Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 2. 2012,
7.07

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Čista lopata Hilda Tovšak

Sreda, 29. 2. 2012, 7.07

5 let, 7 mesecev

Sodnica poziva Zidarja k udeležbi na zaključnih zagovorih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predsednica sodnega senata ljubljanskega okrožnega sodišče Vesna Podjed je ob zaključku obravnave napovedala, da se bodo zaključni zagovori obtoženih v zadevi Čista lopata začeli prihodnji teden.

Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec je na obravnavi predstavila nekoliko spremenjen obtožni predlog, ki pa po njenih besedah ne prinaša bistvenih sprememb. Podgorelčeva ocenjuje, da bi morali s spremembami obtožnice biti odpravljeni vsebinski očitki obrambe glede neprimernosti obtožnice. Zagovornik enega od obtoženih, Boris Grobelnik, je po predstavitvi obtožnice predlagal, da sodišče obrambi omogoči osemdnevni rok, da se izjasni o spremembi obtožnice.

Dokazni postopek je zaključen Z njim sta se strinjala tudi zagovornika Boštjan Penko in Anton Šubic, ki sta poudarila, da se morata njuni stranki, obtožena Ivan Zidar in Borut Farčnik, ki na obravnavi nista bila navzoča zaradi bolezni, seznaniti s spremenjeno obtožnico. Sodni senat je sicer zavrnil njuno prošnjo, Podjedova pa je z današnjim dnem dokončno zaključila dokazni postopek in Zidarja pozvala, naj se udeleži zaključnih govorov.

"Zidarjev izostanek vnaprej načrtovan in zato neupravičen" Podjedova je sicer že v začetku obravnave pojasnila, da je iz pojasnila Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, ki ga je pridobila, razvidno, da je današnji Zidarjev izostanek vnaprej načrtovan in zato neupravičen. Penko je po koncu obravnave dejal, da ne more napovedati, ali se bo Zidar udeležil naslednje obravnave, saj ima za danes napovedano operacijo, po kateri naj bi ga čakalo dva meseca dolgo okrevanje.

"Nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice" Dodal je, da v primeru Zidarjeve odsotnosti ne gre za zavlačevanje obrambe, saj "nihče ne gre prostovoljno trikrat v enem letu zapored na operacijo hrbtenice". Zidarjeva odsotnost z obravnave je po njegovih besedah pogojena z njegovim resnim zdravstvenim stanjem. Glede odločitve sodnega senata, da zavrne zahtevo obrambe po podaljšanju sojenja, s katero se je strinjala tudi tožilka, je dejal, da razume takšno odločitev senata, vendar pa to ne bi smelo biti v nasprotju z zakonom, še posebej pa ne s pravicami obtoženih, da so navzoči v postopku, če so tega sposobni.

Penko: Preložitev operacije ni več možna "Zidar se tej pravici ni odrekel, vendar pa danes iz zdravstvenih razlogov zaradi današnje operacije ni mogel priti na sodišče in senat bi po moji presoji to moral upoštevati," je poudaril Penko. Preložitev operacije po mnenju Penka ni več možna, saj naj bi bile opravljene že vse priprave za izvedbo posega.

Na vprašanje, ali se bo Zidar udeležil naslednje obravnave, je Penko dejal, da tega ne more napovedati. Po njegovem mnenju se sicer postopek brez Zidarja ne more skleniti, ne da bi mu bile pri tem bistveno kršene pravice, ki jih ima kot stranka v postopku.

Obramba želi, da sodni izvedenec ponovno oceno Zidarjevo zdravstveno stanje Obramba je zato predlagala, da sodišče ponovno določi sodnega izvedenca, ki bo ocenil Zidarjevo zdravstveno stanje ter odločil, ali je Zidar sposoben udeležbe na sojenju. Okrožna državna tožilka Bojana Podgorelec pa je predlagala, da se pred postavitvijo izvedenca opravi poizvedba, ali je bil Zidar sploh operiran, saj to, da je na programu za operacijo še ne pomeni, da bo ta dejansko opravljena.

Senat je zavrnil predlog Farčnikovega zagovornika Prav tako na obravnavi ni prisoten obtoženi Borut Farčnik, njegov zagovornik Anton Šubic pa je predložil zdravniško opravičilo, s katerim je opravičil njegovo odsotnost. Šubic je pojasnil, da po njegovem mnenju ne gre za dolgotrajno bolezen, vendar pa v Farčnikovi odsotnosti ni mogoče opraviti obravnave. Sodni senat je sicer zavrnil predlog Farčnikovega zagovornika.

V zadevi Čista lopata so poleg omenjenih Zidarja in Farčnika sprejemanja in dajanja daril oz. pomoči pri teh kaznivih dejanjih v povezavi z gradnjo letališkega stolpa na Letališču Jožeta Pučnika obtoženi še Hilda Tovšak, Dušan Črnigoj, Tomaž Žibert, Ivan Demšar, Srečko Gabrič in Ivan Kroflič.

Senat naj bi v prihodnjih tednih odločal o razsodbi Štiri leta po aretacijah "gradbenih baronov" Ivana Zidarja, Hilde Tovšak in Dušana Črnigoja je bilo sicer na sodišču predstavljeno vse dokazno gradivo, sledi pa še predlog kazni in zagovor obrambe, nato pa naj bi sodni senat v prihodnjih tednih odločal o razsodbi.

Obramba je prepričana, da so bili dokazi pridobljeni na nezakonit način Sojenje osmerici se je začelo 22. oktobra 2010, obramba pa je že pred branjem obtožnice zahtevala izločitev dokazov, saj so prepričani, da so bili ti pridobljeni na nezakonit način. Kljub temu je sodni senat zavrnil njihov predlog, zato prisluhi telefonskih pogovorov Zidarja s preostalimi soobtoženimi ostajajo med dokaznimi gradivi. Vsi obtoženi so sicer obtožnico že v začetku sojenja označili za neutemeljeno, prav tako pa večina ni želela podati zagovora.

Ne spreglejte