Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
11.23

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matjaž Škorjanc

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 11.23

4 leta, 6 mesecev

Višji sodniki o mariborskem hekerju, ki je okužil 12 milijonov računalnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Mariborski višji sodniki danes presojajo o pritožbi na štiri leta in deset mesecev obsojenega hekerja Matjaža Škorjanca, avtorja zlonamerne kode, ki naj bi okužil več kot 12 milijonov računalnikov.

Konec leta 2013 so na mariborskem okrožnem sodišču zaradi izdelave zlonamernega programa za vdor v informacijske sisteme na štiri leta in deset mesecev zapora obsodili Mariborčana Matjaža Škorjanca, njegovo nekdanje dekle, danes zdravnico Nušo Čok pa na osem mesecev pogojne kazni. Ta naj bi na svoj transakcijski račun kar 233-krat prejela denar od prodaje zlonamerne kode, skupno 106 tisoč evrov. Škorjanc je bil obsojen še na plačilo tri tisoč evrov denarne kazni, vrniti pa bo moral tudi slabih 115 tisoč evrov premoženjske koristi, ki jo je dobil s prodajo programa. Sodišče mu je takrat zaplenilo stanovanje in toyoto auris. Tako Škorjanc kot Čokova sta se na izrečeno kazen pritožila, o pritožbah pa danes presojajo mariborski višji sodniki.

Tajni agent FBI od Škorjanca kupil zlonamerno kodo Naj spomnimo, da je oktobra leta 2011 v javnosti odjeknila novica, da kriminalisti opravljajo hišne preiskave v Mariboru, med drugim pri avtorju zlonamerne kode, s katero naj bi se okužilo več kot 12 milijonov računalnikov po vsem svetu. Za avtorja se je takrat zanimal tudi ameriški FBI. Osumljeni naj bi španski spletni združbi Mariposa prodal virus, ki je okužil milijone računalnikov po vsem svetu in omogočil dostop do podatkov o kreditnih karticah, geslih za spletno bančništvo in drugih zaupnih informacijah.

Računalniki okuženi v 190 državah Mariborski heker naj bi program izdelal in ga prodajal kupcem po vsem svetu, je trdilo tožilstvo. Cene so bile različne in so se gibale od 100 do več kot 1000 evrov za posameznega kupca.

Kupci so nato širili okužbo, pri čemer so bili med tarčami tudi računalniki pomembnih finančnih institucij, vladnih ustanov in drugih. Okuženo omrežje je bilo razširjeno v 190 državah, njegovo delovanje pa so zaustavili decembra 2009.

Agent FBI kot priča: Najboljša tržnica za nakup zlonamerne opreme Na sojenju v Mariboru je pričal tudi agent Jeff Collins, ki je s Škorjancem, ki se je predstavljal kot Iserdo, kot tajni sodelavec FBI navezal stik in kupil njegov zlonamerni računalniški program, s katerim so nato prevaranti vdirali v sisteme.

Kot je takrat povedal, je po tistem, ko si je pridobil zaupanje Mariborčana, prejel vabilo za vstop na spletno stran "dark code", na vrhu katere naj bi pisalo, da gre za najboljšo tržnico za nakup zlonamerne opreme.

Ne spreglejte