Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
19. 6. 2018,
13.20

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

prevzemi Sky Evropska komisija konkurenčnost Comcast

Torek, 19. 6. 2018, 13.20

5 let, 10 mesecev

Zakaj je nedavna odločitev EU lahko zanimiva tudi Sloveniji?

Bruselj brez zadržkov o Comcastovi ponudbi za prevzem britanske družbe Sky

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
Comcast | Foto Reuters

Foto: Reuters

Dober mesec je trajalo, a je evropski regulator trga vendarle sklenil, da Comcastovemu predlogu prevzema Skya ne bo postavljal nobenih dodatnih pogojev. Ali je to dobra novica, ki so jo telekomi dolgo čakali?

Evropski blagoslov kmalu za britanskim

Ameriški kabelski operater Comcast je v svoji domovini že lastnik velike medijske hiše NBC, z zeleno lučjo iz Bruslja pa bo veliko lažje tekmoval za nakup britanske medijske hiše Sky.

Odločitev Evropske unije je prišla praktično takoj za tem, ko so oblasti Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske blagoslovile obe tekmujoči ponudbi za Sky.

Evropska komisija sklenila, da ta transakcija ne bi vplivala na konkurenco v Evropi.

''Sky bo ostal britanski''

Američani obljubljajo, da bodo, če jim uspe prevzem ohranili britanski značaj medijske hiše Sky, obenem pa merijo tudi na delež v medijski hiši 21st Century Fox v lasti medijskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je prav tako oddala svojo ponudbo za Sky in zanjo pridobila evropsko soglasje v začetku aprila.

Za nakup dela omenjene Murdochove medijske hiše je svojo ponudbo dala tudi korporacija Walt Disney.

Američani obljubljajo, da bodo, če jim uspe prevzem, ohranili britanski značaj medijske hiše Sky | Foto: Reuters Američani obljubljajo, da bodo, če jim uspe prevzem, ohranili britanski značaj medijske hiše Sky Foto: Reuters

Comcast in Sky sta si tekmeca le pri nabavi TV-vsebin

Sky je med drugim vodilni operater plačljivih televizijskih programov v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ter na Irskem, Comcast pa je lastnik filmskega studia Universal Pictures, enega od šestih največjih v Hollywoodu, ter več ameriških televizijskih postaj, med katerimi so tudi CNBC, Universal Channel, Movies24 in E!, je zapisala evropska komisija v svoji obrazložitvi.

Ocenjujejo, da sta si Comcast in Sky tekmeca le na področju pridobitve televizijskih vsebin ter da delujeta večinoma na različnih segmentih trga v šestih evropskih državah.

Trend se uresničuje

Comcast je tako še eden izmed telekomunikacijskih operaterjev na poti uresničevanja trenda, ki so ga analitiki napovedali že pred leti.

Telekomi – tudi v Sloveniji – namreč iščejo svoje nove priložnosti v medijih in zabavni industriji ne le zato, ker jim padajo prihodki iz klasične dejavnosti in morajo zato poiskati druge priložnosti, temveč tudi zato, ker so zabavne, večpredstavne in informativne vsebine najboljši način za privabljanje uporabnikov v svoja telekomunikacijska omrežja.

Ne spreglejte