SiolNET. Novice Črna kronika
5,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na primorki se je zaletelo šest vozil. Od Kopra do Logatca štiri ure.

5,18

termometer

zastoj
Foto: Uroš Urbas

Primorska avtocesta je bila med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani več ur zaprta zaradi prometne nesreče. Nesreča se je zgodila zaradi prekratke varnostne razdalje.  Še več ur po odprtju avtoceste so bili na regionalni cesti daljši zastoji.

Okoli 16.30 ure se je na avtocesti zaletelo šest vozil. Poškodovani sta dve osebi, ki sta bili v avtomobilu povzročitelja. Ena oseba je lažje poškodovana, druga pa težje, so sporočili s PU Ljubljana.

BMW s prekratko varnostno razdaljo

Nesreča se je zgodila zaradi prekratke varnostne razdalje. Voznik, ki je vozil BMW, je trčil v vozilo pred njim, prav tako znamke BMW. Vozilo je odbilo v voznico iz Južne Koreje pred njim, ki je trčila v avtomobil nemškega državljana.

Po trčenju je v stoječa vozila trčil še voznik Toyote Avensis iz Češke.

Avtocesto so za promet ponovno odprli okoli 20.15.

Od Kopra do Logatca štiri ure

Promet je bil zaradi nesreče na izvozu Logatec preusmerjen na regionalno cesto. Med Nanosom in Vrhniko proti Ljubljani je nastala več kot deset kilometrov dolga strnjena kolona vozil in zastoj. Daljši zastoj je bil še več ur po odprtju avtoceste na regionalni cesti Razdrto - Postojna - Planina - Logatec - Vrhnika. Naš bralec nam je sporočil, da je od Kopra do Logatca potreboval štiri ure. Običajno za isto pot potrebuje manj kot uro.

"Dars je prepozno začel obveščati"

Kot nam je še sporočil naš bralec, je Dars prepozno začel obveščati o resnosti situacije, na cesti pa ni bilo policije, ki bi usmerjala in pospeševala promet. "Lokalna cesta je bila povsem zabasana," pravi. Dodatno je promet upočasnil še dež.

 

V prihodnjih dne zastoji na primorki tudi zaradi del na cesti

Na odseku med Vrhniko in Logatcem bo oviran promet na viaduktu Verd pri Vrhniki med 30. majem in 3. junijem; izvajala se bodo sanacijska opravila znotraj viadukta, na vozišču bo samo zapora enega prometnega pasu.

Od ponedeljka do vključno srede (od 30. maja do 1. junija) bo promet prek viadukta v dolžini nekaj sto metrov v smeri Ljubljane potekal zgolj po enem pasu, od četrtka do petka  (2. do 3. junija) v smeri Kopra pa izmenično po enem ali dveh voznih pasovih.

 

Daljši zastoji so bili tudi na regionalni cesti med Planino in Logatcem. Foto: bralec Uroš Daljši zastoji so bili tudi na regionalni cesti med Planino in Logatcem. Foto: bralec Uroš Foto: Uroš Urbas

 

Kaj narediti v primeru nesreče na avtocesti? Dars svetuje:

Vsem, ki bi se kdaj znašli v prometni nesreči na avtocesti in hitri cesti, svetujemo, naj kraj nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujejo, ga označijo in ravnajo izjemno previdno. Ob zavarovanju kraja nesreče naj upoštevajo predvsem specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila.

Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, naj vozilo odstranijo na odstavni pas in ga na primerni razdalji označijo z varnostnim trikotnikom in prižganimi varnostnimi utripalkami.

Če je mogoče, naj se vozilo umakne na primerno mesto, recimo počivališče, in tam počaka na pomoč.

Če vozilo zaradi nesreče obstane na prehitevalnem ali voznem pasu in ga ni mogoče umakniti, naj se kraj na primerni razdalji čim prej zavaruje, nekdo od udeležencev pa naj prihajajoča vozila opozarja na nevarnost, vendar naj bo pri tem pozoren tudi na svojo varnost.

Policijo je treba o dogodku obvestiti čim prej. Med hojo po avtocesti in hitri cesti morajo osebe nositi odsevni brezrokavnik živo rumene ali oranžne barve.

Voznik in potniki naj vozilo zapustijo takoj, ko se prepričajo, da to lahko storijo varno in si nadenejo odsevne brezrokavnike. Vsi naj se umaknejo za varnostno ograjo, o nesreči takoj obvestijo policijo, voznik pa naj postavi varnostni trikotnik, s katerim druge udeležence opozori na nevarnost. 

Udeleženci prometne nesreče na avtocesti in hitri cesti naj iz vozila ne izstopajo brezglavo, ampak naj se najprej prepričajo, v kakšnem položaju sploh je njihovo vozilo in koliko vozil je na cesti. Ob izstopu naj ne hodijo po nepotrebnem okoli vozila in naj ne ocenjujejo nastale škode, temveč naj poskrbijo predvsem za lastno varnost.

Če se je vozilo obstalo na viaduktu, naj se tudi prepričajo, kam bodo iz vozila izstopili. Isti nasveti seveda veljajo tudi za zavarovanje vozil, ki na avtocesti obstanejo zaradi okvare.

Ostalim voznikom pa svetujemo, naj pred krajem nesreče ali zastoja na avtocesti poskrbijo za pravilno razvrščanje in omogočijo reševalnim vozilom hitrejši dostop do kraja in ponesrečencev. Med kolonama vozil na prehitevalnem in voznem pasu mora namreč biti dovolj prostora za vožnjo intervencijskih vozil.

Voznike, ki vozijo mimo prometnih nesreč, pozivamo, naj se ne ustavljajo na vozišču in si ne ogledujejo prometnih nesreč.

Dars

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin