Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

spolno nadlegovanje zapor

Petek, 2. 8. 2013, 9.37

8 let

Nekdanji profesor mora zaradi spolnega nadlegovanja dijakinje v zapor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji profesor geografije na mariborski prvi gimnaziji Branko Kandrič bo moral zaradi spolnega nadlegovanja dijakinje za leto in pol v zapor.

Vrhovno sodišče je namreč zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti, zato naj bi kmalu prejel poziv za prestajanje kazni, poročata Delo in Večer. Kandriču je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja, saj je leta 1999, ko je na Cresu vodil vaje iz geografije, poljubljal in otipaval mladoletno dijakinjo.

Proces je bil sicer zaradi varovanja zasebnosti vseh vpletenih za zaprtimi vrati, novembra 2011 je Kandriča okrožno sodišče obsodilo na leto in pol pogojne kazni s preizkusno dobo treh let in mu izreklo še varnostni ukrep prepovedi opravljanja učiteljskega poklica za dve leti. Na takšno odločitev sodišča sta poročanju Dela in Večera vplivala časovna oddaljenost dogodka in obtoženčevo slabo zdravje.

Dogodek prijavila po štirih letih Na to odločitev sta se obe strani pritožili, višje sodišče pa je pogojno kazen spremenilo v zaporno. Okrožno sodišče je tako Kandriču poslalo poziv za prestajanje kazni v mariborskih zaporih, kjer bi se moral oglasiti 13. avgusta.

Temu se je poskušal izogniti z vložitvijo zahteve za varstvo zakonitosti, hkrati je predlagal odlog izvršitve kazni do odločitve vrhovnega sodišča. S prošnjo mu je uspelo, postopek na vrhovnem sodišču pa se ni razpletel po njegovih načrtih, poročata časnika. Iz urada predsednice mariborskega sodišča so namreč sporočili, da so vrhovni sodniki zahtevo za varstvo zakonitosti zavrnili in da "tukajšnje sodišče nadaljuje postopek izvršitve kazni zapora".

Dijakinja po poročanju Večera omenjenega nadlegovanja pristojnim v šoli ni zaupala takoj, temveč po nekaj mesecih. Vodstvo šole tega ni prijavilo policiji. Po besedah takratnega ravnatelja Srečka Zorka so strokovne službe šole tako ravnale zato, ker je bila to želja dijakinje in njenih staršev. Nato je dekle jeseni 2003 dogodek prijavilo policiji.

Ne spreglejte