Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
10.54

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 10.54

8 let, 3 mesece

Nemško podjetje je v Ukrajini kradlo organe in človeško tkivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Bavarsko podjetje, specializirano za vsadke človeškega tkiva, Tutogen Medical, je zaradi ilegalnega mednarodnega trgovanja z deli telesa pod drobnogledom državnih oblasti.

Tutogen se je ukvarjal s proizvodnjo sterilnega človeškega tkiva za transplantacijo – kože, tetiv, kosti, hrustanca, srčnih zaklopk, ki so jih pobrali s trupel v Ukrajini in jih kot medicinske preparate prodajali v 40 držav, največ v Združene države Amerike, piše nemški časnik Der Spiegel. Sporna nabava "surovine" Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Evropski parlament in Evropski svet obsojajo prodajo človeških organov zaradi dobička. Vprašanje pa je tudi, ali je nabava "surovine" v tej industriji sploh legalna dejavnost. V ZDA so namreč s tem letno zaslužili milijardo dolarjev.

Kar zagotovo krši nemške in ukrajinske zakone, je dejstvo, da družine darovalca v nekaterih primerih sploh niso dale dovoljenja, v drugih primerih so dale dovoljenje pod pritiskom, v večini primerov pa so bile prepričane, da bo odstranjen samo del kože ali kosti, medtem ko so bile v resnici iz telesa odstranjene vse kosti in druga tkiva, namesto njih pa so vstavili lesene palice, da je telo za pogreb obdržalo obliko.

"To je bilo nelegalno, družinskim članom bi morali povedati, kaj se bo zgodilo s telesom umrlega. Ko pokojnik leži v krsti, člani družine vidijo samo njegov obraz. Ne vidijo, da so bile kosti rok ali nog odstranjene," je za Spiegel povedal nekdanji direktor forenzične medicine v ukrajinskem mestu Krovoj Rog, kjer Tutogen že več kot deset let kupuje tkiva.

Družinam so ob tem povedali, da bodo organe podarili, a bi z njihovo prodajo služili mrliški ogledniki in zdravniki, ki so tkiva odstranjevali, prav tako pa številni posredniki in, nenazadnje, tudi podjetje Tutogen.

Več kot tisoč teles V tovarni v nemškem mestu Neunkirchen am Brand so se tkiva odmaščevala in čistila, rezala, pilila ali mlela v želene oblike, sterilizirala, pakirala in prodajala kot končni izdelek. Iz dokumentov iz leta 2000 in 2001, do katerih ima dostop Der Spiegel, je bilo za proizvodnjo vsadkov uporabljenih več kot tisoč ukrajinskih teles, samo iz enega pa se da dobiti tkivo v vrednosti do 250.000 ameriških dolarjev.

Poleg tega je mogoče, da je pri izvozu v ZDA leta 2002 prišlo do nepravilnosti, saj je iz Ukrajine v Neukirchen prispelo več tkiva, kot ga je Tutogen lahko predelal, Der Spiegel pa še piše, da niti ni bilo dovolj prostora v hladilnicah.

Sumljive vezi v Ameriki Nemški časopis k temu še dodaja, da je ameriški lastnik Tutogena tkivo kupoval od Michaela Mastromarina, Američana, ki je bil lani obsojen zaradi ilegalnega kupovanja človeških organov. Njegovo podjetje je na vzhodni obali ZDA kupovalo trupla starejših ljudi in ponarejalo krvne teste in privolitve družin za darovanje organov.

Ne spreglejte