SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za začetek glavne obravnave v zadevi Satex ni bilo pogojev

4

termometer

Za začetek glavne obravnave v zadevi Satex ni bilo pogojev, saj se obravnave na mariborskem okrožnem sodišču ni udeležil zagovornik soobtoženega Štefana Poštraka, Nenad Zečević.

Iz dopisa, ki ga je prejelo sodišče, izhaja, da naj bi bil Zečević do 19. avgusta odsoten, zato se bo obravnava začela 22. avgusta.

Navzoči vsi obtoženi Na obravnavi so bili navzoči vsi obtoženi, in sicer managerja podjetja Satex Štefan Poštrak in Mladen Kerin, nekdanji uslužbenec Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Borut Rataj, ki je prvoobtoženi, in nekdanji notar Tomislav Ajdič.

US: Zadeva še ni zastarala Po zaključku zapisnika z obravnave je Ratajev zagovornik Stojan Zdolšek od predsednice senata Mirjane Horvat Pogorelec zahteval odgovor na vprašanje, kako dolgo bo kazenski pregon zoper njegovega klienta še trajal. Zdolšek meni, da se Rataj sojenju ni izogibal zaradi bolezni, kar je eden glavnih argumentov v odločbi ustavnega sodišča (US), ki je presodilo, da zadeva Satex v luči številnih izgovorov obtoženih še ni zastarala.

Pogorelčeva na Zdolškovo vprašanje ni natančno odgovorila, dejala je le, da bo sodišče zadevo presodilo, nato pa bosta imela tako tožilstvo kot obramba možnost za pritožbo. Zagovornik Kerina Danijel Planinšec pa je opozoril, da bi lahko med sojenjem prišlo do procesnih zapletov.

Ena največjih posojilnih afer Prva obtožnica v zadevi Satex, ki velja za eno največjih posojilnih afer v Sloveniji doslej, je bila vložena leta 2002, prva obravnava pa se je pričela več kot dve leti kasneje.

Četverici obtoženih v omenjeni aferi se očita, da naj bi si od začetka leta 1995 do jeseni 1996 prek 944 različnih posojil od NKBM pridobila za okoli 11 milijonov današnjih evrov protipravne premoženjske koristi, njihova obramba pa je vztrajala, da je bilo omenjeno kreditiranje zakonito.

Vsi obtoženi že obsojeni Vsi obtoženi so bili za očitana kazniva dejanja pridobitve protipravne premoženjske koristi oz. zlorabe položaja in pravic, leta 2005 že pravnomočno obsojeni na zaporne kazni od dveh let in osem mesecev do štiri leta in osem mesecev. Vrhovno sodišče pa je sodbo novembra 2008 razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje.

Po številnih odpadlih obravnavah zaradi različnih opravičil obtoženih naj bi zadeva Satex novembra lani zastarala zaradi določila, da kazenski pregon zastara v dveh letih po razveljavitvi pravnomočne sodbe v postopku za izredno pravno sredstvo, kar se je zgodilo v omenjenem primeru.

Namesto zastaranja prekinitev postopka Vendar je okrožno sodišče v Mariboru, ki je za ta teden razpisalo še dve obravnavi v zadevi Satex, tedaj upoštevalo pobudo tožilstva in namesto sklepa o zastaranju postopka izdalo sklep o prekinitvi in hkrati na ustavno sodišče vložilo zahtevo za oceno ustavnosti določb kazenskega zakonika.

Posledice zastaranja ne nastopijo v vsakem primeru Ustavno sodišče je junija letos sicer odločilo, da izpodbijani člen ni v neskladju z ustavo, a je v odločbi hkrati opozorilo, da je treba natančno prebrati vse odstavke "spornega" člena, saj posledice zastaranja ne nastopijo v vsakem primeru. Kot je poudarilo, je namreč potrebno upoštevati tudi določbe, ki določajo, "katera dejstva vplivajo na iztek roka in kako".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin