vezave pa je dražji za približno 12 evrov. 

Preberite, katere so že danes najboljše brezplačne alternative Photoshopu.

 

Ne spreglejte