Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 3. 2014,
14.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Peter Zupan

Ponedeljek, 31. 3. 2014, 14.56

8 let

Cekuta priči Rumbinu: Ali si se kdaj vprašal, da počnem kaj nezakonitega?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Ne," je odgovoril nekdanji vodja izvoznega oddelka v Patrii Pauli Rumbin. Z zaslišanjem zadnje priče se je končal dokazni postopek v zadevi Patria 2, končni govori in izrek sodbe bodo 14. aprila.

Paulija Rumbina so zaslišali prek videokonference na Poljskem, kjer Finec trenutno živi in dela. Na večino vprašanj, ki so izhajala iz spletnih dopisovanj, je Finec odgovoril, da se ne spominja, da ne ve ali pa da se je v tistem času že pripravljal za projekt na Poljskem. Tudi elektronskega sporočila, iz katerega izhaja, da je Wolfgang Riedl načrtoval sestanek med pričo in obdolženim generalom Petrom Zupanom decembra 2003, se ni spomnil, niti ne, ali je tam bil.

Je pa povedal, da sta si s Petrom Zupanom izmenjala vizitki, ni pa z njim nikoli osebno komuniciral ne po elektronski pošti ne po telefonu. Zakaj mu je obdolženi slikar Jure Cekuta pošiljal sporočila o svojih dejavnostih, tudi ni vedel. Spomnil se ni niti, kdo je bil v delegaciji Morsa, ki je bila na obisku v Patrii od 23. do 26. maja 2004 in kakšne informacije so od Morsa dobili.

Rumbin Zupanu: Ne bi vas prepoznal "Očitno sem bil prisoten, a takrat nisem bil več odgovoren za ta posel, saj sem se že pripravljal za Poljsko," je pojasnila priča. "Ali se me spomnite?" ga je nagovoril Zupan, Rumbin pa mu je odgovoril, da ga ne bi prepoznal. Na vprašanje, zakaj ga kot vodja izvoznega oddelka, ki je skrbel za raziskavo trga in ali obstajajo možnosti za nove projekte v tujini ter glede na to, da je imel vizitko, ni osebno poklical, je povedal, da je imela Patria za zastopstvo v Sloveniji pogodbo z Riedlom.

Po končanem zaslišanju prek videokonference je sodnica prebrala še dva dopisa Reiya Nittenena iz maja 2005, kar je Zupan pospremil z besedami, da vse skupaj samo ponovno dokazuje, da "ves čas govorim resnico". Pri tem je okrcal pričanji Milana Švajgerja iz Sistemske tehnike in Zdenka Pavčka iz Viator&Vektor glede javno objavljenih podatkov na spletni strani Morsa. V spis je tako vložil še en dokaz, kdaj in kako so bili informirani na Morsu, saj naj bi Sistemska tehnika to dokazovala v pravdi.

V spis je vložil tudi potrdilo Morsa o njegovih pristojnostih, sodnica pa je sprejela sklep, da od Morsa dobi še pravilnik o varovanju tajnih podatkov za obdobje v letih 2004 in 2005, preostale dokazne predloge pa je zavrnila kot nepotrebne. S tem je dokazni postopek zoper obdolžena Cekuto in Zupana končan, 14. aprila pa bomo slišali končne govore in verjetno tudi izrek sodbe.

Tožilstvo sicer Zupanu v zgodbi nabave osemkolesnih oklepnikov očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic, slikarju Cekuti pa napeljevanje k temu kaznivemu dejanju. Kot piše v obtožnici, je Zupan Cekuti predal dokumente v zvezi s projektom bojnih vozil. Te dokumente naj bi Cekuta posredoval posredniku Patrie Hansu Wolfgangu Riedlu, za kar naj bi Cekuta na svoj avstrijski bančni račun v več obrokih od Riedlovega podjetja RHG in finske Patrie prejel 460.875 evrov.

Ne spreglejte