Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
17. 11. 2015,
15.10

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Edward Snowden NSA Matic Tomšič

Torek, 17. 11. 2015, 15.10

6 let, 7 mesecev

Ali je za teroristični napad v Parizu kriv tudi Edward Snowden?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker je ameriški žvižgač razkrival, kako svetovne vlade prisluškujejo elektronskim komunikacijam, del javnosti meni, da je pariškim teroristom načrt za napad uspelo skrivati tudi po njegovi zaslugi.

Med posamezniki, ki del krivde za petkov teroristični napad v Parizu pripisujejo ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu, je londonski župan Boris Johnson. "Za nekatere je Edward Snowden junak, zame pa je oseba, ki je najhujše kriminalce na svetu naučila, kako se izogniti oblastem," je za britanski časnik Daily Telegraph povedal Johnson.

Enakega mnenja je tudi Dana Perino, tiskovna predstavnica nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha. Perinova, ki danes dela kot politična komentatorka za ameriško televizijo Fox, je na Twitterju zapisala "J*beš Snowdna."

Glavni argument tistih, ki menijo, da bi Edward Snowden moral prevzeti del odgovornosti za smrt 132 ljudi v Parizu, je, da je ameriški žvižgač z razkrivanjem vohunskih metod NSA in spodbujanjem k šifriranju komunikacij evropskim oblastem onemogočil, da bi načrt za teroristični napad prestregle pravočasno. Teroristi so morda za dogovarjanje o tem, na katerih pariških ulicah bo počilo, namreč uporabljali šifrirane komunikacijske kanale. Tega jih je "naučil" Snowden, pravijo tisti, ki so mu naprtili del krivde. A kot na spletni strani The Intercept piše ameriški odvetnik in borec za človekove pravice Glenn Greenwald, gre za slab argument. Pogovore je šifriral že Osama bin Laden V analizi komunikacij med pripadniki terorističnih organizacij je Greenwald pojasnil, da so šifrirane kanale uporabljali ne le pred napadi v Parizu, temveč celo že pred 11. septembrom 2001, ko sta padli stolpnici Svetovnega trgovinskega centra. Med drugim je citiral prispevek na spletni strani ameriškega časnika USA Today, ki je 5. februarja 2001 objavil zgodbo, da se Al Kaida skriva za zidom šifriranih internetnih podatkov (fotografija spodaj).

Greenwald meni, da del nad terorističnim napadom v Parizu zgrožene svetovne javnosti preprosto išče grešne kozle. Edward Snowden je po njegovem mnenju lahka tarča, saj je eno glavnih vprašanj oblasti, ki preiskujejo petkove napade, način, na katerega so teroristi zakrili dogovarjanje o napadu, Snowden pa je velik zagovornik šifriranja komunikacij.

A kot še piše Greenwald, pri obtoževanju mnogi pozabljajo, da je v enem od svežnjev dokumentov, ki jih je razkril Snowden, mogoče najti informacije o tem, da sta ameriška obveščevalna agencija NSA in britanska GCHQ že pred več kot deset leti prestregli in preiskovali skrivne internetne komunikacije teroristov z Bližnjega vzhoda. Agencijama jih zaradi močne enkripcije ni uspelo streti, izrazili pa nasta tudi presenečenje nad tehnološkimi metodami, ki so jih teroristi uporabljali za ogibanje oblastem.

Ne spreglejte