Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 11. 2013,
15.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Franc Kangler

Petek, 15. 11. 2013, 15.24

8 let

Kangler zanikal krivdo za posredovanje za zaposlitev nekdanje podžupanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je sedel na zatožno klop Okrajnega sodišča v Mariboru.

Kangler se mora skupaj z direktorico Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanjo Vindiš Furman zagovarjati zaradi domnevnega posredovanja s ciljem zaposlitve nekdanje podžupanje Astrid Bah. Krivdo je zanikal. Tretji v vrsti sodnih postopkov, ki tečejo zoper Kanglerja, se je začel prejšnji teden, a se nekdanji župan takratnega predobravnavnega naroka zaradi bolezni ni udeležil. Takrat se je o krivdi izrekla le Vindiš Furmanova, ki je prav tako ni priznala.

Po navedbah tožilca je Kangler kot župan zlorabil svoj položaj Po navedbah tožilca Borisa Marčiča je Kangler med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri Vindiš Furmanovi, da sklad razpiše prosto delovno mesto pripravnika in na tem mestu zaposli Bahovo, kasneje pa podžupanji še plača šolnino za študij.

Tožilec je tokratno obtožnico združil še z zgodbo o nepravilnostih pri spornem nakupu samskega doma na Pobrežju. Kangler naj bi leta 2009 naročil Vindiš Furmanovi, da sklad priredi razpis in za več kot 1,3 milijona evrov odkupi bivalne enote od strica Kanglerjeve žene Radivoja Vasića oziroma njegovega podjetja Vamar.

Kangler ne razume "obtožb, ki ne temeljijo na niti enem dokazu" Kangler je pred sodiščem zavrnil očitke in povedal, da ne razume "obtožb, ki ne temeljijo na niti enem dokazu". Poudaril je, da se zdravstveno še vedno zelo slabo počuti, a da je prišel na sodišče, da ne bi bilo vtisa, da beži od odgovornosti. "Nikoli nisem bežal pred sodiščem. Tudi danes ne," je dejal v izjavi za medije ob odhodu iz sodne dvorane.

Njegov odvetnik Marko Bošnjak je zahteval izločitev dokazov, ki so bili zbrani na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov. Med drugim je opozoril, da je tožilstvo prekoračilo dveletni rok za pričetek kazenskega pregona na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov, ter podvomil v ustreznost ravnanja policije z izsledki prisluhov.

"Policija bi potem, ko so se nehali izvajati prikriti preiskovalni ukrepi, morala vse izsledke izročiti tožilcu. Pa jih očitno ni. Še vedno jih hrani in misli, da jih še vedno lahko hrani, kljub temu da je jasna določba zakona in jasna sodba Evropskega sodišča za človekove pravice, da to ne gre. Torej gre za očitno neustavno in nezakonito ravnanje policije v tej konkretni zadevi," je pojasnil.

Po mnenju tožilstva gre pri predlogih obrambe le za zlorabo procesnih pravic in zavlačevanje postopka, kar je znano že iz drugih sodnih postopkov zoper Kanglerja. Sodnica Alenka Golčer mora zdaj vse te predloge preučiti, šele zatem se lahko začne glavna obravnava.

Konec oktobra se je na istem sodišču proti Kanglerju začel tudi sodni proces v zadevi Toplarna, v kateri se je na zatožni klopi znašel skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirom Grmekom. Slednji je krivdo že zanikal, Kangler pa se o tem zaradi bolezni še ni izjasnil. Medtem ga je okrajno sodišče maja letos sicer še nepravnomočno obsodilo na sedem mesecev zapora v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Ne spreglejte