Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 6. 2016,
14.22

Osveženo pred

7 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Natisni članek

Policija

Petek, 24. 6. 2016, 14.22

7 let, 9 mesecev

Z neplačevanjem delavcev in davkov "prihranili" devet milijonov evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

2

Policija | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so aprila ovadili več storilcev, povezanih s primeroma oškodovanja upnikov, delavcev in države v Posavju ter na Novomeškem v skupnem znesku več kot devet milijonov evrov.

V obeh primerih je šlo za poslovanje gradbenih družb prek slamnatih podjetij, za neplačevanje davkov in drugih prispevkov.

Vodja sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto France Božičnik je povedal, da so v večletnih preiskavah ugotovili, da so bili upniki v posavskem primeru oškodovani za več kot pet milijonov evrov, dolg zaradi neplačevanja prispevkov delavcem in državi, ki vsakodnevno narašča, pa je dosegel približno 2,5 milijona evrov. V novomeškem primeru je šlo za oškodovanje v znesku več kot 1,7 milijona evrov.

V najmanj 27 slamnatih podjetjih v Posavju je bilo zaposlenih več kot 400 pretežno tujih delavcev s Kosova in iz nekdanjih jugoslovanskih republik, v družbah na Novomeškem pa približno 50 domačih delavcev. Za neplačevanje prispevkov je sicer zagrožena do enoletna zaporna kazen, za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov pa do petletna zaporna kazen.

Enega osumljenca še iščejo

V posavskem primeru, v katerega so bili vpleteni 64-letni osumljenec z območja Posavja, dvojni državljan Slovenije in Kosova, 28-letni osumljenec in državljan Kosova s prebivališčem v Nemčiji in 28-letna osumljenka z območja Posavja, so pravosodni organi prvega priprli, drugega pa policisti še iščejo. Kriminalisti so kazensko ovadili tudi osem s primerom povezanih gospodarskih družb, povezanih z gradnjo posavskih osnovnih šol, železniških tirov in podobno.

V novomeškem primeru so kazensko ovadili 48-letnega osumljenca oz. samostojnega podjetnika in 47-letno osumljenko, oba iz Novega mesta. Za 48-letnega novomeškega osumljenca je sodišče odredilo pripor.

Osumljenci so povratniki

Glavni osumljenci so povratniki. V novomeškem primeru so osumljenca za istovrstna kazniva dejanja ovadili že lani, kriminalisti pa so takrat kazensko ovadbo vložili tudi zoper 54-letnega sodnega izvršitelja iz Ljubljane in 37-letnega direktorja dveh povezanih družb iz Novega mesta.

Ne spreglejte