Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2014,
8.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2014, 8.38

8 let

Janša: V najbolj skorumpiranih državah se predsednika vlade ne da podkupiti, če ne ve, kakšna je podkupnina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janša je v zagovoru pred senatom višjega sodišča povedal, da je imel z branjem sodbe, čeprav je sodeloval na obravnavah, izredne težave.

Na ljubljanskem višjem sodišču se je končala javna seja senata višjega sodišča v zadevi Patria. Vsi trije obtoženi – Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič – so se namreč pritožili na prvostopenjsko obsodilno sodbo. Odločitve danes niso sprejeli, predvidoma jim jo bodo pisno poslali v roku 30 dni.

Ob koncu obravnave je tožilec Andrej Ferlinc dejal, da se strinjajo s sodbo in nimajo kaj dodati. In še: "Podprli smo jo zato, ker je v njej natančen prikaz, kaj se je dogajalo."

Janša ob prihodu iz sodne dvorane ni dal izjave, se je pa sprehodil okrog sodišča, kjer so mu podporniki izrazili podporo, potem pa je odšel v družbi odvetnika Francija Matoza. Je pa ob koncu obravnave Črnkovič povedal, da ni mogoče podati ocene, kako se bo odločilo sodišče, in dodal, da če bo višje sodišče potrdilo odločitev okrajnega, ki se je odločilo brez dokazov, "potem bomo v tej državi ostali brez človekovih pravic".

Janša ob zagovoru: Če je bil to skrajšani postopek, kakšen je potem normalen "Nisem našel odgovora, kdaj, kje in kako naj bi jaz prejel obljubo nagrade in ne kakšna je bila ta nagrada," je v zagovoru dejal Janez Janša, ki se je še vprašal, da če je bilo to sojenje skrajšan postopek, kot je sicer omenil predsednik senata, potem ne ve, kakšen je normalen postopek.

V postopku na prvi stopnji je bilo namreč 48 obravnav, zaslišanih je bilo 38 prič, spis pa je obsegal več kot 13 tisoč listin.

Janša je še dejal, da se tudi v najbolj skorumpiranih državah predsednika vlade ne da podkupiti, če mu ne poveste, kakšna je ta podkupnina. Povedal je še, da je njegova obramba prav vsem pričam postavila vprašanje, kje in kako bi lahko on to nagrado sprejel, pa prav nobena priča tega ni znala povedati.

Po njegovem mnenju si je sodišče zapise v rokovniku Jožeta Zagožna napačno interpretiralo, ker srečanja v nekem ribniškem domu v kraju Žuče sploh ni moglo biti, saj ta kraj sploh ne obstaja in to bi lahko sodišče preverilo.

Matoz: Sodba je časovno konfuzna in nepregledna Po tistem, ko je sodnica poročevalka Mateja Lužovec predstavila sodbo sodišča prve stopnje, je predsednik senata Milan Štrukelj opozoril, da naj bodo kratki, ker je senat že seznanjen s podrobnostmi.

Kot prvi je besedo dobil Janšev odvetnik Franci Matoz, ki graja sodbo iz treh razlogov: zaradi kršitev kazenskega postopka, zaradi kršitev kazenskega zakonika in zaradi zmotne ugotovitve dejanskega stanja.

Matoz še opozarja, da je sodba spisana na podlagi sklepanja in da v sodbi ni niti enega neposrednega dokaza, da bi Janez Janša naredil kaznivo dejanje. "Sodba temelji na indicih, čeprav po mnenju obrambe že sam opis ne predstavlja kaznivega dejanja. Potrebna je gotovost, za sodbo ne zadostuje faza prepričanja ali sklepanja," je dejal. Po njegovem mnenju je sodba časovno konfuzna in nepregledna, v celotni obrazložitvi sodbe, ki obsega 130 strani, pa je zgolj na strani 109 naveden Janša skupaj z Zagožnom.

Štiri SMS-sporočila: čestitke ali dogovori? Matoz se je še ustavil pri besedni zvezi kontinuirana komunikacija, s katero je sodišče opisalo vez med Janšo in Zagožnom. "V vsem tem času so med Zagožnom in Janšo obstajala samo štiri SMS-sporočila, in sicer 24. decembra 2006 in 17. septembra 2007. V prvem primeru je šlo za božično voščilo, v drugem primeru za voščilo ob rojstnem dnevu Janeza Janše," je pojasnil Matoz in dodal, da je sodišče zapisalo, da ni šlo za čestitke, ampak za dogovor.

Janšev odvetnik še opozarja, da je sodba polna nedoločnosti, in dodaja, da je sodišče pretirano težilo k temu, da se obtožence kaznuje.

Janša ob prihodu: Murgelski scenarij je popoln Janez Janša je ob prihodu na sodišče dejal, da "kot smo lahko prebrali v odgovoru tožilstva na našo pritožbo, se pravljičarstvo nadaljuje. Tožilec Andrej Ferlinc je namreč zapisal, da sem se poistovetil z Jožetom Zagožnom, zato sem nedvomno storil kaznivo dejanje. Pravljičarstvo v okviru nekega verbalnega oziroma mišljenjskega delikta se nadaljuje."

Janša je še povedal, da se je od sojenja na prvi stopnji krog namišljenih dokazov sklenil, saj "smo po sodbi na Finskem dobili še neznane podkupovalce poleg neznanega kraja, časa in načina. Murgelski scenarij je tako popoln," je dodal.

Obravnave sta se udeležila tudi Ivan Črnkovič, ki že danes pričakuje ponovno obsodbo. Kot je dejal, je bila že sodba na prvi stopnji največja kršitev človekovih pravic. "Danes se bo zgodila ponovno. Slovenci, zbudite se," je dejal.

Da je mogoče vse, pa je ob prihodu dejal Tone Krkovič.

Pred sodiščem številni podporniki, tudi nekaj nasprotnikov Podporniki, ki so se zbrali pred sodiščem, so prinesli številne transparente in razvili veliko slovensko zastavo. Prinesli so tudi veliko sliko Janeza Janše in Julije Timošenko. Janšo pa so ob prihodu pričakali z glasnim aplavzom, prepevanjem slovenske himne in z vzkliki: "Janša, Janša!" Ena od protestnic je dejala: "Danes sem tukaj, ker želim pravno državo. Soditi je treba po pravu in na podlagi dokazov. Sodišče mora imeti dokaze, da lahko nekoga obsodi."

V parku pred sodiščem pa je bilo zbranih tudi približno deset Janševih nasprotnikov, ki verjamejo, da je kriv, in zanj pričakujejo obsodilno sodbo. Nasprotniki so vzklikali: "Gotof si!" in "V zapor, v zapor!" Kljub temu je shod potekal mirno.

"To, da se nekomu zdi, da je Janša kriv, še ni dovolj" "Želim si pravosodja, ki bi sodilo v skladu z evropskimi standardi, kar pa lahko za Janšo pomeni samo eno – oprostilno sodbo," je pred sodiščem dejal poslanec iz vrst SDS Branko Grims. Tudi poslanec SDS Andrej Vizjak je dejal, da če se nekoga obsodi za tako veliko stvar, je treba imeti nedvomne dokaze. "To, da se nekomu zdi, da je nekdo kriv, še ni zadosti. Sodba na prvi stopnji je bila v posmeh pravni državi," je prepričan.

V podporo Janši je pred sodiščem tudi poslanec SDS Andrej Čuš, ki je sojenje v zadevi Patria označil za političen proces, katerega namen je odstranitev Janše. Prepričan je, da za tem stojijo "stare sile".

Poleg omenjenih so pred sodišče prišli še Milan Zver ter poslanci Jože Tanko, Alenka Jeraj, Eva Irgl, Romana Tomc in Zvone Černač.

"Tukaj sem, da povem, da po mojem prepričanju Janša s to zadevo nima nič. Osebno sem črnogled. Bojim se, da naša sodišča nimajo toliko modrosti, da bi odločala na osnovi dokazov," pa je povedal publicist Roman Leljak, ki pričakuje, da bo višje sodišče Janšo obsodilo.

Andrej Magajna pa je dejal, da se v tem primeru sodi brez dokazov. "Danes Janša, jutri vi. Stanje v pravosodju je skrb vzbujajoče, ne le zaradi tega primera, ampak tudi zaradi drugih stvari," je dejal.

Obsodbe so bile izrečene pred slabim letom Ljubljanska okrajna sodnica Barbara Klanjšek je predsednika SDS in nekdanjega premierja Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča 5. junija lani obsodila zaradi obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

V kazenskem postopku je bilo sicer sprva pet obdolžencev, a je Jože Zagožen v času sojenja umrl, zato je bil postopek zoper njega ustavljen, postopek zoper Walterja Wolfa pa je bil izločen, saj se na vabila v Kanadi živeči Wolf ni odzival, za njim pa je razpisana mednarodna tiralica.

Kakšne so bile kazni za obsojence? Janša je dobil kazen dveh let zapora, Krkovič in Črnkovič pa 22 mesecev zapora.

Ne spreglejte