Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 10. 2015,
14.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Amazon Google Apple

Sobota, 3. 10. 2015, 14.04

8 let

Amazon iz svojih trgovin umika Googlove in Applove naprave

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Največji spletni trgovec Amazon se je odločil za drzno potezo. V trdem boju za boljši položaj na trgu namerava konkurenčne izdelke Appla in Googla preprosto zbrisati iz svoje trgovine.

Na seznamu za odstrel sta se znašla Apple TV in Google Chromecast, priljubljeni (v Sloveniji še ne pretirano razširjeni) napravi za pretakanje multimedijskih vsebin, ki konkurirata Amazonovi lastni tovrstni napravi Fire TV in USB-dodatku Fire Stick. Šef Amazona Jeff Bezos je očitno izbral zelo neposreden način za obračunavanje s tekmeci.

Kot razlog za umik omenjenih izdelkov iz svojih spletnih prodajaln, ki se bo zgodil 29. oktobra, so navedli, da napravi nista kompatibilni z njihovimi storitvami in svojim uporabnikom ne ponujata možnosti ogleda vsebin v Amazonovi digitalni knjižnici filmov Prime Instant Video. Tehnično gledano sicer Chromecast to omogoča, vendar le posredno preko telefona ali računalnika, poleg tega pa je postopek precej okoren.

Vojna digitalnih vsebin Čeprav je poteza Amazona izredno agresivna, pa je hkrati tudi zelo premišljena. Google, Apple in Amazon poleg v razvoj strojne opreme namreč veliko investirajo tudi v vsebino svojih večpredstavnostnih platform. Google vsebino in oglase prodaja na YouTubu, Apple na servisih Music in iTunes, Amazon pa ima celo lasten produkcijski segment, ki se je nedavno okitil z emmyjem za serijo Transparent. S tem, ko Amazon konkurente odstrani s svojih prodajnih polic, jim hkrati tudi zapre pomemben komunikacijski kanal do potrošnikov. Tako konkurenci na koncu ne upade le prodaja naprav, temveč tudi vsebin, ki predstavljajo velik del zaslužka.

Kratko potegnil predvsem Google Od obeh žrtev bo imel po napovedih analitikov večje rane najverjetneje Google, saj Apple razpolaga še z lastnimi trgovinami, v katerih trži iskane izdelke. Na drugi strani pa nekateri napovedujejo, da se bo ta odločitev na koncu močno maščevala tudi Amazonu, saj bo odgnal svoje potencialne stranke h konkurenčnim prodajalnam.

Gre namreč za umik dveh prodajnih uspešnic (v ZDA) in če jih kupci ne bodo našli tu, bodo odšli drugam, so prepričani nekateri analitiki.

Preostali predvajalniki Amazonu ne gredo v nos Ob tem je treba izpostaviti, da se Amazon ni dotaknil drugih multimedijskih predvajalnikov vsebin na zahtevo in jih pušča na svojih digitalnih policah. Celo nasprotno. Pri Amazonu so preostale naprave, kot so Roku, Microsoftov Xbox in PlayStation, označili za odlično izbiro in s tem prilili še malo olja na Applov in Googlov ogenj.

Res pa je, da vsi našteti omogočajo uporabo servisa Prime, ki se ga Amazon na vso moč trudi spraviti na prvo mesto.

Ne spreglejte