Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Torek,
28. 10. 2014,
9.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Bossman ovadba internet

Torek, 28. 10. 2014, 9.00

8 let

Župan Bossman ovaden zaradi zlorabe položaja

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Koprski kriminalisti so po končani preiskavi, povezani z brezplačnim internetnim omrežjem v piranski občini, vložili kazenske ovadbe zoper sedem oseb, med njimi zoper župana Petra Bossmana.

Na piranski občini trdijo, da je Bossman že v postopku pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) dokazal, da ni bil vpleten v domnevne nepravilnosti. Ovadbe še ni prejel, zato je ne more komentirati. V občini zagotavljajo, da bo župan dokazal, da ni ravnal v nasprotju z zakonom, za Primorske novice poroča Tatjana Tanackovič.

Kriminalisti so ovadili dve odgovorni osebi občine, direktorja občinskega podjetja, direktorja lokalnega podjetja, direktorja podjetja z Notranjske, nekdanjega direktorja podjetja z Goriške ter direktorja podjetja z mariborskega območja. Po neuradnih informacijah sta med ovadenimi tudi nekdanji vodja Bossmanovega kabineta Dimitrij Šamšal in Mitja Cestnik, prvi mož podjetja Obalni tehnološki park in strankarskega kolega Bossmana iz vrst SD.

Škode za 90 tisoč evrov Kriminalisti so preiskavo začeli sredi leta 2013, ko je nepravilnosti pri vzpostavitvi brezžičnega omrežja v piranski občini odkrila tudi KPK. Ugotovila je, da je občina z brezplačnim prenosom 100-odstotnega lastniškega deleža v svojo last dobila novoustanovljeno podjetje Obalni tehnološki sklad, ki ni imelo nobenega premoženja, kupcev ali tržnega deleža.

S prevzemom podjetja je občina na svojo plačilno listo dobila Cestnika, ki je imel po ugotovitvah KPK ključno vlogo pri ustanavljanju podjetja in brezplačnem prenosu. Občina je tudi financirala vzpostavitev celotnega projekta brezplačnega interneta. Pri tem naj bi bila povzročena škoda v višini 90 tisoč evrov.

KPK: Bossman ni odstopil od pogodbe Bossman je po ugotovitvah KPK zanemaril svojo odgovornost, ko kot zakoniti zastopnik občine kljub tveganim okoliščinam, s katerimi se je seznanil, ni odstopil od podpisa pogodbe o prevzemu podjetja in ni preveril vseh relevantnih dejstev skupaj s predhodnim vrednotenjem in oceno pričakovanih stroškov za občino.

Ne spreglejte