Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
25. 1. 2014,
15.51

Osveženo pred

6 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sobota, 25. 1. 2014, 15.51

6 let, 9 mesecev

Slovenci glavni akterji v največji hrvaški prevari

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združba mladih "podjetnikov" naj bi z oderuškimi prevarami na Hrvaškem prišla do 660 nepremičnin. Štirje z vrha odlično organizirane piramide, med njimi so trije Slovenci, so pobegnili v ZDA.

Slovenci Danijel Kociper, Alek Gradišnik, Marko Romanić in Zagrebčanka Andreja Škalić naj bi po ugotovitvah mednarodne preiskave v Sloveniji in na Hrvaškem vodili posojilno družbo z oderuškimi obrestmi, poroča Jutarnji list. Ustanovili so okoli 50 poslovalnic, njihova posojila pa je najelo približno 40 tisoč prevaranih ljudi. Na Hrvaškem naj bi s prevarami premoženje izgubilo 660 oseb, številke pa bi utegnile biti še višje, dodaja časnik.

Hrvaška obtožnica jih bremeni, da so se na Hrvaškem od leta 2006 v štirih letih okoristili za 91 milijonov kun (12 milijonov evrov). Denar naj bi posojali obupanim, predvsem starejšim ljudem, ki jim ni uspelo dobiti bančnih posojil. Ko oderuhom niso več zmogli plačevati obrokov posojila, so jim ti vzeli nepremičnine, pa tudi avtomobile.

Posojilnice so strankam odobrile kredit do vrednosti 100 tisoč kun (13.000 EUR), višjih zneskov pa ne, saj so bili v nasprotju s politiko družbe, podrobnosti vložene obtožnice povzema Jutarnji list. Tudi najmanjši znesek kredita je bil maksimalno zavarovan s hipoteko posojilojemalca.

Rezervne ključe avtomobila so predali posojilnici Stranke so posojila zavarovale z nepremičninami, v nekaterih primerih so nepremičnino celo prenesli v last posojilnice. V primeru zavarovanja posojila z avtom so jim morali zagotoviti rezervne ključe avtomobila. Najmanjša zamuda pri vračanju posojil je pomenila takojšnjo izvršbo.

Zneski danih posojil so bili pogosto manjši od dogovorjenih in napisanih v pogodbi. Ko so stranke želele pojasnila, so jim uslužbenci dejali, da gre za administrativni pogoj ali pa provizijo posojilnice. Prav tako na pogodbi ni bil napisan naziv podjetja, v katerega so stranke prišle po posojilo, temveč povsem neznano podjetje ali celo ime neznanega ameriškega državljana, poroča Jutarnji list.

Hierarhija podjetja je bila stroga in podrobno razdelana, jasno pa so imeli izdelan tudi sistem napredovanja. Posebno vlogo v organizaciji so imele osebe, ki so v primeru nezmožnosti strank za odplačevanja kreditov prirejali posojila in spreminjali pogoje pogodbe. V tem primeru so jim za poravnavo starih obveznosti ponujale nove kredite. V Zagrebu naj bi bil za to zadolžen Nino Bevc, prav tako slovenski državljan, podrobnosti vložene obtožnice povzema hrvaški časnik.

Izterjevalci starejši ženski pozimi odnesli okna Na dnu piramidnega sistema so bili izterjevalci dolgov, ki so v akcijo vstopili v primeru, če se stranka ni hotela izseliti iz nepremičnine, ki so ji jo zasegli. Pri tem niso uporabljali nasilnih metod, temveč različne načine pritiska. Tako so nekoč pozimi sneli okna iz stanovanja starejše gospe z izgovorom, da jih morajo obnoviti.

Po ugotovitvah Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) so morali vsi zaposleni v posojilnicah opraviti posebna izobraževanja za delo s strankami, vrednotenja nepremičnin in tudi kako ravnati v primeru obiska policistov. V slednjem so s posebno kodo aktivirali računalniški program, ki je iz računalniške baze izbrisal vse obremenjujoče dokumente.

Hrvaška policija in Uskok si že dve leti prizadevata pridobiti končno število zaseženih nepremičnin posojilojemalcev. Časnik navaja, da naj bi šlo za sto tisoč kvadratnih metrov hiš, stanovanj, počitniških objektov, zemljišč ter zaseženih avtomobilov in plovil. Uskok je med preiskavo odkril okoli 100 družb z omejeno odgovornostjo, ki so bile namenjene prikrivanju kreditodajalcev ali oseb, ki so prevaranim strankam zasegle nepremičnino ali avtomobil.

V ZDA prevzeli hollywoodska imena Obtoženci so že pred časom pobegnili v Združene države Amerike, kjer so si nadeli hollywoodska imena in pridobili ameriška državljanstva, živeli pa naj bi na veliki nogi, še poroča Jutarnji list. Idejni vodja Danijel Kociper je postal ameriški državljan s spremenjenim imenom Daniel Cool Star, njegov sodelavec Alek Gradišnik pa Alex Loxley. Kot smo že poročali, naj bi se posojilnih poslov lotevali tudi v ZDA.

Ne spreglejte