Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

eksplozija ZDA

Četrtek, 18. 4. 2013, 15.56

8 let

Priče tragedije v Teksasu: Kot bi nad mestom eksplodirala jedrska bomba

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Od daleč je bilo videti grozljivo. Kot da bi nad mestom eksplodirala manjša jedrska bomba," je prek Twiterja sporočila uporabnica in objavila fotografijo eksplozije v mestu West v Teksasu.

"Z zaročenko sem stal ob avtomobilu in čakal svoje starše. Takrat je eksplodiralo. Vrglo naju je v avtomobil. Hiše so se stresle, nekatere so se podrle," je za Waco Tribune povedal domačin Bill Bohannan.

"Sina je vrglo v zrak. Ima polomljena rebra."

Eksplozija, ki je odjeknila v sredo v zgodnjih večernih urah, je popolnoma uničila številne domove v majhnem mestu West v bližini Waca v Teksasu. Številni na družbenih omrežjih objavljajo fotografije uničenja in razdejanja, ki ga je povzročila silovita eksplozija v tovarni gnojil. Število žrtev naj bi bilo med 5 in 15. Nekaterih, predvsem gasilcev, ki so prišli prvi, da bi pogasili požar, še niso našli. Ranjenih je okoli 160, zdravijo pa se v treh bližnjih bolnišnicah.

Mnogi prebivalci Westa, ki so ostali brez strehe nad glavo, so ponoči iskali zavetje. Med njimi Julia Zahirniako, ki je povedala, da je njen sin Anthony na šolskem igrišču, ki je v bližini nesrečne tovarne gnojil, igral košarko. "Sprehajala sem se po stezi ob igrišču, ko je počilo," je pripovedovala: "Mojega sina je vrglo štiri metre v zrak. Polomilo mu je rebra." Po njenih besedah je v nekaj trenutkih v zrak švignil mogočen ogenj. "Vse je bilo tako hrupno, da bolj ne bi moglo biti. Prav oglušujoče. Zemlja se je stresla," je vidno pretresena medijem še povedala Julia. Streho šole ob igrišču, kjer se je igral Anthony, je odpihnilo. Vzrok eksplozije sicer še ni znan, po navedbah reševalnih služb in gasilcev bi jo lahko povzročil amonijak.

"Stvari so letele vsepovsod."

Tudi 21-letni Erick Perez je igral košarko na istem igrišču: "Kaj takšnega še nisem nikoli videl. To je slaba novica za to majhno mesto, ki je hudo poškodovano." Njega, njegovega bratranca in fante na igrišču je pometalo po tleh, nato so iz smeri tovarne prileteli razni delci, tudi žerjavica. Mesto z 2.800 prebivalci so evakuirali. Tovarna sicer leži ob robu mesta, le nekaj sto metrov stan od hiš, šole in doma za ostarele.

"Počilo je vetrobransko steklo na avtomobilu," je eksplozijo opisala 58-letna učiteljica Debby Marak. Malo pred koncem pouka je zaznala dim, ko sta k njej pritekla fanta, ki sta kričala, da morajo zapustiti območje, ker lahko raznese tovarno gnojil. Vsi so bežali, nato je počilo. Bila je že v avtomobilu: "Stvari so letele vsepovsod."

"Pograbila sem hčerki in ju zakrila s svojim telesom"

Jason Shelton, 33-letni oče dveh otrok, je pet minut pred eksplozijo slišal, kako gasilci s prižganimi sirenami drvijo mimo hiše. Ko je stopil na verando, da preveri, zakaj njegova otroka kričita, je odjeknilo. "Vhodna vrata so se s truščem zaprla in me zadela v glavo. Okna na hiši so popokala," je povedal medijem.

Tudi v hiši Crystal Ledane, mamice dveh otrok, so popokala okna. "Dvignilo nas je v zrak in popadali smo po tleh. Pograbila sem hčerki in ju zakrila s svojim telesom. Nato smo odhiteli v avtomobil in se odpeljali. Niti obuli se nismo, samo bežali smo. Tukaj je kaos," je pretresena povedala za ameriško televizijo NBC.

Na spodnjem videu je posnetek eksplozije, ki jo je na mobilni telefon ujel očividec.

Ne spreglejte