SiolNET. Novice Črna kronika
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Patria II: Višje sodišče potrdilo sodbo, Cekuta in Zupan pravnomočno obsojena

2

termometer

 | Foto:
Višje sodišče je potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria II. S tem sta slikar Jure Cekuta in upokojeni brigadir Peter Zupan pravnomočno obsojena.

Kot je poročal Radio Slovenija, bo moral Cekuta skladno s sodbo v zaporu preživeti štiri leta in štiri mesece, Zupan dve leti in pol. Oba sta dobila tudi stranske denarne kazni.

Ljubljansko okrožno sodišče je aprila lani Zupana obsodilo zaradi zlorabe položaja, Cekuto pa zaradi napeljevanja k zlorabi položaja. Ker sta oba po mnenju sodišča ravnala iz koristoljubja, jima je sodišče naložilo še stransko denarno kazen – Zupanu 15 tisoč in Cekuti 30 tisoč evrov evrov.

Obsojenima je naložilo tudi plačilo sodnih stroškov, Cekuta pa bo moral vrniti tudi 460.875 evrov, kolikor naj bi zaslužil s pridobljenimi podatki.

Plačilo za dokumente Sodišče je takrat potrdilo obtožbe tožilstva, da je Zupan kot uslužbenec ministrstva za obrambo med 3. in 13. junijem 2005 Cekuti pred objavo razpisa in brez pooblastila Morsa predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil, ki niso bili javno dostopni in javno objavljeni.

Šlo je za podatke, da namerava Slovenija nabaviti 150 bojnih vozil v obdobju med letoma 2006 in 2011, svoj prispevek pa bo morala dati tudi lokalna proizvodnja. Patria je bila s tem konkurenčnejša in je imela več časa za pripravo ponudbe, je ocenil senat.

Te dokumente naj bi Cekuta 13. junija predal posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, pozneje pa tudi odgovornemu v Patrii za Slovenijo Reiju Niitynenu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Tako Cekuta kot Zupan sta ves čas postopka krivdo za očitana dejanja zanikala. Cekuta je prepričan, da ni storil nič nezakonitega, saj je deloval na podlagi sklenjene pogodbe. Po tej pogodbi naj bi finsko Patrio oskrboval z določenimi informacijami, ki jih je po lastnih besedah našel na spletu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin