Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 9. 2015,
15.58

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Bahtijar Bajrović Sportina Borut Pahor Goran Klemenčič pomilostitev

Torek, 22. 9. 2015, 15.58

4 leta, 2 meseca

Predsednik Pahor ni upošteval ministra Klemenčiča – za to ima vso pravico

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Minister za pravosodje je nasprotoval pomilostitvi lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, ta potrebuje čisto kazensko evidenco, da bo lahko delal. Predsednik Borut Pahor Klemenčiča ni upošteval.

Predsednik države je pomilostil na osem mesecev pogojne zaporne kazni zaradi pomoči pri ponarejanju listin obsojenega Bahtijarja Bajrovića, ta je na zatožni klopi delal družbo Igorju Bavčarju, Bošku Šrotu in drugim v zadevi Istrabenz, dejanje pa je priznal. Pomilostitve so sicer pravica predsednika države (Pahor je do zdaj uslišal štiri prosilce), ta pa običajno upošteva mnenje pravosodnih organov, tako tožilstva, sodišča in ministrstva. Tožilstvo se je s pomilostitvijo strinjalo, Klemenčič pa ne.

Izbris iz evidence uradno aprila 2016 Med razlogi za negativen odgovor ministrstvo tako navaja, da je bilo storjeno nadaljevano kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, ki je prioriteta politike pregona kaznivih dejanj; da je priznanje obsojenca že bilo ustrezno upoštevano pri izreku kazni (pogojna obsodba na osem mesecev s preizkusno dobo dveh let); da je bilo kaznivo dejanje storjeno v zvezi s poslovnimi listinami gospodarske družbe Sportina Bled, d. o. o., obsojenec pa je prošnjo za pomilostitev vložil zaradi njenega finančnega prestrukturiranja.

"Edini učinek pomilostitve bi bil izbris obsodbe iz kazenske evidence pred zakonsko določeno rehabilitacijo, ki bi se sicer zgodila aprila 2016," navajajo na ministrstvu, kjer poudarjajo, da gre za izključno pravico predsednika republike, ki pri svojem odločanju ni vezan na mnenja drugih institucij.

"Ministrstvo za pravosodje to pravico v celoti sprejema, spoštuje in z njo ne želi polemizirati. Vsak akt pomilostitve, ne glede na mnenja drugih – komisij, sodišč, tožilstev, ministrstev – je pravica in odgovornost predsednika republike," pravijo.

Ne spreglejte