Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
14. 10. 2014,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

celjski goljufi ZDA Hrvaška Slovenija

Torek, 14. 10. 2014, 12.14

8 let

Danijel Kociper in Alek Gradišnik danes pred sodnika v Los Angelesu

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alek Gradišnik in Danijel Kociper, glavna akterja iz afere Celjski goljufi, sta po Sloveniji in Hrvaški na rob zakona stopila tudi v ZDA. Losangeleški tožilec jima očita oderuško posojanje denarja.

Pred dnevi je tožilstvo kalifornijskega okrožja Los Angeles izdalo obtožni predlog zoper šest oseb, ki naj bi se okoristile z oderuškimi posojili. Šlo bi le še za eno izmed očitanih goljufij onkraj luže, če v zgodbi ne bi nastopala pri nas dobro znana Danijel Kociper in Alek Gradišnik, Slovenca, ki sta si razvpitost doma prislužila z vpletenostjo v afero Celjski goljufi.

Ameriška obtožnica sicer prvega naslavlja kot Daniela Cool Stara, drugega pa Alex Loxley, obe imeni sta si omenjena nadela že pred leti, ko sta odšla v ZDA.

Tožilec: delovali so kot oderuhi Po pisanju spletnega portala ameriške televizije CBS naj bi 39-letni Loxley, ki živi v Santa Monici, in 33-letni Cool Star iz Los Angelesa skupaj s štirimi drugimi ponujala denarna posojila v zameno za posest avtomobilov. Obresti za vračilo izposojenega denarja so bile tako visoke, da so si po navedbah tožilca prislužile oznako oderuške. Ker mnogi izposojenega zneska niso mogli vrniti, naj bi se obtoženi po pisanju CBS nezakonito polastili njihovih vozil, danih v jamstvo, da bo denar vrnjen.

Kakšen način poslovanja imajo v ZDA Loxley, Cool Star, ob njiju pa še Marko Romanić, prav tako znano ime iz domače afere celjski goljufi, je sicer že leta 2010 ugotavljal kalifornijski The Arroyo Seco Journal, o čemer smo podrobno pisali tudi na našem spletnem mediju. Pri časopisu so natančno secirali prijeme, ki so jih uporabljali Slovenci, in Američane posvarili, da jih izposojanje denarja od neznancev lahko drago stane.

Tarča predvsem špansko govoreči Številne žrtve sumljivih poslov, zaradi katerih je kalifornijski tožilec sestavil obtožnico, so bile po poročanju CBS špansko govoreče. Posojilne pogoje so jim razložili v španščini, pogodbo pa so dobili v podpis v angleščini.

Podjetja, prek katerih so poslovali Loxley, Cool Star in njuni pomagači, po navedbah okrožnega tožilca niso bila ustrezno registrirana, kar jim je omogočalo zaračunavanje obresti, višjih od uradno dopustnih. Te naj v nekaterih primerih dosegle celo 150 odstotkov izposojenega zneska. Ker je bil takšen znesek za mnoge prevelik finančni zalogaj, naj bi obtoženi zasegli vozila. Da bi to preprečile, so nekatere žrtve obtoženim v zameno za lasten avto odštele še dodaten denar.

Uradna tožilčeva formulacija, ki bremeni Loxleya, Cool Stara in četverico drugih, se glasi naklepno oderuško delovanje. Zaradi tega obtoženim grozi do pet zaporne kazni. Oba Slovenca in še trije drugi očitke o krivdi zavračajo. Vseh šest naj bi po pisanju CBS sicer prav danes stopilo pred sodnika.

Neverjetna razsežnost posojilne hobotnice na Hrvaškem: 40 tisoč opeharjenih Vpletenost v sporna posojila v ZDA sicer ni edina tovrstna epizoda v tujini, v kateri nastopata imeni Loxleya in Cool Stara. Januarja letos je Jutarnji list v obsežnem članku razkril, kako naj bi oba omenjena, poleg njiju pa še Romanić in Zagrebčanka Andreja Škalić na Hrvaškem ustanovili okoli 50 poslovalnic, prek katerih so ponujali oderuške posojilne aranžmaje. Nasedlo naj bi jim kar 40 tisoč ljudi, od teh naj bi jih 660 zaradi prevare izgubilo nepremičnine.

Ocena, do katere vodijo rezultati mednarodne preiskave, je, da naj bi se domnevna kriminalna združba (zadeva namreč še nima epiloga pred sodiščem) med letoma 2006 in 2010 na Hrvaškem dokopala do 91 milijonov kun (12 milijonov evrov) premoženja.

Na Hrvaškem naj bi bil dejaven še en Slovenec: Nino Bevc V hierarhično organizirani združbi naj bi sodeloval še en Slovenec, Nino Bevc. Po pisanju Jutarnjega lista naj bi bil na območju Zagreba zadolžen za ponujanje novih posojil in spreminjanje določil pogodb pri tistih strankah, ki odplačevanja starih niso mogle več dohajati.

Bevc je sicer navedbe Jutarnjega lista, ki smo jih povzeli tudi pri našem mediju, večkrat zanikal. Med drugim je zapisal, da hrvaški Uskok (kriminalistični preiskovalni urad, op. p.) manipulira in medijem z namenom, da bi ga prikazal kot kriminalca, izdaja podatke iz kriminalistične preiskave. Zatrjeval je tudi, da je zaradi suma dejanja, ki od lanskega leta ne ustreza več opredelitvi kaznivega dejanja po hrvaški zakonodaji, v priporu nezakonito preživel 141.

Njegovim trditvam v prid naj bi govorilo tudi mnenje hrvaškega strokovnjaka za kazensko pravo, profesorja Petra Novoselca. Kot zanimivost še navedimo, da ima Bevc spletno stran www.lihvar.com, kjer pojasnjuje svojo plat resnice, potencialne stranke pa vabi, naj v primeru interesa za vlaganje denarja na Hrvaškem zaupajo njegovim finančnim veščinam.

V Sloveniji brez vsebinskega epiloga Kociper, Gradišnik in Romanić so v Sloveniji prvič opozorili nase v zvezi z domnevnim oškodovanjem Kluba študentov celjske regije leta 2002, ko naj bi neupravičeno prišli do 292 tisoč evrov denarja. Trojica naj bi ustanavljala slamnata podjetja in prek njih denar študentskega kluba posojala v zameno za visoke obresti. Vrnjen denar naj bi potem nakazovala na račune v tujini, med drugim v ZDA in Dominikanski republiki.

Postopek zoper celjske goljufe na sodišču nikoli ni dobil vsebinskega epiloga. Primer, ki se nanaša na goljufijo in oderuštvo, je na celjsko sodišče prišel leta 2008, obtožnica je bremenila skupno 12 oseb.

Poleg že omenjenih Kocipra, Gradišnika in Romanića je kot enega glavnih akterjev v hobotnici, specializirani za strankam neprijazna posojila, celjska obtožnica omenjala tudi Dejana Špegliča (mimogrede, tudi on je v tujini, živel naj bi v Makedoniji). A se v šestih letih na sodišču ni zgodilo nič vsebinskega. Postopek je namreč zastaral, žrtve domnevnih goljufov pa so se za svoj denar in zadoščenje lahko le obrisale pod nosom.

Ne spreglejte