Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
16.11

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
sojenje

Natisni članek

Četrtek, 6. 6. 2013, 16.11

8 let, 3 mesece

Obdolženi Redžep ima kup pogojnih kazni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Pred okrožno sodnico Andrejo Sedej Grčar bi se na predobravnalnem naroku o svoji krivdi danes moral izreči Takaj Redžep, obdolžen goljufije pri preprodaji dveh luksuznih jaht.

A ga na sodišče ni bilo. Že drugič. "Na naslovu, ki je naveden v spisu, ga je sodni vročevalec večkrat iskal, a ga ni našel," je uvodoma pojasnila sodnica, njegov zagovornik pa je povedal, da živi in dela v Nemčiji. "Zagotovil mi je, da naslednjič pride, kajti danes krivde ne priznava," je povedal zagovornik, ki je zatrdil, da ima stike z njim le prek mobilnega telefona, naslova pa ne ve.

Ugovora zoper obtožnico obdolženi ni vložil, o svoji krivdi pa se mora izreči neposredno, ne prek zagovornika, je pojasnila sodnica in dodala, da je preostalim obdolženim na predobravnalnem naroku že povedala, da izostajanja ne bo tolerirala: "Uporabila bom vse možnosti, ki mi jih zakon dovoljuje, torej od prisilne privedbe do odreditve pripora, če bo treba." Zadevo bo namreč po opravljenih predobravnalnih narokih vodila dvakrat na teden, saj je v tem primeru izrečen sklep o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi, zato se šteje kot priporna zadeva. Takaja Redžepa že drugič ni bilo, enkrat se je opravičil zagovornik.

Vsaj šest pogojnih obsodb Je pa tožilec zagovorniku zagotovil, da Redžep zagotovo ne bo dobil pogojne kazni. Njegov kazenski spis je namreč precej zapolnjen, saj ima vsaj šest pogojnih obsodb v obdobju od 2002 do 2012, zadnjo pogojno kazen je dobil avgusta lani. Obsojen je bil že zaradi izsiljevanja, in sicer vsaj dvakrat, zaradi velike tatvine in poslovne goljufije je dobil prepoved prehajanja državne meje. Za danes je bil sicer vabljen tudi Davorin Kranjc.

Eden od šesterice priznal Naj spomnimo, da šesterici obdolženih obtožnica na 81 straneh bremeni sodelovanja pri fiktivnih transakcijah pri preprodaji dveh luksuznih jaht. Poleg Redžepa obtožnica bremeni še Damjana Metelka, ki mu obtožnica očita dve kaznivi dejanji pomoči pri goljufiji in utajo davkov, a se je izrekel za nedolžnega, znana mariborska podjetnika Roka Snežiča in Nenada Đukića, ki jima obtožnica očita po dve kaznivi dejanji goljufije in en poskus, pranje denarja in napeljevanje k temu dejanju ter davčno zatajitev.

V isti obtožnici sta se znašla še Kranjc, obdolžen pranja denarja, in pa Mitja Sušnik, ki je svoj del krivde že prevzel. Dejanje je namreč na predobravnalnem naroku priznal in se s tožilcem Boštjanom Jegličem pogodil za kazen.

Za nadaljevano kaznivo dejanje pomoči pri goljufiji je tožilec za Sušnika tako predlagal leto in deset mesecev zapora, za pomoč pri zatajitvi finančnih obveznosti pa šest mesecev zapora in predlagal enotno kazen dve leti zapora, kriti pa mora tudi svoj del sodnih stroškov.

Fiktivna prodaja dveh luksuznih jaht Snežič in Đukić sta se aprila 2010 znašla v odmevni kriminalistični preiskavi. Skupaj z drugimi obdolženimi naj bi s fiktivnimi posli s slamnatimi podjetji oziroma s tako imenovanimi missing traderji leta 2008 organizirala in izpeljala fiktivno preprodajo dveh luksuznih jaht znamke Atlantis. Pri tem sta po trditvah tožilstva od davčne uprave zahtevala vračilo davka na dodano vrednost (DDV) in ga v dveh primerih tudi dobila, čeprav missing traderji, prek katerih naj bi poslovala, DDV-ja sploh niso plačali.

Eno jahto naj bi si izmislili Pri vsakem lažnem poslu naj bi državo oškodovala za več sto tisoč evrov DDV-ja – skupaj naj bi šlo za okoli 600 tisoč evrov –, s (pre)prodajo izmišljene luksuzne jahte Dominator, ki menda sploh ni obstajala, pa sta si po prepričanju preiskovalcev poskusila pridobiti še pol milijona evrov, a v tem primeru neuspešno.

Naslednji narok, na katerem naj bi se o svoji krivdi izrekli tako Redžep kot Snežič in Đikuć, bo 26. junija.

Ne spreglejte