Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
14.38

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Hit

Četrtek, 18. 4. 2013, 14.38

7 let, 12 mesecev

Sodišče v Strasbourgu razsodilo v prid bivšemu direktorju Hita Kovačiču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je zaradi sodnih zaostankov razsodilo v devetih primerih proti Sloveniji in ji naložilo plačilo okoli 40.000 evrov.

Odškodnino v višini 8.000 evrov je prisodilo tudi bivšemu direktorju Hita Danilu Kovačiču, ki je bil obsojen zaradi zlorabe položaja v zadevi Hit in nato pomiloščen.

Tožbo proti Sloveniji je vložil leta 2008 Kovačič je tožbo proti Sloveniji na sodišču v Strasbourgu vložil maja 2008 zaradi kršenja 6. člena evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ki določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku.

Kovačič je Slovenijo tožil zaradi postopkov v t. i. zadevi Hit, ko je bila obtožnica proti njemu zaradi zlorabe položaja v tem novogoriškem igralniškem podjetju vložena decembra 1993, zaporna kazen mu je bila izrečena leta 2000, po vrsti njegovih pritožb pa je do zadnje sodbe v primeru - zavrnitev pritožbe na ustavnem sodišču - prišlo februarja 2008.

Janez Drnovšek ga je februarja 2006 pomilostil Kovačič je bil 12. junija 2000 na okrožnem sodišču spoznan za krivega zlorabe položaja in obsojen na štiri leta zapora. Vrhovno sodišče mu je nato po vloženih zahtevah za varstvo zakonitosti kazen znižalo za štiri mesece. Za mnenje o zakonitosti in pravilnosti kazenskega postopka se je nato obrnil tudi na ustavno sodišče, ki je februarja 2008 pritožbo zavrnilo kot neutemeljeno. V zaporu je bil kak mesec, takratni predsednik republike Janez Drnovšek pa ga je nato februarja 2006 pomilostil.

Sodišče v Strasbourgu je zavrnilo argumente Slovenije, da je bil že ustrezno zadoščen s pomilostitvijo in znižanjem kazni, saj je presodilo, da ni razvidno, da bi bila razlog zanju tudi dolžina postopka. Zavrnilo je tudi argumente o kompleksnosti zadeve, kot tudi zdravstvenih problemov obtoženca, zaradi katerih je bil postopek daljši. Sodišče je tako upoštevalo, da so postopki na štirih ravneh trajali skupno 14 let in dva meseca. Kovačiču je prisodilo 8000 evrov odškodnine.

Sodišče je danes proti Sloveniji razsodilo še v osmih primerih zaradi kršenja 6. in 13. člen evropske konvencije. 13. člen določa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih. V teh primerih je Sloveniji naložilo plačilo skupno okoli 33.000 evrov. Civilni ali kazenski postopki, o katerih je sodišče razsojalo, so trajali od sedem do skoraj 13 let.

Ne spreglejte