Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
10.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

Natisni članek

Andrej Možina Zdravniška zbornica Slovenije zdravnik Policija Ministrstvo za zdravje

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 10.06

6 let, 7 mesecev

Zaradi smrti bolnika ovadili dve zdravnici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

2

policija | Foto Tina Deu

Foto: Tina Deu

Kriminalisti so zaradi smrti bolnika na Nevrološki kliniki v Ljubljani novembra 2014 na okrožno državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper dve zdravnici.

Kriminalisti so preiskavo sprožili na podlagi objave dokumentov v medijih 20. maja lani, ki so razkrivali domnevne nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika na Nevrološki kliniki. Po izbruhu afere v začetku lanskega leta z zdravnikom Ivanom Radanom je maja lani POP TV pridobil nekatere dokumente, ki so razkrili, da naj bi imele tri zdravnice na Nevrološki kliniki navado odklopiti aparat za dihanje in pustiti, da se pacienti zadušijo.

Utemeljen sum malomarnega zdravljenja

Med preiskavo so ugotovili, da je bil bolnik v začetku novembra 2014 sprejet na zdravljenje na Nevrološko kliniko, kjer je v nekaj dneh umrl. Po ugotovitvah kriminalistične preiskave je umrl zaradi ravnanj zaposlenih v nasprotju s pravili zdravniške znanosti in stroke.

Kriminalisti so v preiskavi utemeljili sum storitve kaznivega dejanja malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti ter zoper dve zdravnici na Nevrološki kliniki vložili kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani.

Valter Zrinski iz sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana je za POP TV pojasnil, da so nepravilnosti ugotovili pri premeščanju bolnika z oddelka za intenzivno terapijo na negovalni oddelek, kjer pa bolnik glede na naravo svoje bolezni ni imel neprekinjenega medicinskega nadzora. Pri bolniku je prišlo do zastoja dihanja in posledično smrti, ker pa stalnega nadzora ni imel, tudi ni bilo mogoče pravočasno opraviti postopka oživljanja. Tudi ta sicer ni potekal brez zapletov. Prav tako je bil sporen odstop od obdukcije.

Za očitano kaznivo dejanje je po besedah Zrinskega zagroženo od enega do osmih let zaporne kazni. Kot je še pojasnil, v preostalih primerih, ki so jih preiskovali na kliniki, sumov niso utemeljili.

Zdravniška zbornica ravnanja zdravnic za zdaj prepušča organom pregona

Zdravniška zbornica za zdaj ne bo uvedla izrednega strokovnega nadzora nad ravnanji dveh zdravnic ljubljanske nevrološke klinike. Izvedenska mnenja, ki jih pridobijo organi pregona, imajo veliko večjo dokazno težo kot nadzor zbornice, zato v tem trenutku ni potrebe po podvajanju preiskave, je odločitev pojasnil predsednik zbornice Andrej Možina.

Zbornica po njegovih besedah o kazenski ovadbi, ki so jo zoper zdravnici zaradi domnevnih nepravilnosti pri postopku oživljanja bolnika, vložili kriminalisti, ni seznanjena. Se pa za primer zanima po uradni dolžnosti, zato bo ljubljansko okrožno državno tožilstvo zaprosila za dodatne informacije.

"V tem trenutku ni nobenega razloga za podvajanje preiskav"

Za zdaj zbornica po Možinovih besedah ne namerava začeti izrednega strokovnega nadzora, saj za to nima potrebnih podatkov. Poleg tega po njegovih besedah izvedenska mnenja, ki jih imajo na voljo organi pregona, dajejo mnogo boljša dokazna gradiva. "Tako v tem trenutku ni nobenega razloga za podvajanje preiskav," je dejal.

Možina tudi pričakuje, da bo vodstvo nevrološke klinike stopilo pred javnost in jo "skušalo na nek način pomiriti".

"V tem trenutku ni nobenega razloga za podvajanje preiskav," je povedal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. | Foto: Matej Leskovšek "V tem trenutku ni nobenega razloga za podvajanje preiskav," je povedal predsednik Zdravniške zbornice Slovenije Andrej Možina. Foto: Matej Leskovšek

Na nevrološki kliniki vladajo težke razmere

Ob tem je v izjavi za novinarje opozoril tudi na težke razmere, ki vladajo na nevrološki kliniki, posebej po tistem, ko je tam izbruhnil primer Radan. Zaposleni na kliniki so v neke vrste stiski, saj zaradi različnih sumničenj težko opravljajo svoje delo, je dejal. Prav tako se klinika srečuje s pomanjkanjem zdravnikov, je opozoril.

Na zdravniški zbornici po besedah njenega predsednika v zvezi z zdravljenji bolnikov, ki jim zdravstvo več ne more pomagati, prejemajo predvsem dve vrsti pritožb. "Polovica pritožb gre v smeri, da je medicina preveč agresivna in da skuša z vsemi aparaturami, ki jih ima na voljo, pretirano na silo ohraniti ljudi pri življenju. Drugo polovico pritožb pa napišejo ljudje, ki se ne morejo sprijazniti s tem, da medicina ne more delati čudežev," je dejal. Glede oživljanj je povedal, da jih je uspešnih od 20 do 30 odstotkov.

Na ministrstvu brez komentarja

Na ministrstvu za zdravje ne morejo dajati izjav glede kazenske ovadbe ker je kazenski postopek zoper zdravnici še v teku, so sporočili z ministrstva. Pojasnili so, da spremljajo izvajanje ukrepov iz odločbe po izrednem upravnem nadzoru.

Ministrstvo za zdravje spremlja izvajanje ukrepov iz odločbe, ki je bila izdana Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana po izrednem upravnem nadzoru v zvezi z dogodki na kliničnem oddelku za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo nevrološke klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, so zapisali v sporočilu za javnost.

Tudi v UKC Ljubljana zadržani

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v prvem odzivu na vložitev ovadbe zoper dve zdravnici nevrološke klinike zadržani. Kot so zapisali, so za ovadbo izvedeli iz medijev, zato podrobnejših izjav še ne morejo dajati. Opozorili so tudi, da vsak velja za nedolžnega, dokler njegova krivda ni ugotovljena s pravnomočno sodbo.

Ne spreglejte