Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2014,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nasilje

Petek, 24. 1. 2014, 13.53

8 let

Nasilni oče s pomočjo staršev in sestre iz varne hiše odpeljal svoje štiri otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na sodišču se je nadaljevalo sojenje Ramizu Hašimiju, njegovi sestri in staršem, ki so s kombijem prestregli štiri Ramizove otroke, ki so se skupaj z mamo zaradi nasilja zatekli v varno hišo.

Obtožnica jim očita, da so se 23. aprila 2012 z najetim kombijem iz Maribora pripeljali v Ljubljano in izpred šole prestregli štiri otroke, ki so se skupaj z mamo zaradi nasilja zatekli v varno hišo oziroma, najstarejšo hči naj bi ugrabili, mlajše tri pa naj bi protipravno odvzeli. Dedek Rešat Hašimi naj bi najstarejšo deklico zgrabil in potisnil proti kombiju, njegov sin in oče otrok pa naj bi deklico udaril. Ker je vpila, naj bi jo dedek prijel za usta, pri čemer naj bi mu pomagala babica Ugballe Hašimi. Otroke naj bi stlačili v kombi in se odpeljali proti Mariboru, med vožnjo pa naj bi otrokom grozil z ubojem mame, zaradi česar so se otroci od strahu polulali v hlače, ena od deklic naj bi tudi bruhala.

Prisilil hčerko, da je na CSD povedala, da želi živeti z njim Po prihodu v Maribor je Ramiz Hašimi z najstarejšo hčerko odšel na Center za socialno delo, kjer naj bi deklica dejala, da želi živeti skupaj z njim. Tožilstvo očetu očita še, da jo je pred kriminalisti, ko je prišla po otroke, udaril v obraz.

Ramiz Hašimi je bil sicer že obravnavan zaradi nasilja, CSD Maribor pa se z družino ukvarja že vse od leta 2009, ko so se otroci skupaj z nekdanjo ženo kar nekajkrat zatekli v varno hišo, nato pa se spet vrnili domov. Ob razvezi je sodišče vseh šest otrok dodelilo njegovi bivši ženi.

Tožilstvo se je z obdolženimi sicer nameravalo pogajati in je za očeta predlagalo tri leta in osem mesecev zapora, za dedka leto in enajst mesecev zapora, za babico leto in mesec, medtem ko je za sestro Serijano Gričnik predlagalo leto in pet mesecev zapora, a se obdolženci s ponudbo niso strinjali.

Na CSD jih zaradi nasilja v družini obravnavajo že od leta 2009 Danes je kot prva priča nastopil Lovro Košmerl, ki živi v bližini šole, izpred katere so bili s kombijem odpeljani otroci. Pojasnil je, da sta z ženo, ko sta se odpravljala v službo, opazila otroke in odrasle, da sta videla, kako eden od otrok ni želel v kombi, saj je brcal z nogami, zato je poklical policijo. "Slišal sem krike otrok, seveda pa nisem bil dovolj blizu, da bi prepoznal obraze."

Regijska koordinatorka za področje nasilja na CSD Maribor Francka Premzl je povedala, da je bila s problematiko družine seznanjena že leta 2009, da pa je tistega dne, ko je oče prišel na CSD skupaj z najstarejšo hčerko, prisostvovala sestanku na željo kolegice, ki je primer vodila: "Deklica je navajala, da bi rada živela pri očetu, ker da se ne želi preseliti na Hrvaško, kamor naj bi jih po bivanju v varni hiši odpeljala mati. Povedala je, da je zjutraj poklicala očeta, da naj jih pride iskat."

Ko je oče zapustil sobo, je povedala, da jih je ugrabil Kot je pojasnila, sta s kolegico raziskovali, kjer bi lahko bil razlog za takšno spremembo, saj je bila ravno ta deklica tista, ki je iskala pomoč zase, sestre in mamo, preverili sta, ali je razlog šola … Vmes naj bi imel oče precej telefonskih klicev, a ker je govoril v romščini, ga nista razumeli. "V enem trenutku je skočila s stola in rekla, da bi rada ostala pri mami, oče se je razjezil in skočil, tako da sem jaz stopila vmes, potem pa je odšel na hodnik," je razlagala.

Takrat naj bi jima deklica, ki je začela jokati, zaupala, da jih je zjutraj pred šolo presenetil kombi, da ni mogla poklicati mame, ker ji je oče vzel mobitel, nato pa jo je pripeljal na CSD. Povedala je tudi, da oblačila, ki jih ima na sebi, niso njena, da se je v kombiju zaradi strahu polulala. Mama se je na novico odzvala zelo čustveno, deklica pa je ostala na CSD, kjer so poklicali policijo.

Kot je pojasnila socialna delavka Anka Fingušt, je bila mama v tej situaciji sama, brez državljanstva, svojcev, družine in čustveno vezana na moža. Zato tudi nekaj poskusov namestitve v varne hiše, kjer pa ni zmogla vztrajati. Ko so prišli policisti, so odšli k očetu domov, kjer so našli še druge otroke. Tam je bila tudi mama, ki naj bi jo nekdanji mož s pestjo udaril v obraz kar pred policisti. Sojenje se bo nadaljevalo.

Ne spreglejte