Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bine Kordež sodišče kazen

Ponedeljek, 10. 6. 2013, 10.31

8 let

Kordežu višja kazen, sodba za Jelovčana razveljavljena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Višje sodišče je odločilo o pritožbah v zadevi Merkur, v kateri so bili na prvi stopnji za krive spoznani Bine Kordež, Milan Jelovčan, Janja Kraševec in Oto Brglez.

Kot je znano, so Bineta Kordeža kot nekdanjega predsednika uprave Merkurja na okrožnem sodišču septembra lani za zlorabo položaja in ponareditve poslovnih listin obsodili na pet let zaporne kazni. Višje sodišče mu je danes kazen zvišalo za leto in pet mesecev in ga tako obsodilo na šest let in pet mesecev zapora.

Za krive zlorabe položaja oziroma pomoči pri teh kaznivih dejanjih so bili spoznani tudi nekdanji član Merkurjeve uprave Milan Jelovčan, ki je dobil dve leti zaporne kazni. Edino Jelovčanu je pritožba na višji stopnji uspela, saj je višje sodišče obsodbo v celoti razveljavilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje na okrožno sodišče.

Glede denarnih kazni ponovno okrožno sodišče Višje sodišče je potrdilo sodbo okrožnega sodišča v primeru pritožbe nekdanje izvršne direktorice za finance Janje Kraševec, ki jo je okrožno sodišče obsodilo na leto in pol zapora, enako je višino kazni potrdilo tudi za nekdanjega direktorja Kograda Ota Brgleza, ki je bil na prvi stopnji obsojen prav tako na leto in pol zapora.

Višje sodišče je odločilo tudi, da se Kordežu, Kraševčevi in Brglezu stranske denarne kazni ne izrečejo, temveč bo o odločbah o premoženjskopravnem zahtevku in stroških kazenskega postopka ponovno presojalo okrožno sodišče. Kot je znano, je okrožno sodišče presodilo, da mora Kordež plačati 39.504 evrov, Jelovčan naj bi plačal 19.943 evrov, Kraševčeva in Brglez pa po 16.400 evrov, o zneskih pa bo torej odločeno ponovno.

Denarna kazen za pravno osebo, torej družbo Kograd, ostaja, tako je dolžna plačati sto tisoč evrov.

Četverica obsojenih je s preprodajo trgovskega centra Merkur oškodovala za nekaj več kot devet milijonov evrov, protipravno premoženjsko korist pa so pridobili prek Merfina, ki so ga tudi lastniško obvladovali.

Poleg obsojenih se je na sodbo prvostopenjskega sodišča pritožilo tudi tožilstvo, saj je tožilec Jože Kozina v pritožbi navedel, da je kazen prenizka glede na to, da je bil Kordež idejni vodja in pobudnik.

Ne spreglejte