Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2020,
6.53

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

13

Natisni članek

policija

Ponedeljek, 10. 2. 2020, 6.53

4 leta, 2 meseca

Pet mariborskih policistov za zapahi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,64

13

Pet mariborskih policistov naj bi v zameno za podkupnino tujim državljanom žigosalo potne liste, s tem pa lažno prikazovalo, da imajo pogoje za podaljševanje vizumov. Policiste so preiskovalci NPU prijeli v soboto, danes naj bi stopili pred preiskovalnega sodnika. 

V soboto je več kot 50 policistov iz enot, pristojnih za notranjo varnost slovenske policije, Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in policistov Posebnega oddelka Specializiranega državnega tožilstva, izvedlo več preiskovalnih dejavnosti v povezavi z zlorabami na območju držav schengenskega območja, je sporočila policija. 

Hišne preiskave opravili tudi v Avstriji

Gre za preiskovanje sumov kaznivih dejanj s področja korupcije, ki so jih v slovenski policiji odkrili sami z različnimi dejavnostmi, med drugim tudi z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov. Opravljene so bile hišne preiskave in druga preiskovalna opravila pri osumljencih, nekatere tudi na območju Avstrije, izvajajo pa se tudi drugi ukrepi za zagotavljanje notranje varnosti v policiji.

V kriminalni združbi je sodelovalo tudi pet policistov

Policija je namreč odkrila mednarodno kriminalno združbo, ki je neupravičeno in proti plačilu nezakonito omogočala osebam tretjih držav bivanje na območju schengna. Pri teh dejavnostih so zaznali in odkrili tudi sodelovanje petih uslužbencev policije na mejnih prehodih Gruškovje in Zavrč, ki so proti plačilu državljanom tretjih držav v potnih listinah lažno potrjevali prehod zunanje schengenske meje. Prvi je danes sicer o tem poročal Večer. 

Pravila dovoljujejo le 90 dni bivanja v schengnu

S tem so državljanom tretjih držav omogočili neprekinjeno bivanje v državah v območju schengna, v nasprotju s schengenskimi predpisi, ki slednjim bivanje omejujejo na 90 dni v kateremkoli obdobju 180 dni. Po izteku tega obdobja oseba na območju schengna biva nezakonito.

Predkazenski postopek usmerja Specializirano državno tožilstvo. Osumljenci bodo v nadaljevanju privedeni k preiskovalnemu sodniku.

Izredni strokovni nadzor nad uslužbenci na mejnih prehodih

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar, ki je skupaj s policisti za notranjo varnost koordinirala delo v predmetni zadevi, je ob tem, poleg ostalega, že odredila izredni strokovni nadzor z namenom preveriti učinkovitost izvajanja nadzora nad uslužbenci na mejnih prehodih. Zoper osumljene policiste, zaradi njihovih kršitev pogodbenih obveznosti, že potekajo delavnopravni postopki za prekinitev delovnega razmerja, danes pa jim bo vročen tudi suspenz, saj so s svojimi ravnanji okrnili ugled policije oz. kršili pogodbene obveznosti.

Leta 2022 konec zlorab?

S podobnimi primeri se sicer ukvarjajo tudi nekatere druge države na zunanji schengenski meji. Tveganje za zlorabe dovoljenega kratkoročnega bivanja v EU se bo predvidoma v letu 2022 dokončno odpravilo s tehnično rešitvijo t. i. sistemom vstopa in izstopa (entry-exit), ki bo povsem avtomatiziral preverjanje vstopa in izstopa potnikov. Glede na naravo zlorabe pa lahko zagotovimo, da je bila varnost schengenskega prostora ohranjena, še pravijo na policiji.

Poostrene razmere na mejnih prehodih

Konec tedna naj bi po pisanju Večera zato na mejnima prehodoma Gruškovje in Zavrč vladale poostrene razmere. Kot so za medij povedali viri pri policiji, uslužbenci niso imeli dostopa do svojih omaric, ker naj bi preiskovalci NPU v zvezi s peterico preverjali tudi sum trgovanja z nedovoljenimi poživili.

 

Ne spreglejte