Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 9. 2014,
12.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje nož taksi

Sreda, 3. 9. 2014, 12.18

8 let

23-letni Vid taksistu prerezal vrat v neprištevnem stanju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pred okrožno sodnico Dejano Fekonja je danes stopil komaj 23-letni Vid Lubi, ki mu obtožnica očita poskus uboja v neprištevnem stanju.

2. maja letos je odjeknila vest, da je potnik v taksiju taksistu z olfa nožem prerezal vrat. Še preden se je sojenje začelo, je njegov zagovornik Peter Skubic predlagal izključitev javnosti.

"V življenju bo moral nadoknaditi zamujeno, spremeniti odnos do ljudi, se socializirati ... Podatki o njem in družini v javnosti bi mu lahko samo škodili," je navajal zagovornik.

A je senat njegov predlog zavrnil z obrazložitvijo, da bo to sodišče storilo, ko bo pričal izvedenec psihiatrične stroke.

Taksista napadel pozno popoldne Obdolženega fanta so v spremstvu pravosodnih policistov pripeljali iz Maribora, kjer se od prijetja zdravi na oddelku forenzične psihiatrije. Njegov zagovornik je prepričan, da bi mu morali soditi za posebno hudo telesno poškodbo in ne poskus uboja.

Kot je pojasnila tožilka Katarina Bergant, naj bi Lubi 2. maja letos okoli 17.30 kot potnik v taksiju Metroja z olfa nožem po vratu večkrat zabodel in porezal taksista Tomaža Starino. Ta se ima le hitri zdravniški intervenciji zahvaliti, da ni izkrvavel.

Lubiju ne grozi zaporna kazen, saj naj bi dejanje zaradi zlorabe drog, antidepresivov in pomirjeval, storil v stanju neprištevnosti, temveč ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja.

Obdolženi se ničesar ne spomni Obdolženi se ni zagovarjal niti ni želel odgovarjati na vprašanja. Zato je sodnica prebrala njegovo izjavo iz preiskave, iz nje pa izhaja, da se ne spomni, kaj se je dogajalo. "Zaspal sem v grmovju in ko sem se zbudil, sem imel krvave roke. Zato sem vedel, da sem storil nekaj hudega," je v preiskavi povedal Lubi in o tem sam obvestil policiste.

Mati in oče obdolženega se nista odrekla pravici, da zoper sina ne bi pričala. Pojasnjevala sta, da je njun sicer inteligenten sin pet let hud odvisnik tako od drog, alkohola kot od vrste antidepresivov in pomirjeval, ki mu jih sicer predpisujejo zdravniki.

Zaradi težav, tudi poskusa samomora, se je že zdravil, starši so mu poskušali pomagati, nato pa so se odločili, da ne bo več član gospodinjstva in mu najeli sobo. Usodnega dne se je kar dvakrat pojavil na vratih družinskega doma, takrat sta se starša odločila,da ga odpeljeta v zavetišče za narkomane. A je fant takoj, ko so ustavili avto, zbežal.

Taksist dobil opravičilo "Odzval sem se na klic, sedel je zadaj desno. Normalno sva se pogovarjala o vremenu, imel je priprte oči, zato sem mislil, da je zaspan. Sem pa slišal 'škljocanje'. Potem sem začutil nekaj čudnega okoli vratu. Brizgala je kri, odprl sem vrata, a sem čutil, da me z roko na rami zadržuje," je pripovedoval taksist.

Nato sta po njegovih besedah izstopila iz avta, obdolženi pa je zbežal. V postopku je taksist priglasil premoženjskopravni zahtevek v višini 35 tisoč evrov. Strah ga je delati ponoči, najraje prevaža starejše potnike, "katerih me ni strah", je dejal.

Povedal je še, da je od storilca dobil pismo z opravičilom, a misli, da ga ni on napisal. Sodišče je zaslišalo izvedenca psihiatra, pri tem pa javnost izključilo. Zaslišati mora še izvedenca travmatološke stroke, nato pa je pričakovan izrek sodbe.

Ne spreglejte