Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Nedelja,
4. 11. 2012,
17.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 4. 11. 2012, 17.56

7 let, 12 mesecev

Kriminalisti v vrtcu. Neuradno: sum zanemarjanja malčkov.

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prostore zasebnega Eko varstva so pred dnevi preiskali kriminalisti. Neuradno: šlo naj bi za zanemarjanje otrok. Lastnica in njen partner se iz tujine, kjer naj bi se izobraževala, (še) nista vrnila.

"O tem, da so v prostore Eko varstva pred dnevi vstopili kriminalisti, me uradno ni nihče obvestil. Za to sem izvedela nekega jutra v oktobru, ko sem, kot vedno, tja pripeljala hčerko," nam je pripovedovala mamica leto in pol stare malčice, ki je pred meseci z omenjenim podjetjem sklenila pogodbo za dnevno varstvo hčerke v enoti na Viču in jo zadnja dva meseca vozila na lokacijo na Tbilisijski ulici. Z obiskom kriminalistov jo je pozneje v elektronski pošti seznanila tudi lastnica podjetja, ki se je, kot je zapisala, dan po omenjenem dogodku odločila varstvo otrok ukiniti. Razlogov za svojo odločitev v sporočilu, ki so ga prejeli starši otrok, ni zapisala. Na Policijski upravi Ljubljana so nam potrdili, da vodijo predkazenski postopek v zvezi s sumi storitve kaznivih dejanj v omenjenem podjetju. Zaradi interesa preiskave, pravijo, ne morejo navesti, koga preiskujejo in za kakšna kazniva dejanja naj bi šlo. Neuradno: zanemarjanje mladoletne osebe Smo pa neuradno, iz virov blizu policije, uspeli izvedeti, da poteka preiskava zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe. Kdo oziroma koliko oseb je pod drobnogledom, nam ni uspelo izbrskati. V enotah na Viču in za Bežigradom, v katerih je podjetje Eko varstvo ponujalo varstvo otrok, malčkov, starih od enega do treh let, je sicer delalo šest oseb. Poleg lastnice in njenega partnerja še vzgojiteljici, ki ju je na delo napotil Zavod RS za zaposlovanje, in zunanja sodelavca. Kriminalisti naj bi se v prostorih podjetja menda zglasili večkrat, zadnjikrat pred dvema tednoma, ko so preiskovali obe lokaciji. Lastnice, J. Č., in njenega partnerja, M. K., ki naj bi, tako kot ona, varoval otroke, v času zadnjega obiska kriminalistov ni bilo. Da sta v tujini, menda na izobraževanju, je mogoče razbrati iz elektronske pošte, ki jo je J. Č. pred tedni poslala staršem varovanih otrok. Lastnica in njen partner v tujini, sodelavci pravijo, da je varstvo potekalo, kot je treba Domov naj bi se vrnila do konca oktobra, a čeprav smo že novembra, še vedno naj ne bi bila v Sloveniji. "Vrneta se čez dva tedna," smo pred dnevi izvedeli od osebe, ki ju pozna, ni pa povedala (ali želela povedati), kje se nahajata. Je pa potrdila, da sta oba na izobraževanju, menda na seansah iz osebnostne rasti. Za pojasnila o dogodku smo se obrnili tudi neposredno na J. Č. in njenega partnerja M. K. Po telefonu nam ju ni uspelo priklicati, številki sta bili izklopljeni. Nobeden od njiju nam tudi ni odgovoril na elektronsko sporočilo, v katerem smo ju spraševali, ali vesta, zakaj so policisti obiskali prostore Eko varstva, kaj naj bi bilo v podjetju narobe in ali se nameravata vrniti v Slovenijo.

Smo pa zato uspeli dobiti pojasnila dveh, ki sta sodelovala pri varstvu malčkov. "Ne drži, da bi bilo pri našem delu karkoli narobe. Vse je bilo v najlepšem redu, za otroke je bilo v varstvu dobro poskrbljeno," je na naše poizvedovanje, zakaj so bili v vrtcu kriminalisti in ali drži, da naj bi bile preiskave povezane z zanemarjanjem otrok, povedala ena od varušk, ki ne želi, da zapišemo njeno ime.

Podobno trdi zunanji sodelavec, ki je bil po lastnih besedah v podjetju le finančno udeležen, ni pa varoval otrok. O razlogih za obisk kriminalistov oba pravita, da imata svoje mnenje, a hkrati izključujeta, da je šlo za kakršnekoli hujše nepravilnosti pri delu z najmlajšimi.

Otroci čez noč ostali brez varstva

Zanimiv pa je podatek, da naj bi delavki, ki ju je kot varuški otrok v Eko varstvo napotil zavod za zaposlovanje, sami odklonili nadaljnje sodelovanje s podjetjem. Tako vsaj navaja J. Č. v elektronski pošti, poslani oktobra, v kateri starše otrok obvešča, da z naslednjim dnem ukinja varstvo v obeh enotah, za Bežigradom in na Viču. Starši so tako dobesedno z danes na jutri ostali brez dnevnega varstva za svoj naraščaj.

Po nekaterih drugih, sicer neuradnih informacijah naj bi zavod za zaposlovanje sam prekinil pogodbo z Eko varstvom in odpoklical delavki, vendar potrditve tega do zdaj nismo prejeli, saj na odgovor s Parmove še čakamo.

"Varstva ni zaprla nobena inštitucija, zaprla sta ga lastnica in njen partner," nam je zatrdila ena od varušk, napotenih na delo v podjetje.

Pozorne so bile tudi inšpekcije

Lastnica J. Č. je staršem med drugim zapisala, da so jih obiskale številne inšpekcije. Domnevno zaradi tega, ker podjetje ni zadostilo zakonskim standardom za opravljanje dejavnosti varstva. Zato naj bi si J. Č. prizadevala to spremeniti.

"Z inšpekcijami smo vse uredili, edina sprememba, ki jo moramo izvesti in je že v teku, je, da sta zdaj za varstvo otrok na voljo dve možnosti, ali varuh predšolskih otrok ali zasebni vrtec," je zapisala v sporočilu, ki ga je poslala staršem in v katerem je pojasnjevala okoliščine zapletov z uradnimi organi.

Z varstvom je bila zadovoljna, potem je izvedela, da je nekdo ovaden

"Varstvo je bilo videti v redu. Imeli so velik prostor, kjer so se otroci igrali in spali," je razložila mamica, ki je imela v viški enoti Eko varstva hčerko. "Ni bilo pa nikoli polno. V varstvu je bilo nekaj otrok, a čisto polno ni bilo nikoli," pravi sogovornica in dodaja: "V notranjih prostorih je bila igralnica, zunanjega igrišča pa enota ni imela.”

"Edino, kar se mi je zdelo nenavadno, je, da ni bilo govorilnih ur za nas, starše, in tudi zaradi tega zdaj o sami zadevi ne vemo kaj dosti. Drugih staršev ne poznam, pa bi bilo dobro, saj bi se lahko povezali in pogovorili," pravi mamica, ki priznava, da jo zaradi informacije o preiskavah skrbi. "Uradno me ni nihče o ničemer obvestil," razloži, je pa slišala, da naj bi bil eden od zaposlenih ovaden.

"Nekega dne, ko sem pripeljala otroka v varstvo, sem izvedela, da je nekdo od vzgojiteljev ovaden, ker naj bi otroke kaznoval, zapiral v veceje. To naj bi se zgodilo v enoti za Bežigradom," pravi. "Kot mama takoj pomisliš na najhujše – da je šlo za zlorabo."

Na denar starši še čakajo

Starši so podjetju plačevali za mesec vnaprej. Ker je bilo varstvo ukinjeno sredi oktobra, so storitev delno preplačali. "Čakam, da mi nakažejo denar, obljubili so, da ga bodo," je povedala ista mamica, ki ji lastnika po njenih besedah dolgujeta približno 200 evrov, kar je polovica mesečnega zneska za varstveno storitev.

Vprašanje o tem, ali namerava preplačani denar staršem vrniti, smo v elektronski pošti naslovili tudi na J. Č., a nam, kot smo zapisali, do objave prispevka ni odgovorila.

Vračilo preplačila pričakuje še ena mamica, s katero smo govorili. "Počakala bom še nekaj časa, če denarja ne bo, bom ustrezno ukrepala," je dejala.

Ukrepali pa bodo tudi ljubljanski policisti. Na PU Ljubljana so zapisali, da bodo o ugotovitvah preiskave seznanili pristojno državno tožilstvo.

Ne spreglejte