Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
10.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

policija

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 10.21

8 let, 1 mesec

Sosed odvrgel bombo pred hišo tožilke le tri dni po prihodu iz zapora (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Policija je prijela in kazensko ovadila moškega, ki je osumljen bombnega napada na stanovanjsko hišo nekdanje državne tožilke v Ljubljani. Gre za 27-letnega Ljubljančana, ki je že bil obsojen.

"Na podlagi ugotovitev ogleda kraja dejanja in z zbranimi obvestili smo ugotovili, da je storilec dejanja, 27-letni Ljubljančan, ki je bil že pravnomočno obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in je zadnjo zaporno kazen prestal tri dni, preden je vrgel vojaško ročno bombo," je dejal direktor uprave kriminalistične policije Marjan Fank.

Osumljeni, po naših informacijah gre za Matevža Zajca, je že bil obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja, premoženjska kazniva dejanja in pa za serijo požigov.

Frank je še pojasnil, da je bila v petek osumljencu odvzeta prostost, v nedeljo pa je dežurna preiskovalna sodnica zanj odredila enomesečni pripor. Motiv storilca pa do zdaj še ni bil ugotovljen. "Ker pa ne moremo izključiti možnosti, da je bilo dejanje povezano s preteklim delom oškodovanke, se v tem delu kriminalistična preiskava še nadaljuje," je še dodal direktor Uprave kriminalistične policije. Kot je še dodal, preverjajo okoliščine, o katerih se je v svoji izjavi izrekel osumljeni, ki je dejanje priznal, preverjajo torej tudi to, ali mu je bilo dejanje naročeno.

Proti osumljencu je bila podana kazenska ovadba za poskus uboja, povzročitev splošne nevarnosti ter nedovoljeno proizvodnjo in promet orožja ali eksploziva.

Kaj se je zgodilo? V ponedeljek okoli 22.30 je bila Policijska uprava Ljubljana obveščena o eksploziji na dvorišču ene izmed hiš na območju policijske postaje Ljubljana Moste. Policija je ugotovila, da je neznani storilec pred stanovanjsko hišo, ki je last nekdanje državne tožilke Jožice Boljte Brus, odvrgel eksplozivno sredstvo. Ob eksploziji ni bil nihče poškodovan, nastala je materialna škoda v višini okoli 1000 evrov. Eksplozija je poškodovala tudi pročelje sosednje hiše.

Kot tožilka je Boljte Brusova med drugim zastopala obtožbe zoper nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja in Boštjana Šobo zaradi zlorabe položaja, zoper Josipa Lončariča in druge pa zaradi organiziranja in izvajanja prepovedanega prehoda ilegalnih migrantov čez državno mejo. V času, ko je potekalo sojenje Lončariču, je bila zaradi groženj deležna polletnega varovanja, o čemer smo pisali konec tedna.

Tožilko Boljte Brusovo kljub prijetju osumljenca skrbi Kljub temu tožilko za svoje življenje in življenje njenih bližnjih še skrbi. Dvomi namreč, da je storilec, ki so ga prijeli policisti, pravi oziroma meni, da je prijeti osumljenec zgolj upošteval navodila. Policisti so po njenih besedah v soboto prekinili varovanje, ki so ji ga odredili takoj po napadu. A to ni nič čudnega, neuradno smo izvedeli, da pravne podlage za varovanje nekdanjih državnih uslužbencev ni, kar po domače pomeni, da ni denarja.

Po zagotovilih tožilke sama z njim, čeprav živi v soseščini, ni imela nobenega stika ne v zasebnem ne v službenem življenju. Na vprašanje, ali tožilka in njeni svojci zdaj niso več v nevarnosti oziroma ali so varni, je Fank pojasnil, da še vedno izvajajo varnostne ukrepe, in sicer glede na varnostno oceno. "Stoodstotne varnosti ni mogoče zagotoviti," je pojasnil Fank.

Policisti so sicer izjemno hitro preiskali primer oziroma odkrili osumljenca. Naj spomnimo, da krivca za bombni napad na hišo okrožne sodnice Katarine Turk Lukan, ki se je zgodil novembra 2009, policisti še vedno niso odkrili.

Ne spreglejte