Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
10. 3. 2017,
10.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

5

Natisni članek

zapor sodišče

Petek, 10. 3. 2017, 10.29

6 let, 6 mesecev

Na prostost izpustili Stephena Casiraghija

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

5

Stephen Chasiraghi | Foto STA

Foto: STA

Na podlagi sklepa vrhovnega sodišča, s katerim je to ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti, so včeraj zvečer iz zapora na Dobu izpustili večkrat obsojenega Stephena Casiraghija, ki je prestajal kazen 22 let in 11 mesecev zapora. Ta bi se iztekla avgusta 2019.

"Casiraghija so včeraj na prostost izpustili zato, ker je vrhovno sodišče odločilo o zahtevi za varstvo zakonitosti. To sem v začetku septembra 2016 vložil zoper pravnomočno sodbo Okrožnega sodišča v Ljubljani, s katero je bila napačno izrečena enotna kazen," pojasnjuje njegov odvetnik Tomaž Toldi in dodaja:

"Sodbe vrhovnega sodišča mi še niso vročili, zato obrazložitve ne poznam. Utemeljeno predvidevam, da je sodišče ugodilo moji razlagi glede pravilne uporabe kazenskega zakonika pri izrekanju enotne kazni. Vrhovno sodišče je ugotovilo, da je Casiraghi kazni zapora, ki so bile predmet združitve, že prestal. Po mojem izračunu je bilo to 6. septembra lani".

Je Casiraghi nevaren za okolico?

"Kot odvetnik se nikakor nočem in ne smem opredeljevati do vprašanja, ali je Casiraghi nevaren za okolico. Menim, da javnost zaradi izpustitve Casiraghija nima razlogov za preplah. Z njim sem danes zjutraj opravil sestanek. Casiraghi si bo tudi s pomočjo pristojnih služb oziroma CSD in ob mojem sodelovanju uredil osnovne pogoje za življenje zunaj zapora," nam je še pojasnil Toldi.

Za primere, kot je Casiraghi, država nima na razpolago posebnih ukrepov, pojasnjuje Dragan Petrovec. | Foto: STA , Za primere, kot je Casiraghi, država nima na razpolago posebnih ukrepov, pojasnjuje Dragan Petrovec. Foto: STA , Kaj lahko naredi država s primeri, kot je Casiraghi?

Formalnih ukrepov, ki bi bili predvideni za osebe, za katere je stroka ugotovila, da so osebnostno moteni in da stanje ni ozdravljivo, država nima na razpolago, pravi Dragan Petrovec z inštituta za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti. "Za vsakega obsojenca se izdela rehabilitacijski program, ki je v skladu z njegovo osebnostno strukturo in vedenjskimi težavami." Pravi, da ta program večinoma deluje, ni pa zagotovila za to.

Za Casiraghijev primer pa Petrovec pravi, da "se potrjuje neuspešnost vsega, kar se je doslej izvajalo z omenjenim obsojencem. Taki primeri so na srečo izjemno redki, vendar prinašajo skrbi po prestani kazni."

Ugrabil štoparko in se izživljal nad njo

Casiraghi je bil do zdaj večkrat obsojen zaradi različnih kaznivih dejanj. Med drugim leta 2010 na 17 let in osem mesecev zapora zaradi ugrabitve in spolnega izživljanja nad avtoštoparko, kar je zagrešil takoj za tem, ko so ga predčasno izpustili s prestajanja 11-mesečne kazni zaradi napada na fotoreporterja Dela in Slovenskih novic.

Leta 2011 so ga obsodili še na 14 mesecev zapora zaradi poskusa napada na paznika v ljubljanskih zaporih na Povšetovi. Za tem so ga obsodili še na pol leta zapora zaradi napada na pravosodnega policista in uničenja kopalnice v zaporu na Dobu.

Prihodnji teden znova pred sodnika

V torek naj bi Casiraghi po poročanju STA ponovno stopil pred sodnika, tokrat kot tožnik. Od države namreč terja plačilo 150 tisoč evrov odškodnine. Narok je razpisan na Okrožnem sodišču v Mariboru.

Ne spreglejte