Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
13. 12. 2017,
10.22

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

širokopasovni dostop mobilni internet digitalna televizija telekomunikacijski operater kabelski operater Evropska unija

Sreda, 13. 12. 2017, 10.22

6 let, 4 mesece

Približevanje telekomunikacijskih operaterjev in medijev: poroka iz interesa ali smiselna strateška usmeritev?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
mladi, internet | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Nekoč je v telekomunikacijah kraljeval govor, danes pa vsebine. Sprememba uporabniških navad narekuje tudi prilagoditve in nadgradnje poslovnih modelov operaterjev telekomunikacij.

Nobena skrivnost ni, da telekomunikacijskim operaterjem padajo prihodki iz njihovih tradicionalnih dejavnosti. To se že več leti vidi zlasti pri stacionarnih govornih komunikacijah (po domače fiksnih telefonih), a tudi pri mobilnih komunikacijah se razmerje prihodkov na strani mobilnega podatkovnega prenosa vedno bolj krepi, na strani mobilnih pogovorov pa niža.

Telefonska številka vezana na osebo, ne na lokacijo

Padec fiksne telefonije na račun večanja mobilnih komunikacij ima zelo preprosto razlago: če smo bili nekoč vajeni, da je telefonska številka vezana na lokacijo (in ob tem nismo nikoli vedeli, ali bomo tam dobili iskano osebo), je z razvojem mobilne telefonije klicna številka postala del osebne identitete, saj svojega lastnika spremlja, kjerkoli je.

Danes ne plačujemo več porabe, temveč zakupljene količine – tudi neomejene

Toda naročniški paketi mobilne telefonije, ki so bili pred leti skoraj izključno utemeljeni na porabi, so zdaj skoraj brez izjeme zasnovani na zakupljenih količinah in neredko kar na neomejenih količinah pogovorov ter kratkih (SMS) in večpredstavnih (MMS) sporočil.

Mobilna omrežja pete generacije obljubljajo veliko večje zmogljivosti kot zdajšnja četrte generacije, kar bo primerno predvsem za izjemen potencial interneta stvari in še večji razmah večpredstavnih storitev. | Foto: Reuters Mobilna omrežja pete generacije obljubljajo veliko večje zmogljivosti kot zdajšnja četrte generacije, kar bo primerno predvsem za izjemen potencial interneta stvari in še večji razmah večpredstavnih storitev. Foto: Reuters

To, kar za uporabnike pomeni ugodnejše govorne storitve (ali vsaj veliko več storitev za isto ceno), je za telekomunikacijske operaterje manj prihodkov ob vedno večji količini zagotovljenih storitev.

Mobilna širokopasovnost (že nekaj let) ne zaostaja več

Najbolj naravna možnost za iskanje nadomestnih prihodkov so širokopasovne storitve, tako fiksne kot mobilne. Zdaj, ko mobilni internet po kakovosti in hitrosti sploh ne zaostaja več za stacionarnim širokopasovnim dostopom, je prednost njegove stalne dostopnosti brez odvisnosti od časa in prostora še toliko pomembnejša.

Omrežja pete generacije 5G bodo omogočala še večje hitrosti in bodo imela še manjše zakasnitve. To je v jeziku končnih uporabnikov pomeni, da bodo prenosi v živo lahko še bolj zanesljivi, z manj zatikanja in z večjo kakovostjo slike tako na malih kot tudi na velikih zaslonih.

Z namenom spodbujanja čim več prometa po širokopasovnih povezavah so operaterji telekomunikacijske infrastrukture zelo zainteresirani za uporabnikom privlačne vsebine, obenem pa z vedno zmogljivejšimi omrežji rastejo tudi pričakovanja uporabnikov glede večpredstavnih vsebin in pripadajočih storitev, kot so pretočni video ali prenosi v živo.

Omrežja pete generacije 5G bodo omogočala še večje hitrosti in bodo imela še manjše zakasnitve. To v jeziku končnih uporabnikov pomeni, da bodo prenosi v živo lahko še bolj zanesljivi, z manj zatikanja in z večjo kakovostjo slike tako na malih kot tudi na velikih zaslonih. | Foto: Omrežja pete generacije 5G bodo omogočala še večje hitrosti in bodo imela še manjše zakasnitve. To v jeziku končnih uporabnikov pomeni, da bodo prenosi v živo lahko še bolj zanesljivi, z manj zatikanja in z večjo kakovostjo slike tako na malih kot tudi na velikih zaslonih.

Samo v štirih članicah EU "telekomi" nimajo svojega medijskega podjetja

Analitiki ugotavljajo, da tudi v Evropski uniji raste število operaterjev telekomunikacijskih in kabelskih omrežij, ki imajo pod okriljem svojih skupin tudi medijska podjetja. Poročilo skupine Oliver & Ohlbaum, objavljeno oktobra, navaja kar 24 držav članic Evropske unije (med njimi je tudi Slovenija), kjer ima najmanj en operater telekomunikacijske infrastrukture "svojo" televizijo, v osmih državah pa tudi radijsko postajo.

Privlačnost vsebin in njihova preprosta dostopnost prek zmogljivih širokopasovnih omrežij pa močno povečuje povpraševanje po medijskih vsebinah, ki se zato zaradi zakonitosti ponudbe in povpraševanja dražijo – cene športnih prenosov, ki jih televizijske postaje danes plačujejo, so občutno višje, kot so bile komaj pred nekaj leti. Višje račune prej ko slej prenesejo na uporabnike, kar ni nič narobe, dokler za svoj denar dobijo to, kar želijo in pričakujejo.

Ne spreglejte