Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2012,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izsiljevanje

Sreda, 3. 10. 2012, 11.59

8 let

Andrej in Ignacij Kavec ostajata v priporu oziroma hišnem priporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po prepričanju obrambe sta sin Andrej in oče Ignacij Kavec storila kvečjemu kaznivo dejanje samovolje in ne izsiljevanja, zato je spet predlagala odpravo pripora oziroma hišnega pripora.

Ta teden se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje nekdanjemu jugoslovanskemu državnemu hokejskemu reprezentantu Ignaciju Kavcu in njegovemu sinu Andreju, ki ju obtožnica bremeni nadaljevanega kaznivega dejanja izsiljevanja na škodo dveh oškodovancev, Andreju pa še poskus izsiljevanja tretjega oškodovanca.

Tožilstvo je prepričano, da sta izsiljevala oziroma oškodovala Petra Bertonclja, Romana Gomboca in Matjaža Skubeta. "Obdolžena sta leto in pol, ob enem dogodku tudi s pištolo, oškodovancem grozila in jih tudi telesno poškodovala," je že na predobravnalnem naroku pojasnila tožilka in dodala, da je moral Bertoncelj obdolženima vrniti kredit v višini 130 tisoč evrov, čeprav jima ni bil nič dolžan. Ker ga je bilo strah, je poskušal zbrati ta denar.

Izročenega denarja, pod grožnjami, naj bi bilo za 95 tisoč evrov, dobivali pa so se na raznih lokacijah v Ljubljani, med drugim tudi v Klubu zdravje, na naslovu katerega je registrirano tudi podjetje Ignacija Kavca Vevico, d. o. o. Drugi oškodovanec je po mnenju tožilstva zaradi groženj obdolženima izročil tisoč evrov, pri tretjem oškodovancu pa je ostalo le pri poskusu. Oškodovanec Bertoncelj prek svojega pooblaščenca od obdolženih zahteva tudi povrnitev denarja, kar je sicer predlagala tudi tožilka.

Eden od domnevnih oškodovancev v preiskavi Po zaslišanju notarja Jožeta Sikoška, ki je pojasnil zadeve okoli podpisovanja notarskih zapisov in pogodb, je Andrejev zagovornik Janez Koščak – obramba že od vsega začetka poskuša dokazati, da je šlo med vpletenimi za poslovni odnos, saj so predlogi dokazov šli v smeri nakupa nepremičnin in sklepanja pogodb – sodniku Srečku Škerbcu predlagal, naj pridobi dokumente s Policijske uprave Kranj, saj je bila minuli teden pri domnevnem oškodovancu Matjažu Skubetu zaradi suma finančnih mahinacij opravljena hišna preiskava.

"Obramba je v dilemi tudi glede tega, ali naj vztraja pri neposrednem zaslišanju Irene Oblak, ki jo je sicer predlagalo tožilstvo, saj sta obdolženca v priporu oziroma hišnem priporu," je povedal Koščak. Irena Oblak, ki je sopodpisnica domnevno sporne pogodbe, je namreč v Avstraliji. Sodnik, ki je z njo navezal stik prek spletne pošte, je namreč povedal, da je v Slovenijo zagotovo ne bo do marca prihodnje leto, lahko pa še pozneje.

"Iz dokumentacije SKB banke je evidentno jasno, da Peter Bertoncelj tako v preiskavi kot na glavni obravnavi ni govoril resnice, saj je ves čas trdil, da za Naceta ni vedel oziroma je zanj zvedel šele po letu dni, ko je prišlo do neplačevanja obrokov kredita s strani Primoža Tramteta, Irene Oblak in Bertonclja. To dokazuje predlog za odobritev kredita z dne 1. avgusta 2008," je prepričan Koščak, ki je dodal, da je Bertoncelj dobro vedel, da je Nace Kavec prejel samo prvi del kupnine v višini 200 tisoč evrov.

Zaradi tega pričakuje, da bo tožilstvo spremenilo obtožnico iz izsiljevanja v kvečjemu kaznivo dejanje samovolje, posledično pa pričakuje tudi odpravo pripora oziroma hišnega pripora. "To namreč pomeni, da je pripor po dolžini že nesorazmeren z zagroženo kaznijo," meni Koščak.

Sodnik pripora ni odpravil Po prepričanju odvetnika Ignacija Kavca Borisa Grobelnika obtožnica niti z besedo ne omenja civilnih, kupoprodajnih in hipotekarnih poslov, ki so bili sklenjeni med Tramtetom, Oblakovo in Bertoncljem, zato je tožilstvu očital nepoštenost. Sprašuje se tudi, kašno vlogo pri tem je odigrala SKB banka, ki je Bertonclju odobrila kredit, čeprav po pravilih za navadne državljane ni bil kreditno sposoben. V prid odpravi pripora je sodišču navedel, da nihče od domnevnih oškodovancev pred sodiščem ni povedal, da bi se obdolženih bal.

Tožilstvo je seveda odpravi pripora nasprotovalo, prav tako je zavrnilo očitek o nepoštenosti. Po premisleku je senat sprejel sklep, da se pripor ne odpravi, bodo pa pridobili kazenski spis domnevnega oškodovanca Skubeta. Poleg tega je pooblaščencu Petra Bertonclja naročil, da mu mora Bertoncelj do konca tedna sporočiti številke številnih tekočih računov, na katerih se obračajo milijoni.

Pranje denarja? Še medklic: Bertoncelj je med pričanjem javno in glasno povedal, da davkov za številne visoke transakcije ne plačuje, češ da bo to storil "po tistem, ko bo začel dobivati obresti od glavnice", zato se nehote postavlja vprašanje, ali je na uradu za preprečevanje pranja denarja že stekel kakšen postopek oziroma ali se je zganil katerikoli pristojen preiskovalni organ.

Ne spreglejte