Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Nedelja,
19. 11. 2017,
19.12

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Microsoft LEGO IKEA UKC Ljubljana digizgodbe obogatena resničnost Augmented Reality iPhone X

Nedelja, 19. 11. 2017, 19.12

6 let, 5 mesecev

Deset primerov ene najbolj vročih stvari ta hip: AR

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

AR (kratica za Augmented Reality) oziroma obogatena resničnost je tehnologija, ki uporabniku omogoča, da s pomočjo kamere na mobilni napravi ali posebnih očal v resničnem okolju vidi virtualne oziroma navidezne elemente. Gre za eno najbolj perspektivnih tehnologij ta hip, v katero ogromno vlagajo največja podjetja na svetu, med drugim tudi Apple, Microsoft, Google, Facebook. Poiskali smo nekaj zanimivejših načinov uporabe obogatene resničnosti.

Apple ARKit - meter in učenje zakonitosti parkiranja

Ameriško tehnološko podjetje Apple je septembra ob izidu nove različice operacijskega sistema iOS za pametne telefone iPhone in tablice iPad izdalo komplet za programiranje ARKit, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje lastnih aplikacij s tehnologijo navidezne resničnosti. Zadeva se je pri uporabnikih takoj uveljavila in na voljo je že več tisoč aplikacij, ustvarjenih z ARKit. Oglejte si dva bolj posrečena primera:

 

Ikea Place - virtualno pohištvo

Z Applovim ARKit se sicer ne ukvarjajo samo "navadni" uporabniki, temveč z njegovo pomočjo svoje aplikacije že razvijajo tudi velika podjetja. Eno od njih je skandinavski prodajalec pohištva Ikea, ki je z ARKit naredil aplikacijo Ikea Place. Ta uporabniku omogoča, da preveri, kako bi bili določeni kosi pohištva videti v njegovem stanovanju. 

Microsoft - očala HoloLens

Microsoft je marca lani izdal očala za prikazovanje obogatene resničnosti HoloLens, s katerimi je mogoče uporabljati celo vrsto različnih programov in poganjati celo nekaj iger, med drugim Minecraft, uporabnik pa jih upravlja s premikanjem glave in ročnimi gestami. 

Magic Leap - eno najbolj perspektivnih podjetij na področju AR, ki mu zaupajo Google, Alibaba in Disney

"Ugotovili smo, da je ljudem zelo težko pojasniti, kaj točno delamo, zato smo raje naredili predstavitveni videoposnetek," so v podjetju Magic Leap, ki velja za eno najbolj perspektivnih podjetij na področju razvoja obogatene resničnosti, pojasnili v opisu spodnjega videoposnetka. V Magic Leap zaupajo tudi nekatera največja podjetja na svetu, med drugim Google, Alibaba in Disney, kar dokazujejo s stomilijonskimi in celo milijardnimi vložki v nadaljnji razvoj njihove tehnologije. 

Lego - ko kocke oživijo

Lego se je z obogateno resničnostjo ukvarjal že leta 2010, ko so obiskovalci njihovih prodajaln na posebnih zaslonih lahko opazovali, kako je videti vsebina škatle legokock, ko je sestavljena. Novejši Legov podvig na področju AR je sicer interaktivno brskanje po katalogu kock, ki oživi, ko ga pogledamo skozi posebno aplikacijo za pametni telefon. 

Pepsi - izvrstna potegavščina na avtobusni postaji

Proizvajalec pijač Pepsi je med oglaševalsko kampanjo stekleno steno enega od avtobusnih postajališč v Londonu zamenjal z zaslonom in na njem prikazoval različne posebne učinke. Kako so se prestrašili čakajoči na avtobus, si oglejte v spodnjem videoposnetku. 

Pokemon Go - igra, ki je lani obnorela pol sveta

Razvijalec mobilnih iger Niantic je zmešal zemljevid resničnega sveta in lovljenje domišljijskih bitij Pokemon ter ustvaril z naskokom najbolj priljubljeno aplikacijo leta 2016. Več o Pokemon Go preberite tukaj

Acura - dirka, kakršne še ni bilo

Acura, premijska znamka japonskega proizvajalca avtomobilov Honda, je letos poleti izpeljala prvo dirko z uporabo obogatene resničnosti. Vozniki so vozili po praznem poligonu, a so namesto asfalta s pomočjo posebnih očal videli zavito zaledenelo cesto. Spodnji posnetek je malce slabše kakovosti, saj je Acura "dirko" v živo prenašala prek Facebookove storitve Live. Vožnja se začne pri 10:08

KabaQ - jedilni list prihodnosti

Aplikacija za pametne telefone in tablice KabaQ gostu restavracije omogoči, da si jedilni list ogleda s pomočjo obogatene resničnosti - na zaslonu svoje naprave lahko vidi, kako so videti različne jedi, med katerimi se odloča. 

Pediatrična klinika v Ljubljani - prva stenska poslikava z obogateno resničnostjo v Sloveniji

Obogatena resničnost je lahko tudi medij za umetniško izražanje. Če na pametni telefon namestimo aplikacijo LARA (Android, iPhone), jo odpremo in kamero naprave usmerimo v Pediatrično kliniko v Ljubljani, bomo lahko opazovali virtualno stensko poslikavo z naslovom Letni časi, ki jo je ustvarila neprofitna organizacija Nordic Art Initiative. 

 

Ne spreglejte