Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 4. 2015,
18.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dragan Tošić Balkanski bojevnik

Ponedeljek, 20. 4. 2015, 18.11

7 let, 12 mesecev

Dragan Tošić večinoma posloval z gotovino, kot pravi, iz navade

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prvoobtoženi v zadevi Balkanski bojevnik Dragan Tošić mora na ljubljanskem okrožnem sodišču pojasnjevati tudi izvor premoženja, za katero je tožilstvo prepričano, da si ga je pridobil nezakonito.

Tožilstvo je prepričano, da je domnevni vodja tihotapcev kokaina Dragan Tošić okoli štiri milijone evrov gotovine in za tri milijone evrov nepremičnin pridobil na nezakonit način.

Izvor premoženja morata pojasnjevati tudi Tošićeva žena in svak Poleg Tošića morajo izvor svojega premoženja pojasnjevati tudi njegova žena Meri ter svak Miloš Budisavljević, ki je od Tošića leta 2009 kupil lokal Casablanca v središču Ljubljane. Prav tako postopek za odvzem premoženja poteka zoper gostinsko podjetje Fundator, ki ga vodi Meri Tošić, in zoper Budisavljevićevo podjetje Bela hiša.

Danes se je kot prvoobtoženi zagovarjal Tošić, ki je pojasnil, da je podjetništvo začel v devetdesetih letih prejšnjega stoletja in že od takrat večinoma gotovinsko posloval, saj da je to bila njegova navada. Najprej je prodajal vozila za Bežigradom in imel manjši lokal v Ivančni Gorici, kar mu je že prinašalo določene prihodke.

Pravi, da se je ukvarjal le z gostinstvom in nepremičninskimi posli Nato je podjetji leta 1996 prodal in kupil najprej polovico Le Petit cafeja, lokala v središču Ljubljane, dve leti pozneje pa še drugo polovico. Ker sta z ženo posel razširila, uredila tudi kuhinjo, je lokal začel bolje delati. Samo leto pozneje je kupil še lokal Randevu ob Ljubljanici, začel pa se je ukvarjati tudi z nepremičninskimi posli, s katerimi je večkrat dobro zaslužil, je pojasnjeval danes Tošić. In kot trdi, sta bili to tudi njegovi edini dejavnosti.

Dnevne izkupičke je odnašal v najet bančni sef. Ko je denar potreboval, je odšel ponj, ga nakazal na transakcijski račun in nato plačeval razne račune. "Čeprav sem plačeval z gotovino, niti enega evra nisem zaslužil nezakonito, če bi takrat vedel, da mi bo tak način poslovanja škodil, bi ravnal drugače," je zatrdil. Spomnil je, da noben davčni pregled njegovih dejavnosti ni pokazal večjih nepravilnosti.

Ob aretaciji našli 141 tisoč evrov Pri Tošiću so v hišni preiskavi ob aretaciji našli 141 tisoč evrov, po njegovih besedah je sto tisočakov nekaj mesecev pred tem dobil kot vračilo sicer nezavarovanega posojila svojemu prijatelju, sicer soobtoženemu v zadevi Balkanski bojevnik, Robertu Šabiću za neki gradbeni projekt. Preostalo je blagajniški izkupiček lokalov, je razložil Tošić, ki se danes ni spomnil, zakaj je ta denar hranil v domačem sefu.

Tožilstvo ugotavlja tudi, da je Tošić z več sto tisočaki pred leti sofinanciral nakup nekega plovila, vendar v dokumentih ni bil naveden kot lastnik ali solastnik. Kot sam pravi, je lastnik plovilo po njegovi aretaciji najverjetneje prodal, a da svojega dela vložka v nakup ni nikoli več videl.

Ne spreglejte