Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 7. 2015,
15.00

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Primož Donoša PU Kranj Avstrija

Četrtek, 23. 7. 2015, 15.00

3 leta

Kriminalna združba Avstrijcev in Slovencev v nekaj letih preprodala okoli 50 kilogramov heroina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi sodelovanja v mednarodni kriminalni združbi sta se v priporu znašla dva Slovenca in dva Avstrijca od skupno skoraj 50 osumljenih oseb.

Gorenjski kriminalisti so prejšnji konec tedna v sodelovanju z deželnim kriminalističnim uradom avstrijske Koroške uspešno končali obsežno in dalj časa trajajočo mednarodno preiskavo, v kateri so obravnavali dobro organizirano kriminalno združbo, ki se je več let intenzivno ukvarjala z mednarodno preprodajo in tihotapljenjem prepovedanih drog.

Kot sta danes pojasnila vodja kranjskega sektorja kriminalistične policije Primož Donoša in vodja deželnega kriminalističnega urada na avstrijskem Koroškem Gottlieb Türk, sta obe policiji delo končali prejšnji četrtek.

Gorenjski policisti obravnavali devet oseb, avstrijski okoli 40 V celotni preiskavi so gorenjski kriminalisti obravnavali devet, avstrijski kriminalisti pa okoli 40 oseb, med katerimi so mnoge osumljene več deset kaznivih dejanj s področja prepovedanih drog. V 17 hišnih preiskavah v obeh državah so kriminalisti pri osumljencih zasegli več različnih vrst manjših količin prepovedanih drog, predmete za preprodajo teh drog in druge premete, ki zelo verjetno izvirajo iz premoženjskih kaznivih dejanj.

K preiskovalni sodnici okrožnega sodišča v Kranju so prejšnji teden prepeljali tri osebe, za dve je bil odrejen pripor, medtem ko sta bili v Avstriji hkrati pridržani dve osebi, ki sta prav tako za zapahi.

Avstrijec kar iz zapora organiziral preprodajo drog Preiskava v Avstriji je sicer potekala že od leta 2012, v Sloveniji pa intenzivno od marca letos, ko so avstrijski kriminalisti v Celovcu zaradi prodaje enega kilograma heroina obravnavali slovenskega in avstrijskega državljana. Obema so avstrijski kriminalisti takrat odvzeli prostost. Avstrijca so tudi priprli, a je kriminalne aktivnosti nadaljeval kar iz avstrijskega zapora, saj se je s slovenskimi organizatorji še vedno dogovarjal za nove pošiljke prepovedanih drog iz Slovenije v Avstrijo.

Osumljenci, stari med 20 in 30 let – v vseh primerih gre za brezposelne osebe in večinoma povratnike –, so se z drogo oskrbovali pri 29-letnem Ljubljančanu, ki je s 27-letnim Tržičanom vodil organizirano kriminalno združbo. Organizatorja sta do marca, ko je bil naročnik prijet, za prevoz droge uporabljala člane svoje družbe – vsi so državljani Slovenije –, ti pa so drogo v Avstrijo oziroma v Celovec prevažali z avtomobili nižjega in srednjega cenovnega razreda.

V nekaj letih za okoli milijon evrov drog Droga je bila namenjena enemu naročniku in nadaljnji ulični preprodaji, kar je trajalo najmanj od leta 2012. Avstrijski trg se je z drogo, večinoma je šlo za srednje količine, oskrboval mesečno, preprodajali pa so heroin, kokain in konopljo. V nekaj letih so osumljenci preprodali okoli 50 kilogramov heroina ter neugotovljene količine kokaina in konoplje, v skupni vrednosti okrog milijon evrov.

Po marcu je organizacijo prevoza in tudi vse nadaljnje preprodaje dobavljenih prepovedanih drog prevzel avstrijski del kriminalne združbe, ki je z delom zaslužka financiral potrebe za lastno uživanje droge in tudi stroške že priprtih osumljencev.

Za kazniva dejanja, ki so jih v povezavi z drogami zakrivili osumljenci slovenski državljani in so bila storjena v Sloveniji, je predpisana do 15-letna, v Avstriji pa 11-letna zaporna kazen.

Ne spreglejte