Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Četrtek,
18. 9. 2014,
9.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Intereuropa

Četrtek, 18. 9. 2014, 9.02

8 let

Nekdanji šef Intereurope Andrej Lovšin bo moral na zatožno klop

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zagovornikom Andreja Lovšina, nekdanjega prvega moža koprske Intereurope, ni uspelo z ugovori na obtožbo. Sodišče je ugovore zavrnilo, tako da je obtožba v zadevi Čehov postala pravnomočna.

Nekdanji predsednik uprave Intereurope Andrej Lovšin bo tako moral sesti na zatožno klop koprskega okrožnega sodišča, v Primorskih novicah piše Sijan Pretnar. Lovšina smo poklicali za odziv, vendar je njegova številka nedosegljiva.

Intereuropo oškodoval za več kot 20 milijonov evrov Državno tožilstvo je sredi maja proti njemu vložilo obtožbo zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja pri opravljanju gospodarske dejavnosti. Lovšin je s svojima zagovornikoma vložil ugovore, ki pa jih je zunajrazpravni senat koprskega okrožnega sodišča avgusta, kmalu po koncu sodnih počitnicah, zavrnil. Tožilstvo Lovšinu očita, da naj bi družbo, ki jo je vodil tri leta, oškodoval za več kot 20 milijonov evrov.

Pod drobnogledom preiskovalcev so se že spomladi leta 2008 znašli sumljivi posli pri gradnji terminala Čehov. Lovšin je mimo nadzornega sveta vložil več kot 140 milijonov evrov, novo vodstvo pa ga je uspelo prodati le za 45 milijonov evrov. Soglasje nadzornikov za to naložbo je Lovšin pridobil šele naknadno. Za nakup zemljišča v Moskvi se je dogovoril, še preden je o tem odločala uprava družbe.

Lovšin očitke zavrača Intereuropa je zemljišča kupila od Konstantina Aleksandra Belousova, takratnega direktorja družbe Riko Mash, hčerinske družbe podjetja Riko, ki je v rokah znanega slovenskega poslovneža Janeza Škrabca. Njegovo podjetje je terminal v Čehovu tudi projektiralo in gradilo. Belousov naj bi zemljišče Intereuropi prodal za 35 milijonov evrov le tri dni zatem, ko ga je kupil za deset milijonov.

Zanimivo je, da mu je Intereuropa East nakazala aro v tej višini. Večji del kupnine, približno 25 milijonov evrov, je Intereuropa nakazala na bančni račun v Liechtensteinu. Lovšin je zatrdil, da je tako zahteval prodajalec, prav tako pa je zavrnil očitek, da naj bi denar s tega računa dobil tudi sam, še pišejo Primorske novice.

Ne spreglejte